究竟買樓定租樓好?

sophiemama1021
|
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?
MM2H
|
呢個問題人人觀感不同,如覺得白交租唔甘心,計啱數的話自住樓幾時都係入市期
LedTV
|
有首期點解唔買?
有首期我會買
vivibabyvivi
|

Nbs
|
人人諗法唔同。
我中意有個穩定的竇,唔中意搬來搬去,亦中意設計同裝修屋企,所以有首期的話我會買。
吹吹水
|
有錢當然買,買樓都係投資一種,起初你會覺得好吃力,捱捱吓好似儲錢一樣 ,大多都係賺 ,賺賺吓會心思思買多層。
ia727
|
吹吹水 發表於 18-8-14 23:49
有錢當然買,買樓都係投資一種,起初你會覺得好吃力,捱捱吓好似儲錢一樣 ,大多都係賺 ,賺賺吓 ...

而家咁貴,買唔買得過?
吹吹水
|
ia727 發表於 18-8-14 23:50
而家咁貴,買唔買得過?

而家叫貴,你睇吓2+d樓,沒有最細只有更細,等過多10年15年,我住緊嗰度咪係豪宅
lovececing
|
有首期供得起我一定會買,但心態上你一定要承受得起跌,我當初係諗跌都供得起,又要自己住又唔會賣樓嘅,所以跌唔跌都唔關事,一日唔賣一日都未埋單計數嫁
油麥麥
|
好多租客供得起樓,但俾唔到首期
vet
|
供比自己好過幫人供
有首期就早早上車
雖然會加息,但銀行回贈又加左,其實比緊一厘息多少少咋,唔好比D加息新聞嚇到。
Wingwingm
|

Wingwingm
|
vet 發表於 18-8-15 00:48
供比自己好過幫人供
有首期就早早上車
雖然會加息,但銀行回贈又加左,其實比緊一厘息多少少咋,唔好比D加 ...

LedTV
|
油麥麥 發表於 18-8-15 00:07
好多租客供得起樓,但俾唔到首期

所以呢個問題應該係到底係有首期定無首期

如果無首期乜都唔駛講,局租

vet
|
LedTV 發表於 18-8-15 00:55
所以呢個問題應該係到底係有首期定無首期

如果無首期乜都唔駛講,局租

我識人有首期都唔敢買,租左好多年等跌市,點知睇住層樓升左一倍,而家先入市真係唔訓氣架
Mm233
|
全世界-租無問題
香港-買好D
龍山仔仔
|
vet 發表於 18-8-15 01:03
我識人有首期都唔敢買,租左好多年等跌市,點知睇住層樓升左一倍,而家先入市真係唔訓氣架
...

我大學同學,兩公婆太貴買然後負資產,之前「落左車」賣左,轉左租,一路覺得貴唔上番車~

去年年尾,老公有小三,離婚,用盡所有積蓄買樓搬走。而家~賬面賺一球,好開心她有新生活!
suetwababe
|
有首期有能力梗係買啦!
brindlewin
|
sophiemama1021 發表於 18-8-14 23:37
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?

差別從來是首期資金吧?
sunnymama2
|
有公屋都好好呀

家姐啱啱派左公屋,比我想像大好多。如果收入唔高,公屋係一個好好的選擇!