自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

估到有人話樓主正義使者、同細路計較、如果唔係大陸人樓主都唔敢出聲啦。
除非當事人有病, 例如食糖(血糖低), 或者食藥,
不過我唔信食個包、餅乾有咩咁急切需要

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-8-15 13:05
楼主,食麵包啫,唔驶正義超人上身嘅, 而且食嘅係细路,一陣佢肚餓起黎大吵大鬧咪仲衰.
其实同佢講話食幾啖好 ...

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

今朝同大仔(3歲)搭地鐵
係車上佢見對面座位個小朋友(大概6歲)食緊麵包
大大聲話“哥哥 唔可以食嘢吖!”
我好尷尬 即刻話“唔可以咁無禮貌吖 其他人做得唔啱我哋知就得啦 自己唔可以做”
即刻再追問我點解哥哥食嘢 問唔停

別墅

goat 發表於 18-8-15 13:21
估到有人話樓主正義使者、同細路計較、如果唔係大陸人樓主都唔敢出聲啦。
除非當事人有病, 例如食糖(血糖低 ...

Sorry,我無因為確定佢係咪大陸人我先出聲
第一我唔知佢係咪大陸人,唔識分
只係佢回應既口音我覺得似
或者佢唔係啦

珍珠宮

旦旦媽 發表於 18-8-15 13:29
Sorry,我無因為確定佢係咪大陸人我先出聲
第一我唔知佢係咪大陸人,唔識分
只係佢回應既口音我覺得似
我唔係話緊你, 係講緊其他人懶正義話你,
難得樓主出聲(因為我都會)

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

jyjy1684825 發表於 18-8-15 13:05
楼主,食麵包啫,唔驶正義超人上身嘅, 而且食嘅係细路,一陣佢肚餓起黎大吵大鬧咪仲衰.
其实同佢講話食幾啖好 ...

咁如果小朋友話好急,要即刻痾
唔係就大吵大鬧呢?

珍珠宮

IHateSummer 發表於 18-8-15 13:35
唔係就大吵大鬧呢?
我都好怕呢D人, 怕細路嘈就要就晒佢?
搭飛機佢要開窗, 唔通真係同佢開?

好記得有JM講話, 佢個仔細時又係會咁樣,
但每當佢大吵大鬧, warning完冇改善, 佢即刻帶佢返屋企, 講到做到

別墅

goat 發表於 18-8-15 13:33
我唔係話緊你, 係講緊其他人懶正義話你,
難得樓主出聲(因為我都會)

我明白知道你唔係話我
只係我真係無理佢係咩人先出聲

侯爵府

IHateSummer 發表於 18-8-15 13:35
唔係就大吵大鬧呢?

拿,我話俾妳知,细路性格亞媽最清楚,E個情况我实带定片片出街。6-7歳就要佢忍住離開車窗揾厠所。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

最憎人車廂食野,支持樓主。

侯爵府

goat 發表於 18-8-15 13:38
我都好怕呢D人, 怕細路嘈就要就晒佢?
搭飛機佢要開窗, 唔通真係同佢開?

我地無辦法去帮人教仔,人地不懂敎係人地嘅事,所以外人的我們只可勸喻, 尽量不要爆鬧,亦唔需要。

子爵府

旦旦媽 發表於 18-8-15 12:41
話是話 如果我即刻通知職員,
唔知會唔會受理呢?
如果職員來到,已經無食,又會點呢

職員嚟到佢地都走左啦。 佢地都唔積極檢控

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我最憎最憎最憎人係車箱內食蘋果食到刮刮聲仲有D汁飛出來,仲有車箱好迫好多人呢個學生妹我永世都記得佢
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

今朝坐mtr時都見到個女仔食麵包

侯爵府

回覆樓主:

我支持樓主,規矩就是要遵守的。我今朝都係地鐵見到一個十幾廿歲嘅女仔,一邊食麵包一邊飲盒仔鮮奶。我望吓佢,佢仲反晒白眼咁啤番我轉頭,完全唔覺自己有任何錯。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

MKma 發表於 18-8-15 15:28
我支持樓主,規矩就是要遵守的。我今朝都係地鐵見到一個十幾廿歲嘅女仔,一邊食麵包一邊飲盒仔鮮奶。我望吓 ...

反哂白眼

車箱唔食得野都照食,
仲反白眼,
一定係餓鬼上身

男爵府

回覆樓主

老實說,D人在地䥫範圍痾屎都唔使罰啦,食個包有幾大件事呢(曲)舉報佢都嘥氣,之前話有人吸煙都無罰,自己教好自己小朋友就算啦

男爵府

開心吸收勳章

唔止小孩,好多大人也會在地鐵、巴士吃東西,因為好少會真係被罰,所以好多人都照犯。

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

別墅

Phyllisyam 發表於 18-8-15 15:48
老實說,D人在地䥫範圍痾屎都唔使罰啦,食個包有幾大件事呢(曲)舉報佢都嘥氣,之前話有人吸煙都無罰,自 ...

其實呢,講完佢聽唔聽我無法控制,
佢都可以選擇照食
我都可以選擇通知職員
職員要警告定要罰,定當無事發生,咁就係職員既事了

首頁
12345...8

尾頁

跳至