在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有無朋友做幼教?我知幼教係好辛苦的行業,不過專業!

已31歲,感覺自己唔知想做乜,對文職真是一點興趣,一點衝勁都沒有,好難再有突破,人工永遠跟不上通漲,又不想進修呢d文職科目!

但對幼教係有興趣,覺得專業,人工比上不足 比下有餘,但我知一轉工就由頭黎過,薪金無其他老師咁有保障!其實5,6年前已想,不過當時經濟壓力幾大,但是否一定要full time?
長遠其實都要degree,所以是否要由2年文憑起,之後再3年pt degree?

不過有猶豫的是,今年入學已收完,下年開始讀完文憑都34,35歲,真是好像太遲!

複式洋房

回覆 BkBKbkwong 的帖子

我做左幼教幾年 好辛苦架,你諗清楚?工作時間好長,有好多paper work 例如每日反思、每月評估、整幼兒學層檔案等等啦
我初入行時,都以為好輕鬆,救命。

You pm 我 我比課程詳細資料你,呢到我唔知可唔可以貼人地網站出黎?

複式洋房

leeleellee0716 發表於 18-8-15 12:04

我做左幼教幾年 好辛苦架,你諗清楚?工作時間好長,有好多paper work 例如每日反 ...

Thank you
呢個我知,都聽過好辛苦,好長時間!
但我不能pm
Can u pm me?? Thank you so much

複式洋房

leeleellee0716 發表於 18-8-15 12:04

我做左幼教幾年 好辛苦架,你諗清楚?工作時間好長,有好多paper work 例如每日反 ...

但我唔知點解我都不能回pm!所以唔該晒你留言比我呀!

thank you very much

水晶宮

回覆樓主:

除了無了無完的文件工作,體力都是你需要考慮的問題,因為你需要整天講野,走動。尤其如果你需要半工讀,少點體力都不能。

如果全職讀再就業,就業機會都是問題。始終每年畢業生那麼多(好多是專科學位出來),大家同樣沒經驗,年輕始終優勝些。

別墅

阿妹做幼教, 今年學校派佢教N 班, 回家腰骨都伸唔直, 長期叫腰骨痛。

首頁

尾頁

跳至