自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

朋友仔仔情緒好易激動,宜家五歲,喺學校試過掉凳,打老師打同學。老師有同佢暗示過佢可能有情緒問題,但朋友接受唔到,反而覺得老師唔啱,無比心機教佢個仔。
今日佢仔又比人投訴打人,你會直接同佢叫佢揾專業人士幫手嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

AppleDeeDee 發表於 18-8-15 12:05
朋友仔仔情緒好易激動,宜家五歲,喺學校試過掉凳,打老師打同學。老師有同佢暗示過佢可能有情緒問題,但朋 ...

唔好講,老師接觸咁多小朋友,佢有資格講,連佢講都冇用咁你慳返啖氣啦

RAA    發表於 18-8-15 14:43

公爵府

回覆樓主

睇交情。好熟嘅朋友會婉轉d 講。始終呢d case 早處理對小朋友有好處。

象牙宮

回覆樓主:

間接提議,唔會直接講!其實老師講係會最好

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

回覆樓主:

找一些課情推介比佢。

珍珠宮

回覆樓主

老師講佢都唔接受,我一定唔會出口,以免傷感情

子爵府

朋友仔仔情緒好易激動,宜家五歲,喺學校試過掉凳,打老師打同學。老師有同佢暗示過佢可能有情緒問題,但朋 ...

唔好講,好易會朋友都無得做

珍珠宮

王國教室勳章

魚兒小寶貝 發表於 18-8-15 12:11
唔好講,老師接觸咁多小朋友,佢有資格講,連佢講都冇用咁你慳返啖氣啦
...

我試過,朋友仲以為自己個仔好醒好叻,其實佢個仔偷偷帶槍返學射人同打人個頭,學校同佢講,佢又話四五歲玩下咋。
佢個仔係行為情緒有問題。
有朋友知我以前讀過,叫我同佢講聲,
嬲左我。
我只係好唔直接話有乜可以令仔仔表達得溫和d咋,佢好嬲話佢仔鬼仔性格

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主

如果熟嘅朋友,又傾開計,我會出聲叫佢同小朋友check下亦無妨,check到有,可以盡快接受治療,呢d問題愈細個接受治療會愈好!check到無,咪可以同老師講已經check過唔係

子爵府

回覆樓主:

send 遊戲治療俾佢睇

水晶宮

魚兒小寶貝 發表於 18-8-15 12:11
...

同埋重點係樓主朋友唔願接受個小朋友有問題,你講只會反面收場

子爵府

回覆樓主:

會講一次,推介佢去知道好的機構
但講一次佢唔聽我以後就唔會講了
費事面左左

琥珀宮

唔會

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

如果真係我好好好朋友我會講,我熟佢,自然知用咩講法佢會聽到入耳,我希望件事好,不針對任何人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

可能係自閉

男爵府

回覆樓主

可能佢小朋友真係冇問題呢?會唔會係小朋友比較百厭咋?

用戶要求終止服務

回覆樓主

搵學校社工同佢傾

珍珠宮

回覆樓主

再唔係順住朋友諗法,話老師教唔到無心機既不如搵個專業人士傾下點樣教

情緒有偏差越細 adjust 越好

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

噤晤單止個小朋友有問題,連你個朋友都有問題,你朋友明顯採用逃避嘅方式去迴避個仔有問題嘅事實,噤你講嚟做嘜,你唔提、你唔問佢個仔就無問題,佢個仔嘅問題源自因你去問、你去提,試問你朋友有噤嘅思維,你出聲嚟做嘜?
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

老師每日接觸小朋友,佢講都唔接受,你朋友會需要時間去睇透件事,作為朋友,佢講開可以嘗試理性地同佢一齊分析吓,佢唔講的話盡量關心吓,等佢知道有渠道可以比佢傾訴就好了

首頁

尾頁

跳至