自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

可能你老公唔想聽到啲外人閒言閒語話搵唔夠錢要老婆出來幫手⋯

翡翠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好好同老公傾下 只要吾影響家庭小朋友 我諗你老公都會接受既 有左家庭小朋友 都應該有反自己既自由既 我都明白 好好同你老公傾下

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

我都心郁郁想返工,老公又係想我全心全意做FTM....最初都係潑冷水
之後佢態度是好軟,句句話為我好,怕我辛苦。
所以我就更加軟同佢講,做下PT,我覺得個人會有多d正能量,對家庭都好d㗎....
佢唔會一次就話好啦,你聽日返工啦。
我講左一年有多,講講下,佢最近終於軟化,話細女小學開學之後,你就安排下時間啦
唔知會唔會實現,但至少佢宜家無反對。
最主要細嗰個都今年year 1....

男爵府

回覆樓主:

我老公都係想我係屋企湊仔煮飯,但我搵到媽咪支持,幫我湊放學個轉,所以都有返下兼職

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

支持你做,有工作始終覺得自己有用d。 做 ftm 辛苦但個個以為好歎。 籌劃一下家庭安排,就去開工。

子爵府

pantoime 發表於 18-8-14 23:48
佢最想咩都不變,
我繼續湊仔做佢所謂既少奶奶
冇錯佢係搵到錢我唔駛愁,

我都係ftm , 9 年,我嘅遭遇同你一樣,但我開始為自己諗,做自己想做嘅嘢,永遠都要圍繞着仔女同老公,唔使同我商量,儘量做到冇影響日常生活,咁就ok.

水晶宮

回覆樓主

其實不如你比埋時間表你老公點安排時間,咁朝早part time , 中午飯嘅餸可能早一晚已整定,中午放工就煮,小朋友咪唔會無飯食!
我支持你做pt ,講真,小朋友越大越唔需要你,呢個係事實,除非你一世甘願做ftm, 如果唔係,趁你仲有一團火,慢慢搵返你嘅專業,好好再同老公商量,加油!

男爵府

回覆樓主

我囝囝返k1時都打算返工,小朋友返全日,請人湊放學幾個鐘,假期去99度,我老公都黑面,佢覺得小朋友咁樣好慘,二來佢想專心工作,萬一三號風球、紅黑雨、小朋友病無backup,仲問係咪家用唔夠,又叫我等小朋友小學先
無辦法,做左父母就要有取捨。
Btw我覺得兼職搵幾千蚊咁少,又要兼顧買餸煮飯家務小朋友,除非有姐姐,否則我唔會諗。
如果你真係好想,可以同c6傾下,試一個月,得就繼續,唔得就放棄。

水晶宮

再同老公傾下,
每日只番4個鐘,絕對唔會影響一頭家,
好多媽媽只番上午PART TIME,
下午買餸煮飯湊放學.

講真,無做野,真係成個人好廢,
如果你只係40歲左右, 咁樣涯到老?

做野, 真係個人開朗D, 樂觀D,
唔洗生活只為仔女老公,
番下公,同同事吹下水, 做下TASK,個腦轉下,
都無老得咁快.

大宅

回覆樓主:

有條件做ftm應該感恩,出面大把working mum無奈俾工人湊仔女,即使工人虐待仔女都要啞忍,仲要出左糧俾工人之後冇乜錢剩

公爵府

回覆樓主

錢係其次,最要既係唔好同社會脫節。男人最怕你煩到佢啫,安排得好,唔影響佢生活節奏得唔得?

公爵府

由小朋友出世開始做ftm,
經濟冇壓力,
而家小朋友大左啲,

請工人

水晶宮

由小朋友出世開始做ftm,
經濟冇壓力,
而家小朋友大左啲,

我FTM加工人,我老公一早叫我唔駛諗住出返來做野,佢養我一世,我不知幾高興

男爵府

回覆 pantoime 的帖子

非常善慕,我以前返全職現在找兼職,他從來沒叫我不找工作,我覺得c6在各方面包括心靈上也很窮。

珍珠宮

回覆樓主:

俾我一定會爭取,仔會大會離開自己 工作唔會(除非自己無能力遮,但明顯你有)

大宅

eggcarol 發表於 18-8-15 09:17
我FTM加工人,我老公一早叫我唔駛諗住出返來做野,佢養我一世,我不知幾高興
...
好羨慕,我覺得係ftm加工人先係養老婆。叫老婆唔好返工剩係臭仔做家務ge根本只係分工,都唔知點解有d男人會覺得自己係養緊老婆咁巴閉。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

個個人諗法唔同,我ftm有鈡點無經濟壓力,曾經做過pt,亦斷斷續續有freelance做,但而家唔會做pt了,即使我u grad,但pt太少$,有時間做freelance算,無就去學野丶做運動丶返學校做義工,又唔洗受氣又冇壓力
講真,除非返出來做全日,否則pt根本無得發展事業,有團火都冇用。老細唔會㑭大野pt員工去跟,只是幫同事執頭執尾。當然我唔知你咩專業,情況可能不同

子爵府

回覆樓主

好好安排時間。等佢冇後顧之憂,佢就冇野講嘅啦。唔好浪費自己嘅專業知識。

首頁

尾頁

跳至