真係好後悔比個女接觸ipad呢樣野...

shun_yi
|
以前貪方便會學其他家長咁擺定啲片入ipad比個女睇
好似迪士尼公主片, 英文片果啲
本身係諗住比佢解下悶 同埋又可以學下英文
起碼睇呢啲對佢有益身心 唔會學壞
點都好過睇埋啲無聊片
初初其實都控制得幾好 可以收放自如
但搞搞下而家呀女勁依賴部ipad 一唔比佢就又扭計又發脾氣
我真係好後悔比左呢樣野佢接觸 而家都唔知點收科
parrot1208
|
囡囡幾大?
Sumyeema1
|
話說阿仔bb 時,我C6 DL 咗D砌圖、認字遊戲俾仔玩。

到仔大D,daddy 放工,佢第一件事去搜daddy 袋,揾電話,唔俾,就發脾氣。試過幾次咁,嚇到我老公即剷apps...

阿仔攞到電話,搵唔到遊戲,才轉去睇書,慢慢培養閱讀興趣。
bbkkc
|
小朋友幾大?

其實好難唔接觸, 我女4歲都有睇, 總之我話停就要收埋, 唔聽話以後就無

我女好清楚, 我講得出做得到, 我數123佢就自動冚埋個蓋

有時出街食飯問我攞黎睇, 我話NO, 佢都唔會扭, 因為我不嬲都唔會因為佢扭佢喊而滿足佢, 佢扭佢喊我只會IGNORE佢
一杯凍奶茶
|
日間同囡囡勤力放電,去公園玩泥膠捲下sushi

跟著大大下佢就會發覺身體活動有趣過只睇住個ipad

我而家都努力同小朋友戒緊電話

但要預左屋企日日打仗咁亂
cattz288
|
shun_yi 發表於 18-8-15 11:42
以前貪方便會學其他家長咁擺定啲片入ipad比個女睇
好似迪士尼公主片, 英文片果啲
本身係諗住比佢解下悶 同 ...

kg前都係少接觸為妙
miriam
|
上星期六晚同我囡係紅磡食野, 有兩檯極端家庭.

一檯對仔女應該係幼稚園學生, 坐低無耐個媽咪拎畫簿同類似 board game 既野出黎, 細女就同媽咪一齊畫畫, 大仔同爸爸玩 board game.

另一檯好鬼正經既一家三口, 個女應該高小, 我仲以為佢地唔會畀個女玩電話, 點知全程個女係對住部電話, 食野都要個媽服侍, 爭在未餵埋入口.

要選擇做邊種家庭, 真係睇父母忍唔忍到唔畀手機或平板仔女玩.
sugarsuagrlow    發表於 18-8-15 12:19
florapang0426
|
我囡依家7歲,我都未比過佢睇,淨係玩一陣電話,依家都諗緊係咪時候比佢睇了,始終小學好難唔再比
馬爾太
|
以前有家長話過我麻煩,成日袋玩具袋書出街。又話我嘥錢買玩具買書,呢啲iPad 有免費download 都唔好好咁用。依家兩個女都唔會依賴iPad手機,鍾意攞住本書睇。
馬爾太
|
florapang0426 發表於 18-8-15 12:04
我囡依家7歲,我都未比過佢睇,淨係玩一陣電話,依家都諗緊係咪時候比佢睇了,始終小學好難唔再比
...

其實係可以唔俾,因學校會俾佢哋用。
Cowboy100
|
幾多歲?無論係ipad定玩具,如果小朋友扭計 / 喊,我一律唔俾,越扭計越唔俾
areneEE
|
電子奶嘴lee d野真系不可一不可再...簡直就系毒品...累左小朋友仲累埋自己...
cutieringo
|
阿囡5歲,我返工時會lock左ipad密碼同埋放係屋企,次次都係夜晚食完飯先睇一陣ipad,但我會限佢時間,我話收機就要俾返我!

如果佢發脾氣,咁佢以後唔駛玩我日日都帶返工或者收埋佢!
怪獸青BB
|
我寧願自己辛苦d帶佢周圍玩都唔要佢成日對住電腦電視,好多姐妹話避唔到,但我想話,選擇權一直係父母度,你覺得全世界佢只係得ipad可以玩甘佢就真係只可以玩iPad
florapang0426
|
馬爾太 發表於 18-8-15 12:07
其實係可以唔俾,因學校會俾佢哋用。

但有好多網上功課,依家用緊我部手機做,我諗緊買notebook定ipad比佢做好,用手機要放到好大
IloveJJ
|
電子產品係好易令人沉迷既野,一定要小朋友建立咗其他興趣,如:閱讀、運動,同自律能力之後,才可放少少俾佢。
李露眉
|
bbkkc 發表於 18-8-15 11:50
小朋友幾大?

其實好難唔接觸, 我女4歲都有睇, 總之我話停就要收埋, 唔聽話以後就無

我同你做法一樣,另外,絕不能佢惡過你

我同五歲,已約法三章,收就收
壞蛋獎門人
|
唔係去避,係教佢適可而止,佢發脾氣咪同佢講冇,發脾氣都冇用,乖就可能比,發脾氣/曳一定冇
Jolly
|
我覺得可以比小朋友接觸新科技,但話事權在家長,幾時用幾時收檔當然係家長決定。
我小朋友好細時已接觸iPad, 用佢嘅apps比小朋友學到野。睇片我比YouTube kids app, 安全一些。一定有按時間表來用iPad. 一定在做家課後才可使用。一定不能食緊飯,行緊路用。呢d一定都係要訂立,唔係小朋友想幾時就幾時。心腸要硬。小朋友知道要有規矩有條件先可用iPad 就唔會亂來。密碼在小朋友小時也不能話比佢知。ipad仲有guidance function比小朋友,幾好架。
cutieringo
|
馬爾太 發表於 18-8-15 12:06
以前有家長話過我麻煩,成日袋玩具袋書出街。又話我嘥錢買玩具買書,呢啲iPad 有免費download 都唔好好咁用 ...

我都係咁!

雖然我屋企有iPad亦會俾佢玩,但一定要限時,同埋要佢識得收放自如!我話收機就要收機!

如果出街我唔會拎ipad,一定會拎圖書拎畫簿