1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從開始有左第二胎,5抱得大仔(14個月),同仔仔的關係就轉變左,直到生左bb,大仔開始抗拒mama,5俾mama同他做任何野,以前沖涼,餵飯,著衫鞋,全部,所有包括玩,都再5俾mama搞,一定要papa搞,完全連坐,同瞓都5可以一起,係有左b,無左大仔,估5到我個仔會係咁,好傷心啊

大宅

popo5 發表於 18-8-14 22:14
自從開始有左第二胎,5抱得大仔(14個月),同仔仔的關係就轉變左,直到生左bb,大仔開始抗拒mama,5俾mama同 ...

5知何時先可以有翻親子關係,又適逢trouble 2 ,完全無得搞,我唯有自己擺上所有的精神同力去bb到,當自己分5到身,安慰自己,其實都好5開心,可以怎樣啊?

大宅

自從開始有左第二胎,5抱得大仔(14個月),同仔仔的關係就轉變左,直到生左bb,大仔開始抗拒mama,5俾mama同 ...

媽媽你所講嘅以上所有野,我全部經歷過,未生2胎時,食訓玩都係我一手包辦,直到妹妹出世時,哥哥2歲3個月,因為妹妹吾舒服,我要經常出入醫院,連坐月都冇時間,完全照顧吾到哥哥,所以要交比嫲嫲湊,從此惡夢黎了,極度抗拒我,見到我好似見鬼咁,佢嘅世界只得嫲嫲一個人,我個心痛到想死,喊左好多次,加上本身我同嫲嫲關係麻麻地,自己個心肝寶貝視我為仇人咁,好彩有爸爸配合我抽多d時間陪哥哥玩,單獨相處,經歷左大半年先修補關係,你要加油呀,只要你多d陪哥哥,好快就會變返以前咁架啦

珍珠宮

回覆樓主

樓上位JM經驗之談,你要抽出時間陪下大b,玩又好訓又好,慢慢修補好關係。仲要同佢講下道理。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實佢會呷醋,系因為你陪佢既時間少咗好多,所以你真係要同你C6分工合作,多D時間陪下個大仔

男爵府

弟弟出世時,大女2歲4個月,成日呷醋,唔准我抱弟弟,連望一眼都話唔俾,今日佢同我講「媽咪你淨係睇弟弟都唔同我玩」,聽完勁心酸

男爵府

回覆樓主

我個大仔又唔會哦,咁錫妹妹,因為我從啱懷孕就已經同距講噶啦

水晶宮

回覆樓主

你又唔抱大仔,又話索性比多d 時間比bb, 甘大仔梗係唔要你啦,你都唔花時間陪佢。。。
老實有左都可以抱,個肚大既咪坐低先抱。你個仔甘細,唔會明白,佢最直接feel 到既就係mama 唔理佢。

男爵府

wong太 發表於 18-8-15 12:35
媽媽你所講嘅以上所有野,我全部經歷過,未生2胎時,食訓玩都係我一手包辦,直到妹妹出世時,哥哥2歲3個月 ...

我大住個肚時都照同個女玩、沖涼、抱,自從弟弟出世,我響醫院住左4日之後,個女就變得唔太痴我,咩都搵爸爸,我已經花大部分時間去大女身上,弟弟多數由婆婆照顧,個女都仲係覺得我只顧弟弟

大宅

wong太 發表於 18-8-15 12:35
媽媽你所講嘅以上所有野,我全部經歷過,未生2胎時,食訓玩都係我一手包辦,直到妹妹出世時,哥哥2歲3個月 ...

多謝你,你的經歷,成為我好大安慰,大半年的時間成為我的目標。

大宅

EudyptulaMinor 發表於 18-8-15 21:13
我大住個肚時都照同個女玩、沖涼、抱,自從弟弟出世,我響醫院住左4日之後,個女就變得唔太痴我,咩都搵爸 ...

我個仔會話bb喊,叫我走去照顧bb,5哂理他,都好傷心啊

珍珠宮

回覆樓主:

有左點唔解唔可以抱,我果陣大女2歲,我陀孖b都抱到生,我開完刀出院都一樣照抱,企係度抱唔到咪坐係度抱

珍珠宮

回覆樓主

屋企人可以照顧細嘅就放手比人湊細,同大嘅二人世界,反正細係食奶瞓覺,大嘅比細嘅更需要關愛

男爵府

popo5 發表於 18-8-16 09:51
我個仔會話bb喊,叫我走去照顧bb,5哂理他,都好傷心啊

一齊加油!

大宅

popo5 發表於 18-8-16 09:49
多謝你,你的經歷,成為我好大安慰,大半年的時間成為我的目標。

加油呀,可能你會快過我,不過真係要多d陪哥哥,最好就得你同哥哥2人去拍拖

大宅

回覆樓主:

我反而大住肚都有照抱,
因為阿仔變得更加痴我
反而吾要爸爸,。
因為佢會知,可能未識講出口
會呷醋既,所以都要顧吓佢感受
但你完全吾理佢,
佢當然心淡失望媽媽少理佢
所以之後你理佢,佢重嬲緊發你脾氣姐
比多d關心佢,等佢感受番,等佢知道
你係一樣疼愛,吾係偏心邊一個,。
做媽媽係辛苦d伽啦…一齊加油!

伯爵府

你照顧細B,有無考慮到大嘅

伯爵府

回覆樓主

比返多啲時間一對一咁陪大b
佢抗拒你, 係因為佢怕又會經歷失去你既失望
所以情願唔要你

大宅

rachel_tim 發表於 18-9-26 15:28
比返多啲時間一對一咁陪大b
佢抗拒你, 係因為佢怕又會經歷失去你既失望
所以情願唔要你

我係坐月嘅時候,不斷地製造二人時間,可惜仔仔5肯同我一起,一定要有第三者,例如姐姐,爸爸,我無辦法同他一起玩,俾他感受到我的個人的愛,我因為太傷心,差d產後憂鬱症,後來知道5可以俾自己再傷心,無逸強自己再同仔仔獨處,情緒先好翻,之後開始檢討自己對仔仔平時的行為,關係好左少少少,我自己都無咁傷心了,現在都係慢慢讓仔仔接受,順他意,減少衝突。接受現在的仔仔,同家庭環境,我好好多了,多謝大家。雖然還有很大距離,但心都係積極。

大宅

popo5 發表於 18-9-28 19:36
我係坐月嘅時候,不斷地製造二人時間,可惜仔仔5肯同我一起,一定要有第三者,例如姐姐,爸爸,我無辦法同 ...

講多句千奇5好同仔仔分房睡,我大肚時,仔仔5俾我同他同床,趕我出房,我做左廳長,後來又因餵夜奶,怕影響仔仔,我同bb都做廳長,原來依個做法係5好,會造成仔仔誤會分黨分派,想改都改5到,所以奉告不要分開睡

首頁

尾頁

跳至