唔係玩呢D丫

good_pig
|
農曆七月在華人傳統是鬼門關大開的「鬼節」,不少人會在街邊祭拜遊魂野鬼。現今世代講求環保,新加坡有人單在一晚就撿走200個被當成祭品的橙,打算食用並與網民分享,部份人認同「惜食」重要,但也有人認為會冒犯鬼神。

新加坡回收論壇「Freegan in Singapore」過去舉辦過剩食回收活動,適逢「鬼節」,有會員發文問可否撿走拜祭後的食品,引來熱烈討論。其中一名會員劉先生表示,只是一晚就拾到200個被留在街頭的橙,會與會員分享。
劉先生表示去年已開始撿盂蘭節祭品,事緣是有菲傭說可用來榨橙汁,「以前大家拜祭完也會拿這些食物回家吃,我認為不會有甚麼問題。」
有人認為平時的祭祀食品一般都會拿來吃,然而如果是路邊、墳墓或寺廟的祭品,就應避免食用,「這些用來拜祭孤魂野鬼的,如果時運低的人吃下,可能會出現問題,最後得不償失。有些農曆七月祭拜的食物,我也不建議拿去吃。」
不過亦有人支持劉先生的做法,指平日拜祭完也會分享食品,分別只是祭品來自陌生人,因此問題應不大。
Poyau
|

艾菲BB
|
睇當時人信唔信啫,實有人覺得百無禁忌架

PS.我就唔敢啦
jasmine0527
|
我昨晚望落街,就睇到有個男人執走啲水果....唔知佢要黎做乜? 佢有影嘅,應該係人
kc_01k
|
jasmine0527 發表於 18-8-15 00:57
我昨晚望落街,就睇到有個男人執走啲水果....唔知佢要黎做乜? 佢有影嘅,應該係人
...

有影。。。
咁有冇睇見佢係用脷lam, 定係用口食
jasmine0527
|
kc_01k 發表於 18-8-15 01:16

有影。。。

無呀,佢執哂入膠袋.…..我估佢想餵貓狗? 但好怪,佢好似哺好耐,等啲人燒完佢就去執
good_pig
|
艾菲BB 發表於 18-8-15 00:52
睇當時人信唔信啫,實有人覺得百無禁忌架

PS.我就唔敢啦

唔信都要尊重人,冇理由拎人地d嘢架...

佢唔去墳場執人地d嘢
靚靚C9
|

BGCOME08
|
諗起我同事同我講,佢話佢99鬼節响街執對BB鞋返屋企俾佢個女着……
YY1101
|
good_pig 發表於 18-8-15 07:39
唔信都要尊重人,冇理由拎人地d嘢架...

佢唔去墳場執人地d嘢

我真係見過
凊明有人去噴場拎哂大家留低d 花,燒肉落山再賣比人
係一部手拉車滿哂
YY1101
|
BGCOME08 發表於 18-8-15 07:47
諗起我同事同我講,佢話佢99鬼節响街執對BB鞋返屋企俾佢個女着…… 。
...

咁都得
tsung
|

good_pig
|
諗起我同事同我講,佢話佢99鬼節响街執對BB鞋返屋企俾佢個女着…… 。
...

佢99外國人黎嘅??
Cclong19
|
...

Cclong19
|
食完有無事就唔知 但真係唔心安理得囉
BGCOME08
|
good_pig 發表於 18-8-15 08:07
佢99外國人黎嘅??

唔係啦,唔知邊度鄉吓,話對鞋好新淨就執咗返屋企俾個孫女,仲要係紅色,死未。
vivibabyvivi
|
好大膽
vivibabyvivi
|
BGCOME08 發表於 18-8-15 08:15
唔係啦,唔知邊度鄉吓,話對鞋好新淨就執咗返屋企俾個孫女,仲要係紅色,死未。
...

MKma
|
...

咁果個媽咪有冇俾個女著對鞋?如果有,個細路女後來點呀?
good_pig
|
...

咁一定係信教