究竟買樓定租樓好?

good_pig
|
sophiemama1021 發表於 18-8-14 23:37
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?

呢度10個有11個叫你買,自己計數吧
Fishqqma
|
如果你冇大把錢喺銀行,
如果你只夠錢畀首期,
咁當然買樓跟住供啦!
good_pig
|
lovececing 發表於 18-8-14 23:57
有首期供得起我一定會買,但心態上你一定要承受得起跌,我當初係諗跌都供得起,又要自己住又唔會賣樓嘅,所 ...

要諗失業,一個人供唔供得起..

跌都未係最驚
angiehouse
|
ia727 發表於 18-8-14 23:50
而家咁貴,買唔買得過?

平時一樣有人問買吾買得過,甘平既。。。
lovececing
|
good_pig 發表於 18-8-15 07:53
要諗失業,一個人供唔供得起..

跌都未係最驚

咁要諗失業嘅人就好大機會都買唔到樓嫁喇,因為通常呢d人都細膽到不得了,真心如果失業嘅話宜家搵份工有幾難,當然你話要理想,又覺得唔岩心水嘅就另計,但馬死落地下啦,挨過頭幾年其實好輕鬆,唔驚得咁多,失業嘅話係咪唔洗俾租,直接去訓街先
vivibabyvivi
|
good_pig 發表於 18-8-15 07:51
呢度10個有11個叫你買,自己計數吧

呢度充滿正能量,梗係買啦
pomanlife
|
sophiemama1021 發表於 18-8-14 23:37
而家啲租金越來越貴,交得租黎都供到樓,但而家樓價又咁貴,點算?

以下段落係引用跌吉人講既

「租樓既人根本係人生大贏家,以下係我既睇法:

1.支出彈性,因租金負擔唔起可以再租間平d 既(供樓只可以硬食,輸!)

2.可以經常轉換環境,一個月生約通知搞掂(供樓無得成日換樓)

3.租樓唔洗俾利息,一蚊都無蝕到(供樓要俾利息變相幫銀行打工)

4.租樓唔洗理維修等等事項,小好多麻煩野(供樓要搞埋維修)

5.市道唔好唔洗擔心供唔起樓,兩袖清風最多訓街(供樓就揹住層樓,死頂)

6.唔需要承擔樓價升跌風險,安安穩穩過一世(供樓供一世,日日擔驚受怕)

仲有好多好多好多好處,不能盡錄。

點解我咁清楚,因為我供緊樓,所以先明白咩叫租樓日日賺!」
kid
|

有首期才考慮!
good_pig
|
vivibabyvivi 發表於 18-8-15 08:25
呢度充滿正能量,梗係買啦

人工一定加,供得愈來愈輕鬆
到時一開二,四十歲退休都得呀
good_pig
|
kid 發表於 18-8-15 08:49
有首期才考慮!

如果首期只可以買到交通不便嘅地區呢?
good_pig
|
lovececing 發表於 18-8-15 08:14
咁要諗失業嘅人就好大機會都買唔到樓嫁喇,因為通常呢d人都細膽到不得了,真心如果失業嘅話宜家搵份工有幾 ...

我指兩個人揾錢,一個失業都供得起者

黎多劑sars, 失業都唔奇架
十五樓師奶
|
pomanlife 發表於 18-8-15 08:36
以下段落係引用跌吉人講既

「租樓既人根本係人生大贏家,以下係我既睇法:

3 好夾硬喎
sts8000
|
講返句中肯 d 嘅說話先。有幾句問題你要問自己:

有冇首期?
覺得樓市嚟緊會跌定升?
有冇需要/想久不久轉環境?
你想住嘅係咩地方? (學蘇絲黃話齋,佢都係租樓,因為佢租緊嘅地方係值幾千萬,有幾千萬佢寧願攞嚟投資
LOBO1128
|
有首期就買,宜家租金咁貴,已經夠供
lovelybaby2015
|
ia727 發表於 18-8-14 23:50
而家咁貴,買唔買得過?

如果自住樓,有能力,值得買
投資就要諗諗
luvkaka
|
回覆 sophiemama1021 的帖子

人人答案不同, 冇錢就租/公屋, 有錢可以買, 好多錢(我有朋友有買樓但自己租樓), 所以人人答案唔同, 要自己計掂自己條數
tantanmama
|
如果只是俾最少首期, 供款係比租金多, 所以買樓係要降低居住質素. 但買樓有投資成份, 要睇個人取捨.
koalachan2002
|

幾時都話業主惡哂,你幾時聽過租客惡哂呀?有能力梗係上車啦,年年加租年年搬,幾無隱
YAC0601
|
買左樓再自己租,又有磚頭又可以想住邊就住邊
Reminder
|

有能力,一定是自置居所