如果囝囡性格唔一樣,讀書成績會不會都唔同呀!

wlhpks
|
lojo11
|
無定律
Sumyeema1
|
wlhpks 發表於 18-8-15 11:30

人人能力唔同,twins 都咁話。
blackberry
|
一定會,我大仔懶散細仔認真,一個要留班,一個精英班
Jane1983
|
性格一樣,讀書成績都可以好唔同。

讀書天資第一,興趣/勤力第二。
water-lily
|
我個情況係會
其中一個性格定D丶做事謹慎D,起碼考試失分機會少D
無話可說
|
唔多唔少一定有影響,唔同
kirstyau
|

一個做事認真好學勤力,間房井井有條,成績級幾。老師會點名搵佢幫手個D。
一個聰明轉數快但懶,間房亂到垃圾堈,成績級10幾。永冇份做班長個D。

我會覺得懶個個冇咩用力都唔係後好多。
tansyneko
|
人人唔同
1998Ruby1998
|
就算性格一樣,都未必讀書成績情況一樣。
wlhpks
|
wlhpks 發表於 18-8-15 11:30

我個大囡升小二記憶力強但懶,間房亂到垃圾堈,玩具書包永無執...一放學d筆,察膠,間尺不是在筆盒,書包任何一各可以找到...成績中等要逼先讀...上堂老師話半堂發夢半堂聴書,問佢2題中1題咁...

細仔2歲未知情況,不過突然想起教家姐已經嘔血⋯⋯第日如果細佬同樣就

wlhpks
|
kirstyau 發表於 18-8-15 13:08
一個做事認真好學勤力,間房井井有條,成績級幾。老師會點名搵佢幫手個D。
一個聰明轉數快但懶,間房亂到垃 ...

想知認真好學勤力 個小朋友係唔係幼稚園個時已經自動自覺做功課呀!
starrymama
|
答案一係係一係唔係
hohowu
|
wlhpks 發表於 18-8-15 16:48
想知認真好學勤力 個小朋友係唔係幼稚園個時已經自動自覺做功課呀!

應該冇必然吧!有啲3歳定80,亦有小時了了大未必佳
maymay220hk
|
一定會有分别
李露眉
|
多數一個叻,一個唔係好叻.
kcpak
|
我覺得性格一定有少許影響,但讀書到最後都要睇有無書緣和心吧~
sunnygirl
|
kirstyau 發表於 18-8-15 13:08
一個聰明轉數快但懶,間房亂到垃 ...

嘩!同我屋企嗰兩個一樣
~緣~
|
Sumyeema1 發表於 18-8-15 11:39
人人能力唔同,twins 都咁話。

一睇到twins就諗起阿嬌同阿sa
kirstyau
|
wlhpks 發表於 18-8-15 16:48

幼稚園寫字成日自己擦,覺得唔夠靚個D。

有D完美主意