自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實,AFP都唔係好準囉

水晶宮

今日出海 發表於 18-8-14 22:04
呢個我想做,因家人已有人中招,請問check到一種意思是否check 乳癌丶大腸癌就為之兩種,收$6000?是抽血驗 ...

係, 3000一隻癌基因, 好早期, 已經偵察到。

琥珀宮

Pulmma 發表於 18-8-14 23:40

肺癌有幾種,你講呢個,每次只驗到其中一種?

水晶宮

木土土 發表於 18-8-14 23:43
肺癌有幾種,你講呢個,每次只驗到其中一種?

基因就check 晒。 小細胞, 非小細胞, 肺線都包晒

水晶宮

Pulmma 發表於 18-8-14 23:40

我想問下,
如果已經有癌 (例如好早期,早到 ct / pet 睇唔到),甘呢個癌基因check 唔check 到架 ?
如果未有癌,甘呢個又check 唔check 到係咪carry 有條癌genes, 可能將來有機會有癌症?

水晶宮

Nbs 發表於 18-8-14 23:47
我想問下,
如果已經有癌 (例如好早期,早到 ct / pet 睇唔到),甘呢個癌基因check 唔check 到架 ?
如果 ...

係, 連pet scan 未scan 到已經知。

我咁放心話準係因為, 我有同事驗咗甲狀腺有瘤, 抽針話良性, 自己又驚, 做咗e個測試超標多, 唔放心, 走去割, 化驗出來係惡性, 所以至大胆推介。

我個同事都係睇咗3個醫生, 3個都話唔割, 佢心思思, 其中一個醫生話唔怕捱一刀咪割, 割咗冇壞, 唔割都得。 自己驚, 又唔貴咪試做,做咗係超高,唔理咁多, lala 聲去割,結果係惡, 頭尾由發現, 抽針, 等結果, 揾 幾個醫生, 頭尾冇3個月 。 好彩。

水晶宮

Nbs 發表於 18-8-14 23:47
我想問下,
如果 ...

佢係check real time, 現刻有冇癌基因已激活啟動咗。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

Pulmma 發表於 18-8-14 21:58
介紹你做癌基因, 超準, 唔貴, 3幾千check 到一種, 準誠度9x%, 未照到都已偵察到
...

想請問有癌基因是否一定有癌症?

水晶宮

JessMama 發表於 18-8-15 00:07
想請問有癌基因是否一定有癌症?

係check 癌基因有冇比叫醒

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Pulmma 發表於 18-8-14 23:53
佢係check real time, 現刻有冇癌基因已激活啟動咗。

我記得之前睇過新聞話依家新出既測試方法係全方位測試(可以俾醫生為病人更準確咁做標靶治療,加大康復機會),不過呢種測試就貴好多(萬萬聲),唔知係咪即係你講果d?

大宅

Pulmma 發表於 18-8-15 00:13
係check 癌基因有冇比叫醒

請問邊到可以做?thanks

大宅

Pulmma 發表於 18-8-14 21:58
介紹你做癌基因, 超準, 唔貴, 3幾千check 到一種, 準誠度9x%, 未照到都已偵察到
...

已pm 你了 thanks
另題外話 無病既能否當身體檢查 追蹤到有起動再到醫院做investigation 唔使坐以待斃

伯爵府

Pulmma 發表於 18-8-14 23:49

好彩你同事有做呢個測試!如果我想做,係咪去化驗所做,之後報告攞去我家庭醫生度講解報告內容?

水晶宮

hfl2000 發表於 18-8-15 00:22
我記得之前睇過新聞話依家新出既測試方法係全方位測試(可以俾醫生為病人更準確咁做標靶治療,加大康復機會 ...

大包圍係貴d, 不過拆開做唔貴

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

greentea901 發表於 18-8-15 00:35
已pm 你了 thanks
另題外話 無病既能否當身體檢查 追蹤到有起動再到醫院做investigation 唔使坐以待斃
...

我之前聽過醫生話無事無幹/無高風險/無實際需要,就唔建議做呢d基因測試喎... 因為好多基因測試其實都係研究階段,缺乏大量臨床研究支持,而且坊間測試公司/醫生對於報告結果解讀都各有唔同,亦都缺乏對病人既心理輔導,所以就無謂自己嚇自己,無病都嚇到變有病喎...同埋要注意,做咗呢d測試即係“已知既身體狀況”,對你日後買保險會有影響㗎,你投保果陣係要申報你做過呢d基因測試/身體檢查㗎,咁可能會拒保/有不保事項/加loading

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

邊度做? 專科診所?

男爵府

Pulmma 發表於 18-8-15 00:43
大包圍係貴d, 不過拆開做唔貴

請問可以係邊度做呢?謝謝

大宅

可以pm資料比我嗎?thank you

水晶宮

hfl2000 發表於 18-8-15 01:17

我之前聽過醫生話無事無幹/無高風險/無實際需要,就唔建議 ...

現時, HA所用緊嘅tumour marker, 係1997年, 係國際嘅醫療團隊已宣佈咗唔應該作為cancer screening 用, 但香港仲用緊。

食物金字塔, 亦係20多年前已經被推番, 但香港仲用緊。

再講,生仔前檢查, 好多外國嘅醫療體系已經做幾十隻遺傳病嘅screening, 香港都只係only 睇地中海。

我可以好得罪咁講, 香港嘅醫療制度係十分落後。 因循守舊, 固步自封, 或者有自身利益唔鐘意接受新野唔定。 以我所知, 台灣, 德國, e d 基因測癌風險, 已經係醫療體系廣泛接受, 大量數據支持。

其實, buy 嘅香港醫生, 病理學多d。

首頁

尾頁

跳至