自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

耍啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔會啦. 老師都講左, 係你朋友唔接受, 你只係朋友又有乜說服力?

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

家人/熟既朋友會講,諗方法講易接受d
一般同學就由學校開聲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

教仔呢樣嘢好敏感,我都有朋友好溺愛小朋友,佢小朋友基本上係港童一名,但有d嘢你開左口就返唔到轉頭,係人都唔想人哋話自己教唔來,除非你有心理準備唔再做朋友,否則唔好做咁既醜人

伯爵府

回覆樓主

吾會講,吾通佢自己吾知咩,費事影響友情

侯爵府

AppleDeeDee 發表於 18-8-15 12:05
朋友仔仔情緒好易激動,宜家五歲,喺學校試過掉凳,打老師打同學。老師有同佢暗示過佢可能有情緒問題,但朋 ...

如果有交情,我會講;講一次,聽便聽。

珍珠宮

回覆樓主

如果係好朋友我會講,講一次咁大把

老師講佢唔聽,可能係未接受到。有d人係要長少少時間先接受。

男爵府

有d家長係甘,自己小朋友做咩都啱,其他人批評佢小朋友就有問題

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

佢仔仔明顯有問題,唔及早診斷治療,以後問題更加嚴重

珍珠宮

朋友仔仔情緒好易激動,宜家五歲,喺學校試過掉凳,打老師打同學。老師有同佢暗示過佢可能有情緒問題,但朋 ...

咩交情?
係老友,我直接鬧佢先 ,世侄問題佢有責任,甚至係大份!

泛泛之交,叫去睇專業評估,如果評估結果正常過正常,咪可以用證據“省”個老師....

伯爵府

回覆樓主:

好fd都會講
我都想佢地好
同我好fd就知大家諗法啦

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

如果朋友再次傾開小朋友問題, 婉轉D建議佢帶小朋友揾一D情緒輔導嘅專業人士傾傾...情緒輔導啫, 唔係話你小朋友有病...咁會唔會易接受D?

公爵府

回覆樓主:

唔會啦,其實佢自己知

別墅

老師都有暗示過,如果佢唔聽咁你不如慳番啖氣

男爵府

brindlewin 發表於 18-8-16 10:49
咩交情?
係老友,我直接鬧佢先 ,世侄問題佢有責任,甚至係大份!

尋日已婉轉咁提議左佢去聽下講座,順便可以問下專業人士點解決。佢話唔洗,上網睇下啲人點講就ok

珍珠宮

AppleDeeDee 發表於 18-8-16 12:24
尋日已婉轉咁提議左佢去聽下講座,順便可以問下專業人士點解決。佢話唔洗,上網睇下啲人點講就ok:thinking ...

出口一次夠了。

好多幼兒行為偏差同家長教養理念有關。香港自閉/過活到阿氐,其實並不高於世界指數,但好多人聽少少、動不動就搬出嚟,講講下當真,反而錯過由認知改善,積習成恶,越大越難搞。

公爵府

好好朋友我会出声,小朋友愈早接受治療愈好。
唔怕一万,至怕万一,睇左冇事,自己都安樂d。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

你唔出聲都大把人出咗聲

大宅

香印提子 發表於 18-8-15 14:17
理佢做咩丫,你呢個朋友只係圍住自己小朋友轉,你同佢講都唔會聽得入耳,盞晒氣啦!同佢講最後連你都嬲埋:n ...

朋友 會覺得你針對佢個仔同啲老師一樣, 每個家長都當自己 兒女,係 金波羅天才 ,忠言逆耳 ,你只會連朋友都冇得做。

男爵府

回覆樓主:

我唔知咁做岩唔岩,我會將件事調轉講,如果知自己朋友係唔接受現實既人我會咁講,帶個仔去check下啦,証明阿仔係無事都好,你又安心,老師又知點處理,咁應該係一個善意嘅大話!

首頁

尾頁

跳至