3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

7歲男,而家都仲要我陪訓,唔係唔肯訓
訓覺時,一定要,係絕對要兩隻手捉住我隻手先肯訓
我有表示唔鍾意咁,你捉實我手會唔舒服同痛,佢係都唔制,一味話我鐘意兩隻手捉實你。
我話唔係我唔比你捉,你用一隻手捉,唔好兩隻,媽咪會唔舒服,佢係都唔制,淨係講我鐘意咁,我鐘意咁

唔比佢捉,佢會係咁扯你手要捉住,點都唔比佢就會喊,總之就係要捉住,完全唔聽人講,唔理人唔鐘意,真心覺得好煩,好討厭,我又無唔理佢,陪住佢訓,同真係會唔舒服,但阿仔就係唔理

我都唔想討厭同佢訓,唔知可以點令佢聽下人講,唔好成日好似捉賊咁,雙手捉住我

伯爵府

回覆樓主

我唔係唔鍚佢,我好錫佢,我而家又無做野,係ftm,成日陪住佢
我都唔明,點解係要捉賊咁捉我
我摟住佢又唔肯,係都要捉住我
我摸住佢手訓又唔肯,係都要捉住我
叫佢摟住我訓又唔肯,係都要捉住我
比公仔佢,我同阿仔一齊摟住公仔訓又唔肯,係都要捉住我
唔比我轉身訓,係都要捉住我
佢訓着,我會返自己床訓,佢醒左就爬上我床,又係要扯我隻手捉住

真係好困擾,我都唔知可以點好

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

7歲都唔細,之前佢係點瞓,一直都係陪瞓?定係佢瞓著,你返去自己房瞓,返學情況點,有無同老師了解

禁止訪問

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 yani8322 的帖子

已經7歲了, 咁之前一直係點瞓? 由幾時開始要HOLD 住你兩隻手黎瞓? 平常生活細節有冇好執著, 一定要做既事?
我仔都7歲, 都一直要我陪佢先肯瞓。
不過, 有時我去了街夜返,佢都會自己瞓既, 但我係度既話, 實叫我陪。

Childhood is journey, not a race.

伯爵府

oceandeepsea 發表於 18-8-15 11:14
7歲都唔細,之前佢係點瞓,一直都係陪瞓?定係佢瞓著,你返去自己房瞓,返學情況點,有無同老師了解
...

一直都係我陪佢訓,我之前返自己床訓,佢一醒左,就係都要爬上我度訓

珍珠宮

回覆樓主:

因為佢試過醒左唔見你所以索性捉住你唔俾走lor,好難想象你嚟7年點過,但佢終會大嘅,都7歲啦,既然當初狠不下心就唯有忍多幾年

水晶宮

回覆樓主:

佢冇安全感,佢訓醒後不見你的不安另到佢好恐懼

如1個唔識游水的人係咁捉住水泡縱然你同佢講已到地,安全了,佢都唔信,唔會放手,到佢真正意識安全了,識游水了,就不會再攬實水泡唔放

去圖書館搵呢類書,成長系列的書,突破的書,做睡前故事,洗佢腦講比佢知佢成長了,比信心佢可以1個人訓,又設計獎勵計劃幫佢完成自己訓的目標

複式洋房

回覆樓主

7歲仲唔自己訓? 我仔一出世就係訓bb房, 好難想像你咁多年睡眠質素係點.. 同佢講你大個仔啦所以咁同你訓媽咪會訓唔好好無精神. 7歲應該明架

複式洋房

yani8322 發表於 18-8-15 00:35
我有表示唔鍾意咁 ...

你並不寂寞,我都係一樣,囡囡都係7歲,不過我好你少少,我可以一只手 有事想起身仲要同啊女借反自己只手

大宅

我個仔9歲, 都仲要我陪佢入瞓, 只係唔洗捉住手(佢細D時要攬住添), 我會俾佢自己揀隻大公仔作為陪瞓員, 而我暫時都自我催眠要ENJOY睡前的PILLOW TALK, 當佢入睡後(約30MINS), 我就會離開, 直至第二朝早起身返學的.

有時, 我會跟自己講小朋友唔會要我陪都十八歲的, 呢段時間忍一忍, 可以維繫母子關係都唔錯, 希望上到中學後就完全唔洗我陪瞓啦.....
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主

冇安全感?本身屋企關係(如夫婦相處丶爸爸同小孩相處)如何?

伯爵府

都正常的。

我嗰個十歲,都成日要過來我張床瞓。 重要好似樹熊咁包住我瞓。佢每晚半夜都要走過來。 有時話好迫佢就自己去床尾。

我老公一出trip直頭瞓前已經來。 攪到我大的13歲都要一同過來瞓。二個痴身都不得了。 佢二個好大隻。佢地咁瞓我都冇位。 所以佢地一瞓著我就走去佢張床瞓。但細的半夜唔見我又周圍找我。

我現在限佢如果有好行為嗰日就可7am先過來同瞓一陣。
但佢成日晚上偷過來。 我就來比佢迫死我。

伯爵府

7歲都未分房訓?

珍珠宮

咁佢訓著左之後,會唔會放開對手?

男爵府

回覆樓主:

瞓醒最愛嘅人晤知閃左去邊,當然捉實啦,要從新溝通好先再分床瞓

男爵府

係米缺乏安全感。如果你離開幾日呢

大宅

spikenard 發表於 18-8-20 00:27
佢冇安全感,佢訓醒後不見你的不安另到佢好恐懼

如1個唔識游水的人係咁捉住水泡縱然你同佢講已到地,安全 ...

我今晚就係咁,我小朋友出生陪訓到宜家,小學了,我同佢講我陪到佢訓著之後就去做運動,點知我走唔夠半個鐘就醒,然後打俾我叫我返去,我哄佢叫佢自己訓,之後我再等半個鐘回家,結果前後搞訓一個鐘仲未訓,第日要早起返學,個刻,我爆發了,我話我陪足你幾年,我冇曬私人時間,宜家唯有等你早訓我先可以落去做運動,點解唔可以自己訓,乜都要等我!其實我個心好唔舒服,因為做全職媽媽犧牲咗好多嘢,我唔知用乜方法可以令佢自己訓。

大宅

yani8322 發表於 18-8-15 00:53
我唔係唔鍚佢,我好錫佢,我而家又無做野,係ftm,成日陪住佢
我摟住佢又唔肯 ...

似乎係心理問題多喎

琥珀宮

yani8322 發表於 18-8-15 00:53
我摟住佢又唔肯 ...

一直都係你自己湊?佢冇安全感

首頁

尾頁

跳至