自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sophiemama1021 發表於 18-8-14 23:37
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?

呢度10個有11個叫你買,自己計數吧

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

如果你冇大把錢喺銀行,
如果你只夠錢畀首期,
咁當然買樓跟住供啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lovececing 發表於 18-8-14 23:57
有首期供得起我一定會買,但心態上你一定要承受得起跌,我當初係諗跌都供得起,又要自己住又唔會賣樓嘅,所 ...

要諗失業,一個人供唔供得起..

跌都未係最驚

珍珠宮

ia727 發表於 18-8-14 23:50
而家咁貴,買唔買得過?

平時一樣有人問買吾買得過,甘平既。。。

侯爵府

good_pig 發表於 18-8-15 07:53
要諗失業,一個人供唔供得起..

跌都未係最驚

咁要諗失業嘅人就好大機會都買唔到樓嫁喇,因為通常呢d人都細膽到不得了,真心如果失業嘅話宜家搵份工有幾難,當然你話要理想,又覺得唔岩心水嘅就另計,但馬死落地下啦,挨過頭幾年其實好輕鬆,唔驚得咁多,失業嘅話係咪唔洗俾租,直接去訓街先
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

good_pig 發表於 18-8-15 07:51
呢度10個有11個叫你買,自己計數吧

呢度充滿正能量,梗係買啦

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

sophiemama1021 發表於 18-8-14 23:37
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?

以下段落係引用跌吉人講既

「租樓既人根本係人生大贏家,以下係我既睇法:

1.支出彈性,因租金負擔唔起可以再租間平d 既(供樓只可以硬食,輸!)

2.可以經常轉換環境,一個月生約通知搞掂(供樓無得成日換樓)

3.租樓唔洗俾利息,一蚊都無蝕到(供樓要俾利息變相幫銀行打工)

4.租樓唔洗理維修等等事項,小好多麻煩野(供樓要搞埋維修)

5.市道唔好唔洗擔心供唔起樓,兩袖清風最多訓街(供樓就揹住層樓,死頂)

6.唔需要承擔樓價升跌風險,安安穩穩過一世(供樓供一世,日日擔驚受怕)

仲有好多好多好多好處,不能盡錄。

點解我咁清楚,因為我供緊樓,所以先明白咩叫租樓日日賺!」

子爵府

有首期才考慮!

寶石宮

vivibabyvivi 發表於 18-8-15 08:25
呢度充滿正能量,梗係買啦

人工一定加,供得愈來愈輕鬆
到時一開二,四十歲退休都得呀

寶石宮

kid 發表於 18-8-15 08:49
有首期才考慮!

如果首期只可以買到交通不便嘅地區呢?

寶石宮

lovececing 發表於 18-8-15 08:14
咁要諗失業嘅人就好大機會都買唔到樓嫁喇,因為通常呢d人都細膽到不得了,真心如果失業嘅話宜家搵份工有幾 ...

我指兩個人揾錢,一個失業都供得起者

黎多劑sars, 失業都唔奇架

伯爵府

pomanlife 發表於 18-8-15 08:36
以下段落係引用跌吉人講既

「租樓既人根本係人生大贏家,以下係我既睇法:

3 好夾硬喎

男爵府

回覆樓主:

講返句中肯 d 嘅說話先。有幾句問題你要問自己:

有冇首期?
覺得樓市嚟緊會跌定升?
有冇需要/想久不久轉環境?
你想住嘅係咩地方? (學蘇絲黃話齋,佢都係租樓,因為佢租緊嘅地方係值幾千萬,有幾千萬佢寧願攞嚟投資

男爵府

回覆樓主:

有首期就買,宜家租金咁貴,已經夠供

水晶宮

畀面勳章

ia727 發表於 18-8-14 23:50
而家咁貴,買唔買得過?

如果自住樓,有能力,值得買
投資就要諗諗

水晶宮

回覆 sophiemama1021 的帖子

人人答案不同, 冇錢就租/公屋, 有錢可以買, 好多錢(我有朋友有買樓但自己租樓), 所以人人答案唔同, 要自己計掂自己條數

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

如果只是俾最少首期, 供款係比租金多, 所以買樓係要降低居住質素. 但買樓有投資成份, 要睇個人取捨.

男爵府

幾時都話業主惡哂,你幾時聽過租客惡哂呀?有能力梗係上車啦,年年加租年年搬,幾無隱

男爵府

回覆樓主

買左樓再自己租,又有磚頭又可以想住邊就住邊

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至