小小的毛毛蟲原來咁大威脅

mwsiipb2
|

有冇人試过比毛毛蟲行過皮膚,而引起皮膚敏感? 今日返工唔小心畀佢kiss咗一啖,搞到隻手紅左一達,而家好鬼死痕。 有冇迅速止痕或者消炎嘅方法,請幫忙提供。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
catvv
|
敏感。最好睇醫生
mwsiipb2
|
catvv 發表於 18-8-15 07:46
敏感。最好睇醫生

我就係睇下如果唔睇醫生有冇其他方法
miriam
|
mwsiipb2 發表於 18-8-15 00:23
有冇人試过比毛毛蟲行過皮膚,而引起皮膚敏感? 今日返工唔小心畀佢kiss咗一啖,搞到隻手紅左一達,而家好 ...

我囡幼稚園同學試過,要睇醫生打針先得
mwsiipb2
|
miriam 發表於 18-8-15 07:54
我囡幼稚園同學試過,要睇醫生打針先得

大人都痕到係咁抓,小朋友一定痕到好辛苦。
tsung
|
陰功
miriam
|
mwsiipb2 發表於 18-8-15 07:56
大人都痕到係咁抓,小朋友一定痕到好辛苦。

佢係塊面都腫到一舊舊丫
catfitfit
|
快D用温和嘅皂同暖水沖洗傷口,哩D虫嘅黏液一般帶有蟻酸,要用鹼性嘅嘢去中和,所以傷口要用肥皂去洗,有助止痕同退熱,抹乾後再塗消炎藥膏,如有發燒,就要睇E生喇
tantanmama
|
我細個住村,經常俾毛蟲整到,搽幾次紅花油就OK.
mwsiipb2
|
catfitfit 發表於 18-8-15 08:18
快D用温和嘅皂同暖水沖洗傷口,哩D虫嘅黏液一般帶有蟻酸,要用鹼性嘅嘢去中和,所以傷口要用肥皂去洗,有助 ...

收到
mwsiipb2
|
tantanmama 發表於 18-8-15 08:44
我細個住村,經常俾毛蟲整到,搽幾次紅花油就OK.

MM2H
|
快D用温和嘅皂同暖水沖洗傷口,哩D虫嘅黏液一般帶有蟻酸,要用鹼性嘅嘢去中和,所以傷口要用肥皂去洗,有助 ...

Poyau
|
祝早日康復
lovebbb
|
細個住村屋試過,浸梘水沖涼才舒服小小
mwsiipb2
|
Poyau 發表於 18-8-15 21:53
祝早日康復

今日隻手好搞嘢,上晝明明唔痕所以就唔諗住去睇醫生, 點知下晝食完飯就好鬼痕,睇嚟聽日都要去睇醫生。隻手今日仲红左,多咗粒粒, 左右兩隻手都有。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Ashleycorina
|
我同小朋友試過,痕到喊。
醫生話係insect bite ,可以用止痕藥膏。
我就由佢幾日,太痕就用冰,幾日就好返,訓覺太辛苦就查藥膏好啲
mwsiipb2
|
lovebbb 發表於 18-8-15 22:12
細個住村屋試過,浸梘水沖涼才舒服小小

辛苦
mwsiipb2
|
Poyau 發表於 18-8-15 21:53
祝早日康復

thank you
mwsiipb2
|
Ashleycorina 發表於 18-8-15 22:14
我同小朋友試過,痕到喊。
醫生話係insect bite ,可以用止痕藥膏。
我就由佢幾日,太痕就用冰,幾日就好返 ...

好痕呀,好痕呀
mwsiipb2
|

屋企冇消炎藥膏仲可以搽啲乜