自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

珍珠宮

_candy_ 發表於 18-8-15 10:17
有時係老人中心 見到班老人家都唔知講咩話 有次睇電視訪問佢哋話嚟到香港撞到同鄉好親切喎 :no ...

香港巨人李+x都係內地人哦!

公爵府

sad

翡翠宮

回覆樓主:

之前好似新聞講,1日其實係唔止150個架,我記得好似有300個左右。

侯爵府

choco_soup 發表於 18-8-15 10:06
呢批高齡子女來港又係拎綜援執紙皮。

而家有人成日話老人家好慘,係香港勞動一生都要執紙皮,諗深一層, ...

反而甩覺得有d農村人係賺粒糖SHE間廠,因內地開發收地/分地,如果當年不來港,在內地生活比HK更好

PS:見過有農民租田比廠,唔多--每年收番D買米錢,再出去打工

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

珍珠宮

Miulo 發表於 18-8-15 00:36
e家行出街十個人中,有超過一半廣東唔正嘅大陸人,仲多咗唔識廣東話嘅大陸人和小孩,反而本土香港人就唔多 ...

珍珠宮

kolher 發表於 18-8-15 00:46
其實呢個數未包學生,專才和中資公司請大陸人工作簽證住滿七年可以申請留低。我估一年起碼七至八萬!
...

應該係!中環都可以見到好多年青的普通話白領,應該唔係150個配額的人。

侯爵府

soso1227 發表於 18-8-15 01:03
最大鑊呢批人仲係大陸人口中嘅低端人口,
有錢丶有學識嗰批唔係留在大陸發展,
就係去歐美澳加,

在Bk有兩派意見,第一派是覺得他們大部分是低端人口,打尖上公屋 拿綜緩加重香港負擔

第二派是覺得他們大部分是有d錢的 搶貴晒私樓的價格。
看你的言論 應該是第一派。

男爵府

rachel0316 發表於 18-8-15 10:16
應該講過
因為官員係答過阿爺審批香港政府無野做到
都係佢地甘講大家先知原來係阿爺批

咁689可以行政上閘雙非
咁政府都可以用行政方法阻撓下
eg.閘佢地攞公屋,閘綜援
其實佢地內地有資產跟本查唔到
(雖則實有人罵)

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

momososo 發表於 18-8-15 01:49
每年多咗咁多人,所以起極樓都唔夠,尤其公屋!

珍珠宮

張就仁 發表於 18-8-15 10:25
反而甩覺得有d農村人係賺粒糖SHE間廠,因內地開發收地/分地,如果當年不來港,在內地生活比HK更好

PS:見過有 ...

通常呢d 人落黎香港一邊攞綜援一邊係大陸收緊租。

侯爵府

wantaima 發表於 18-8-15 10:19
本土就更加笑死人,明明成班人come fm 非本土

人地自己話就當係架啦,最緊要有人信。

珍珠宮

choco_soup 發表於 18-8-15 10:11
其實之前有政黨提出過修例,點知屎死山和何喜華出黎搞事,話阻人團聚。無計,果一區新移民和窮人選佢地。
...

唔洗講以前,近年都有議員多次要求修改審批單程證制度。但政府回應是沒有需要修改。

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20161201/19851422

港府拒爭單程證審批權
現時每日有150名內地人獲發單程證來港定居,議員關注單程證審批完全由內地控制,要求修改《基本法》,改為由香港負責審批。署理保安局局長李家超指現沒理據改變單程證制度。
李家超昨在立法會回覆議員提問時表示,本港入境處在個案層面與內地部門配合,包括查核親子關係及婚姻關係是否真實,如果發現有單程證申請人士弄虛作假,入境處會跟進調查及會通知內地,內地會拒絕有關申請。他指出,就算單程證人士成功來港後才被發現有欺騙成份,亦有機制取消單程證,將有關人士遣返內地。
李指對於有新來港內地人因不適應本港生活而希望設返回機制,他們可放棄香港居民身份重回內地。

水晶宮

畀面勳章

Miulo 發表於 18-8-15 00:36
e家行出街十個人中,有超過一半廣東唔正嘅大陸人,仲多咗唔識廣東話嘅大陸人和小孩,反而本土香港人就唔多 ...

而家喺街啲人個個都亂衝亂撞,好得人驚。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

真係好恐怖吖,人口越黎越密集

珍珠宮

soso1227 發表於 18-8-15 00:20
新聞報導香港衝破740萬人,一年就多左5萬幾人,
啱嘅,有數得計:
150x365=54750

政府7月15号在立法會的最新回應。

「林鄭月娥指,單程證為香港帶來人口紅利,有助經濟發展。」

https://thestandnews.com/politics/范國威促政府收回單程證審批-林鄭-港人口老化-須增勞動人口/

子爵府

soso1227 發表於 18-8-15 01:03
最大鑊呢批人仲係大陸人口中嘅低端人口,
有錢丶有學識嗰批唔係留在大陸發展,
就係去歐美澳加,

你講得岩呀!我識深圳好幾個都有錢有學識既人,佢地都話有專才計劃可以比佢地去香港 佢地都話唔會去,佢地覺得深圳仲好過香港!黎香港嗰d大部分都係農村唔d黎

珍珠宮

fionlo1988 發表於 18-8-15 10:52
你講得岩呀!我識深圳好幾個都有錢有學識既人,佢地都話有專才計劃可以比佢地去香港 佢地都話唔會去,佢地 ...

佢哋會拎hk 身份證,但不會居港

只為方便出國

伯爵府

mimokoala 發表於 18-8-15 10:32
咁689可以行政上閘雙非
咁政府都可以用行政方法阻撓下
eg.閘佢地攞公屋,閘綜援

又點會
政府對佢地無任歡迎
佢地先係佢地既投票主力

珍珠宮

Alex123 發表於 18-8-15 10:41

唔洗講以前,近年都有議員多次要求修改審批單程證制度。但 ...

呢d 呃下人就得啫,審批權係中央呀

珍珠宮

calvin1230hk 發表於 18-8-15 10:37
人地自己話就當係架啦,最緊要有人信。

吹兩句就有人信啦,一分,多謝

首頁
34567...10

尾頁

跳至