夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

就快一齊十一年了

其實我真係好愛佢,但佢覺得接受唔到
我哋無仔女,但我一個人搵兩個人使,每個月都無乜錢剩。但我由細到大知道好老公係應該肩負起頭家
佢追求理想,做freelance,我每一日諗緊我哋嘅將來要考慮買樓生仔養老,每一步都係錢

返工好忙,所以無乜時間陪佢,今年太多事又無乜同佢拍拖
佢諗返轉頭過去十年由拍拖到結婚淨係記得我放工返到屋企對佢發脾氣,或者我要湊客有時同啲後生女snapchat令佢好無安全感

早兩個月已經嘈緊,之後佢有公務唔喺香港個幾月
呢個幾月我日日睇呢度同其他討論區婚後生活版,睇下做人老婆真正需要嘅係乜嘢
結果今日佢直接拉埋行李走咗無返到屋企,叫我唔好搵佢,話俾大家靜下
然後block咗我所有聯絡方法

我真係好愛佢
但我無能為力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我覺得無仔女,並非是今次出走的主因

似乎係大家相處之間,感情都出現左問題,只係你後知後覺。

文中你話收工回家發脾氣,同女仔snapchat...已經係問題啦

ying_mail    發表於 18-8-14 22:31

洋房

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

工作壓力都大,真係湊客有啲位無辦法

所以我承認咗我任性同無俾到安全感佢了
但佢接受唔到/唔相信我會改

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

利斯 發表於 18-8-14 21:16
回覆 Angelice-BeBe 的帖子

工作壓力都大,真係湊客有啲位無辦法

已經一齊左十一年

女人嘅心淡直至心死,係失望太多,漸漸磨光了感情同愛

子爵府

利斯 發表於 18-8-14 21:05
就快一齊十一年了

聽你講你做嘅野又唔覺你愛佢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

......我真係好愛佢
但我無能為力

咁就好好祝福佢!!!

洋房

回覆 musiccisum 的帖子

係啊,所以我明白點解佢會心淡無好好表現出嚟

但其實喺我嘅生命經歷裡面
做一個好老公,支撐好頭家,等佢有空間去追尋夢想
認真去思考將來嘅生活、計劃點樣安穩
又何嘗唔係一種愛嘅表現

可惜
傳達唔到囉

翡翠宮

回覆樓主:

就咁睇睇吾到乜問題
世事有乜可能單方面責任
你吾係perfect
佢亦睇怕吾係
無必要攬哂上身
萬大事最緊要溝通
不過佢 block哂所有溝通方法
你除左等,繼續生活,亦無乜好做

侯爵府

利斯 發表於 18-8-14 21:05
就快一齊十一年了

只睇文字,已經覺得有問題

瑪瑙宮

佢咁清楚自己的方向, 咪瀟洒黎, 瀟洒去, 祝福佢又祝福自己.

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

除左做特種行業,
有需要同女仔Snapchat 嗎?
睇死你Snapchat 都玩曖昧,
否則一個女人唔會跟你十年都要走。
你傷得佢好深!

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:52

男爵府

soso1227 發表於 18-8-14 23:50
除左做特種行業,
有需要同女仔Snapchat 嗎?
睇死你Snapchat 都玩曖昧,

我都覺得係咁

子爵府

回覆樓主:

好難講嘅,睇落你著重搵錢,返工
佢就做freelance, 時間多就想人陪啩
咁嘈咗兩個月,中間有無試過找原因去修補?
如果佢走得咁決絕,會唔會佢已經有另一個?

我都識過女士,個男士情緒成日唔好,成日發脾氣,冷淡個女。咁個女想修補但修補中遇返自己小學同學,咁就出咗軌(對方都有家庭).不過最終個女士有無走我唔知。
咁依家刻你仲有無方法找佢?如果無,只有等 如果有,搵佢出嚟傾清楚,一齊去見下婚姻輔導,有個中間人都好嘅

洋房

回覆 anyuser18 的帖子

我搵錢都係為咗頭家啫,佢收入唔穩定,我都要考慮以後買樓生仔仲有養老,仲有屋企老人家養老呢病呢
所以佢覺得我唔愛佢,我覺得只係對於愛嘅呈現方式唔同。我太過著眼於將來穩定,就無留意眼前佢嘅情感需要

佢係之前識咗第二個,而家佢話去朋友度住,我只能夠相信真係普通朋友唔係嗰個人啦
其實佢出去公幹嗰時都應承我返嚟同我見婚姻輔導,我想好好溝通處理我哋個問題,但佢而家直頭消失咗...

子爵府

利斯 發表於 18-8-15 10:34

我搵錢都係為咗頭家啫,佢收入唔穩定,我都要考慮以後買樓生仔仲有養老,仲有屋企 ...

你話為頭家,但佢係咪同你一樣咁諗先?
感情係雙方要溝通。佢得閒,佢寂寞,你忙話為頭家為將來,咁仲有你兩個人的將來咩?無話佢錯你啱,只係夫妻就係磨合,兩個各持己見咪各行各路。咁佢都唔睬你又唔俾你搵,咁你只可以等,或者,唔等

男爵府

我搵錢都係為咗頭家啫,佢收入唔穩定,我都要考慮以後買樓生仔仲有養老,仲有屋企 ...

我覺得你睇輕咗返屋企發脾氣呢樣嘢,你應該係比佢感覺到,因為係你搵錢返嚟,所以覺得可以發佢脾氣,加上你冇同佢拍拖中和返啲負面情緒,如果佢講得出十一年只係記得你放工返屋企發脾氣,即係佢忍咗你都有一段時間,你係咪以為女人只係一件物件,死物嚟冇感覺? 你對佢唔好,佢未必即刻走到,但一定會舖排,等啱時候走人。你搵到錢返嚟一回事,但你唔好忘記其實佢都有能力搵錢,只係佢今日做freelance或未達到目標,你今日比氣佢受,佢會記住。當兩個人有裂痕,佢時間又咁彈性,識第二個容乜易。

仲有,呢個世界上好多男人養家之餘又唔會亂發脾氣,成件事冇你講到咁身不由己

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:53
anna59    發表於 18-8-15 13:30

瑪瑙宮

都唔明無細路點解唔搵份正職, 時間太多會亂諗野.

翡翠宮

之前識左第二個……

所以叫你反省都吾洗太自虐,外來因素不容忽視,坐定定睇真D先決定下一步都未遲

伯爵府

~小樹兒~ 發表於 18-8-15 12:22
我覺得你睇輕咗返屋企發脾氣呢樣嘢,你應該係比佢感覺到,因為係你搵錢返嚟,所以覺得可以發佢脾氣,加上 ...

你講得好岩,唔好以為女人唔出聲就代表默默接受,只係一路舖排緊離開

珍珠宮

樓主, 淨系發脾氣呢樣野已經令你既婚姻玩完, 我相信, 救得番既機會好微, 同埋, 你自己系唔系有情緒病?

首頁

尾頁

跳至