自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

starrymama 發表於 18-8-15 12:33
香港醫療技術係好, 但而+個問題係供求嚴重失衡, 點好都冇用.
醫生技術點好都冇用, 佢地冇可能做到一日工作7 ...

你講緊o既正正係我頭先講醫療系統,
香港出事o既係醫療系統 (而唔係科技)

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

starrymama 發表於 18-8-15 12:18
我都唔太明白點解全部本地學校的尖子都清一色選醫科. 係咁啱佢地興趣都係醫定係其他, 例如金錢, 原因.
...

如果讀得掂,醫生會係好穩定既職業,年紀越大,累積經驗&病人越多,無論咩年代,人人都需要睇醫生嘛。
不過香港淨係住屋已經ko無數人,追求夢想理想變得何其奢侈。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

邊個講呢d說話? 真係酸到唔酸喎!

珍珠宮

畀面勳章

20020116 發表於 18-8-15 12:32
以工作量計,我唔認為醫生好高人工囉,我c6,一星期五天工作,一般最夜8點零返到屋企,都有一個公立醫院高 ...

正常情形下, 醫生工作量/工時唔應該咁大咁長.
應該係計正常工時下個人工, 係唔錯的.

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

starrymama 發表於 18-8-15 12:26
打工計, 唔只金融.
好多一人之下萬人之上個批, 月薪 / 年尾bonus 都唔少.

咁...個萬人呢?
醫生的確係搵得比普通人穩定地多
做醫生俾人話功利係因為愈來愈多醫生都係睇錢
最簡單就係公立醫院都想跳去私家
你唔會覺得唔係因為想貢獻社會呀

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

lingfu 發表於 18-8-15 12:37
咁...個萬人呢?

我十分敬佩黎青龍,退休都想全職做公院。

學會放下    發表於 18-8-15 14:49
學會放下    發表於 18-8-15 14:49
你若盛開, 蝴蝶便來!

公爵府

goat 發表於 18-8-15 12:23
大家有所不知, 香港醫療技術(唔係醫療系統)係世界已經係數一數二, 但好多人仲停留係電視劇, 有大病就要去美 ...

就係香港醫療技術超班,所以我覺得發展新嘅醫療產業唔係冇可能,不過單靠醫生就難啲,因為要一個團隊咁去做先得,所以近年有啲醫學工程、生物工程之類嘅學科,係好事

珍珠宮

畀面勳章

goat 發表於 18-8-15 12:35
你講緊o既正正係我頭先講醫療系統,
香港出事o既係醫療系統 (而唔係科技)
...

如果咁講,
醫療系統係凌駕係醫療科技之上, 個科技發展分分鐘比比有問題的系統影響埋.
e+個系統出問題, 咁有能力的人自然追求有更好系統的地方.

公爵府

超級特務 發表於 18-8-15 12:39

佢真係好有心,佢已經係國際級水平嘅醫生,要跳出香港,要搵大錢,佢絕對有能力。

珍珠宮

可惜佢而家被退休。
我睇開個私家醫生都係七十幾, 頭腦清晰, 仍有一股熱血, 睇得出佢係好緊張病人

珍珠宮

畀面勳章

20020116 發表於 18-8-15 12:39
就係香港醫療技術超班,所以我覺得發展新嘅醫療產業唔係冇可能,不過單靠醫生就難啲,因為要一個團隊咁去 ...

e+係好需要背後個批科硏/醫硏人材, 但全部尖子都選了做前線

子爵府

Agreed. 我對黎医生非常敬重!

珍珠宮

畀面勳章

超級特務 發表於 18-8-15 12:36
如果讀得掂,醫生會係好穩定既職業,年紀越大,累積經驗&病人越多,無論咩年代,人人都需要睇醫生嘛。
不 ...
希望佢地真心從醫, 香港好需要有年青又有心的醫生

公爵府

starrymama 發表於 18-8-15 12:36
正常情形下, 醫生工作量/工時唔應該咁大咁長.
應該係計正常工時下個人工, 係唔錯的.
...

你幾時見過醫護人工時正常過?真實情況係:早輪流感高峰期,我朋友(護士)話佢醫院其實好多護士都病咗,但由於情況實在太險峻,好多人帶病都返工仲要OT,呢啲事外人未必留意到,但我對呢班醫護人員真係心生感激!

伯爵府

回覆樓主

咩料呢?做醫生又功利;做律師又功利;做生意又功利;做明星又功利.......咁做咩好呢?不如尖子做量地囉!食亞公囉!

珍珠宮

回覆樓主:

讀醫唔係人人讀就掂,叻嘅學生去讀先ok。醫生短缺慘過工商管理等行業。醫生培訓要好多年,就算畢業後,都要繼續受訓。

公爵府

starrymama 發表於 18-8-15 12:44
e+係好需要背後個批科硏/醫硏人材, 但全部尖子都選了做前線

唔會,佢地部係份人想做科研,中大搞嗰個環球醫學領袖學生創新高(當然是尖中尖先有資格讀啦)。兩大口風都知道有轉營嘅空間,港大鼓勵收生都鼓勵數學選M1M2嘅同學,點解?因為院長講明配合未來科研發展,大學需要啲數學叻嘅同學。

珍珠宮

畀面勳章

lingfu 發表於 18-8-15 12:37
咁...個萬人呢?

我只係講出唔少工, 人工唔差.

公立醫院跳去私家唔一定全部為錢, 要睇下公立醫院醫生的工時/工作量, 真係唔係個個醫生頂到.
有心從醫, 去了私家, 可能有更多時間mon到個病人. 所以我又唔會一面倒話晒私家醫生係為錢.

當然, 可以話個個醫生都留晒係政府醫院, 米唔會有人手問題囉, 但既然係有私立同政府醫院, 咁
醫生都有選擇權吧?
政府作為具備全港最好的醫療科技, 資金又最充足, 理應人手最充足.

子爵府

nerolibaby 發表於 18-8-15 12:07
自己個個讀唔到嘛…

水晶宮

話咪話....law, 你估咁易入讀?

首頁
12345...7

尾頁

跳至