有冇識人好鐘意咁講野?

kecyc2003
|
人地讀錯字即時要更正,明明只係傾下計講下笑;又或者觀點唔同,冇話邊個啱定錯,就算當講錯呢⋯⋯即時 “No,xxxxxxxxxxx” 使唔使即時No 人地?唔可以mild d 話我咁睇,我有唔同想法etc.

下下咁講野知唔知好銀耳?
vivibabyvivi
|
讀錯字更正我我好welcome, 因為真係學到野
BK2002
|
kecyc2003 發表於 18-8-15 09:42
人地讀錯字即時要更正,明明只係傾下計講下笑;又或者觀點唔同,冇話邊個啱定錯,就算當講錯呢⋯⋯即時 “N ...
有~態度還可以接受(唔係對我)。但最大問題係佢本身懶音極嚴重, 在我來講, 懶音同讀錯字無乜分別
anyuser18
|
佢教書?職業病?
我會笑笑口爆佢
kecyc2003
|
anyuser18 發表於 18-8-15 10:18
佢教書?職業病?
我會笑笑口爆佢

佢當教小朋友咁
小朋友學講野就話要學正音,但成年人未必個個鐘意咁俾人敎,仲要一野咁更正,某程度上我覺得好冇禮貌
kecyc2003
|
BK2002 發表於 18-8-15 10:03
有~態度還可以接受(唔係對我)。但最大問題係佢本身懶音極嚴重, 在我來講, 懶音同讀錯字無乜分別
...

mariefish
|
kecyc2003 發表於 18-8-15 10:24
佢當教小朋友咁
小朋友學講野就話要學正音,但成年人未必個個鐘意咁俾人敎,仲要一野咁更正,某程度上我覺 ...

咁情況既話,我會避免詳盡咁回應佢
chocolate.ki
|
我 ok, 如果佢講得岩我又吹佢唔漲
tsung
|
人之患在好為人師
pinkiesalbe
|

你可以笑住話 nono。。。放鬆d啦!! 會有老虎紋嫁!
tansyneko    發表於 18-8-16 14:42
Poyau
|
tsung 發表於 18-8-15 12:20
人之患在好為人師

咁深奥
Poyau
|
mariefish 發表於 18-8-15 12:11
咁情況既話,我會避免詳盡咁回應佢

避之則吉
Poyau
|
教書
torotoro
|
人地讀錯字即時要更正,明明只係傾下計講下笑;又或者觀點唔同,冇話邊個啱定錯,就算當講錯呢⋯⋯即時 “N ...

有,所以人地覺得佢說話好掘...
brindlewin
|

我覺得睇語氣啦,呼喝當然不好。

有時朋友搞局玩到顛,互相No No No 頂嘴,我覺得冇惡意係o k。有時知道朋友性格就是那種認真,對事不對人,我又OK的。
good_pig
|

有d人口頭蟬...會講"唔係"

我覺得都一樣feel
mariefish
|
Poyau 發表於 18-8-15 22:42
避之則吉

怕煩
Poyau
|
mariefish 發表於 18-8-15 23:19
怕煩

Angel_Rose
|
我想起一件趣事,當年我第一份工係教書,學校有個好煩好黑人憎的中年女校工正是樓主講果類人,不過佢更正人時,實情係人地岩佢本身錯,當日有個同我差不多年紀,教化學的男同事,係教員室度同其他同事講緊某樣野,我忙緊所以無加入,亦不是句句都聽到,講講下個校工入左黎,傾傾下又無啦啦同教化學嘅嘈,嘈嘈下化學勁大聲話:"你口口聲聲一味話人錯你又好岩牙?"校工:"我食鹽多過你食米,年紀又做得你阿媽,想你好先糾正你",化學同事:"我依方面專業過你,我依加話你知你先至係錯"之後不知道佢地搞成點了,因為打鐘,我要去上堂
mariefish
|
Angel_Rose 發表於 18-8-16 00:15
我想起一件趣事,當年我第一份工係教書,學校有個好煩好黑人憎的中年女校工正是樓主講果類人,不過佢更正人時, ...

食鹽多過食米已經係錯啦