自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

sky_blue618 發表於 18-8-15 16:05
我家有姐姐,我一個星期有2-3日上午返part time.
由生完小朋友開始C6想我辭職做FTM,但公司提出part time / ...

係呀!做個好榜樣比小朋友!
我份工雖然零挑戰性,但對於我個囡黎講,就是媽媽每天天勤力辛苦工作賺$養家,回家仲要做一籮家務,再者,同小朋友每天獸鬥都唔係好事,我覺得比d空間大家,關係更好!

伯爵府

回覆樓主:

好幸福呀~
叫你唔好做好過叫你唔好諗唔做

珍珠宮

回覆樓主

我當初問完c6呢兩條問題佢以後都唔敢再ban我。
1.“你是否可以保證呢一世都會平步青雲?”
2.“如果萬一你有乜冬瓜豆腐可以唔使累人會即刻走(死)?”
佢答我:「就算你去問李嘉誠都答唔到你啦⋯⋯」
我話:「咁咪就係囉⋯⋯你都保證唔到咁我仲點會有安全感再繼續做ftm啫?」
樓主,你要預咗一開始佢會set好多問題去留難or加啲甜頭去誘惑你再次放棄。但祇要自己抓緊宗旨企硬、到你做到一定成績時佢哋都冇符以上係我親身經歷希望令你有所啓發,加油!

公爵府

mamasprits 發表於 18-8-15 16:31
好幸福呀~
叫你唔好做好過叫你唔好諗唔做

X2

男爵府

回覆樓主

同我一樣。我哋無經濟壓力同老公喜歡我做FTM。無計!
次次同佢講下我幾時出番去做嘢,c6會轉話題話我做FTM好好呀,好appreciate我,多謝我呀咁。又話女女要跟我學中文等等
而家為有等女女year 1, 返全日。我希望可以再重出江湖

大宅

pantoime 發表於 18-8-14 23:48
佢最想咩都不變,
我繼續湊仔做佢所謂既少奶奶
冇錯佢係搵到錢我唔駛愁,

做呀,可以當慢慢pick up返,到第日呀仔再大啲你就可以full time做返呢行,咁就可以儲多個錢,反正唔會成世做家庭煮婦嘛仔都會大識照顧自己,如果隔得太多年好難突然做返又咁快有人請呀我覺得。。可唔可只做一至五上午時間呀,咁前一日買定後一日餸,應該都可以煮到飯丫。

大宅

回覆樓主:

我老公同樓主老公一樣,佢淨加班巳4~5日等於我一個月人工,我無學歷,搵來搵去都係萬零蚊,所以佢一聽我做pt就話我,有時佢會串我人工底,搞店小朋友好果,當同佢嘈交或對住小朋友好勞氣既時候,就會好想好想出返來做野,有時會諗佢可以放工約朋友同學去玩,我自己就對住小朋友,有時又會問下自己,我無左老公,可以做到d咩,最後諗下諗下,都係算,等細佬大d,再出返來做野羅,唔係好多人可以好似我地咁,可以無經濟負擔全心照顧小朋友,我好多朋友都兩公婆一齊返工,小朋友比工人或老人家照顧,所以我地要珍惜呀,去學下野做下自己鍾意既野,加油!

水晶宮

pantoime 發表於 18-8-14 23:48
由小朋友出世開始做ftm,
經濟冇壓力,
而家小朋友大左啲,

有小朋友星期六返pt又唔好、好羡慕樓主有專業脫節咁耐都搵到pt, 我老公份工好困身、養得起頭家、總之顧掂屋企唔好搞到佢就ok、我唔介意pay 但人地搵pt 都唔可以返太少同隨意、我又無backup, 等小朋友大點才算

男爵府

回覆樓主:

我u grad, 十年ftm,冇工人, 我老公好大男人,但三年前我在家無所事事,上jobsdb,看到份part time, 做半天part time, 返office, 秘書,Mon to Fri, 份工在我家行15minutes到,
我覺得好難得,就立即send CV, 下午收電話,第二日見,第三日返工,
當年我老公唔support, 由apply, interview到我返工,我老公都黑面唔采我成個兩星期,之後見我攪得掂 housework,cooking和細囡,對佢冇影响,習慣了,接受了,當年大的中五,細的小四,我的勇氣完全是我班好朋友鼓勵的,佢地不停對我說試吓先,唔得咪quit,又唔等$開飯,10年ftm,我真是越来越negative thinking, 成日好blue, 我唔想再咁,所以apply.

男爵府

回覆樓主:

今年好好彩揾到份更高人工,上司好好人,又係half day, Mon to Fri, 現在大的hku, 細的中一啦,我過幾年都50,我好開心,成為兩個囡的榜樣,希望做到細囡上大學啦,
唔好太向$看,返工的被認同感,成個人都活好多,同仔囡分享話題都多咗,不是只有考試,功課,温書,街市,買菜,
做part time要tune吓 心態,重心是家庭小朋友老公,影响到,我就會唔做,
不過,我以前自己好慳,只花$在小朋友身上,現在有份人工,才買吓野氹吓自己,
你試吓 send CV, 睇吓market有冇interview 先,冇就代表你要upgrade吓自己的skill
加油。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 bowai_waibo 的帖子

係呀,我情況同樓主相似,之前我返短期PT,要我C6星期六日湊女,佢D能度好差其實我只係返左2個月PT,我都有想做野既自由,唔係錢既問題!!

男爵府

回覆樓主:

以前是親戚朋友只讚我老公叻比我做ftm,好幸福,有苦自知,
現在親戚朋友讚我叻,又讚我老公叻,因為我叻

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

pantoime 發表於 18-8-15 15:26
邊有咁多呀
講緊一星期可能返幾日每次兩三個鐘咋

介唔介意講做咩part time可以返咁少鐘數同日子?

首頁

尾頁

跳至