少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

5歲半男仔,近期約親d同學ㄧ齊去玩,
發覺佢一定同人爭,佢係要公平,
例如,(1)-同學梨我地屋企玩,睇卡通片,一定要一人㨂ㄧ套睇十分鐘,(2)-或者食糖得2種口味又得番2粒,佢揀左佢like的口味,另一個又要的時候,佢就即刻放入口食,(3)朋友带恐(emoji)梨屋企玩,玩完已經拿番自己個d恐龍,但走時個朋友想睇清楚個玩具箱有無自己d恐龍,我仔就蓋實個蓋唔俾佢睇,我解釋左個小朋友只係想睇下有無留底d玩具,只係睇唔係拿,都無用,(4)同男仔玩就會打架,le類問題好困擾我

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

CKBABY0408 發表於 18-8-15 07:15
5歲半男仔,近期約親d同學ㄧ齊去玩,
發覺佢一定同人爭,佢係要公平,
例如,(1)-同學梨我地屋企玩,睇卡通片,一 ...

千萬不可迫小孩分享, 佢會更加攬住唔放。
如果是獨子, 父母要扮同齡小孩做 training。
例如屋企的玩具, 10件係媽媽, 10件係仔仔。
如果想玩媽媽的玩具, 就要問媽媽。媽媽要刻意唔分享, 令佢明白被拒絕的感覺。又或者讓他先分享他自己的玩具, 才得到更多。

多帶小孩做義工, 令佢學習幫助別人。

大宅

wmkcnw 發表於 18-8-19 15:41
千萬不可迫小孩分享, 佢會更加攬住唔放。
如果是獨子, 父母要扮同齡小孩做 training。
例如屋企的玩具, 10 ...

好的,ThX

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至