電子錢包

minniemouse
|
我無 oepay 又無 payme,俾人話我out, 你有幾多個電子錢包?邊個最好用呀?
油麥麥
|
wechat
vivibabyvivi
|

我有apple pay, Payme, 小額金錢往來好方便,同碌卡快好多

bks2014
|
minniemouse 發表於 18-8-15 09:38
我無 oepay 又無 payme,俾人話我out, 你有幾多個電子錢包?邊個最好用呀?

alipay hk
WeChat pay

好多優惠的 , 積少成多 全家人都用慳得更多
除了下圖之外 還有很少節省5元的,就不貼了

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
ddkaka
|

wechat,支付宝,payme

宜家小朋生都有支付寶,小朋友冇錢可以即刻過錢比佢用好方便
jasmineoj
|
只有payme
snoopy_bay_bay
|
o!epay, wechatpay, alipay
Jordan_2006
|
係方便好多,但同時失去很多
ddkaka
|
Jordan_2006 發表於 18-8-15 10:55
係方便好多,但同時失去很多

失去啲咩?
mmya
|
ddkaka 發表於 18-8-15 11:04
失去啲咩?

失去你的個人資料/ 大數據
hellomiki
|
mmya 發表於 18-8-15 11:08

又是講呢d...其實你用咁嘅八達通都一樣失去個人資料/大數據,還有你用咁嘅智能手機,你下載d遊戲game/程式等都一樣失去咁
想唔失去,要用番傳統手機 還有現金
mmya
|
hellomiki 發表於 18-8-15 11:12

又是講呢d...其實你用咁嘅八達通都一樣失去個人資料/大數 ...

係呀 所以要自己篩選囉!
我身邊做銀行嘅朋友,全部都唔裝呢啲電子錢包, 不過我自己都有用!
hellomiki
|
mmya 發表於 18-8-15 11:14
係呀 所以要自己篩選囉!
我身邊做銀行嘅朋友,全部都唔裝呢啲電子錢包, 不過我自己都有用!
...

八達通都算電子錢包,裝唔裝睇個人選擇吧 wechat pay我覺得幾多優惠,慳埋慳埋都唔少錢,用左咁耐,都安全
baby_yee
|
只有支付寶
親女王國
|
hk支付寶, tap&go, payme
youhello507
|
全部有用
ddkaka
|
mmya 發表於 18-8-15 11:08

大數據係統計消費者買咩牌子底褲厠紙呢啲,你留意fb彈出嚟嘅廣告都係你想睇嘅廣告,要你個人資料有好多途徑唔一定經手機支付平台,一個對國家安全冇威脅嘅人,我諗唔到有咩理由可以令到國家用人力物力去查佢資料
blackberry
|
香港用支付寶,大陸用微信