車廂內食嘢

小星星1
|
旦旦媽 發表於 18-8-15 12:13
今日我係要厚多士啦
有個內地人響車度餵小朋友食面包。我見佢餵左幾下,提醒佢車廂度其實唔可以食嘢,指埋 ...

大肉兒
|
jyjy1684825 發表於 18-8-15 13:05
楼主,食麵包啫,唔驶正義超人上身嘅, 而且食嘅係细路,一陣佢肚餓起黎大吵大鬧咪仲衰.
其实同佢講話食幾啖好 ...

地鐵wor
規矩就係規矩,肚餓嘅食飽先入閘啦,
話時話點解你用殘體字嘅?唔通你係同鄉
1928mickey
|
guigui82 發表於 18-8-15 12:39
我覺得地鐵職員真係要巡查多啲,作多啲檢控或警告,而家啲人太唔自律, 響車箱內飲嘢食嘢隨處可見,咩人都有。 ...

根本要加強執法
旦旦媽
|
pretty_cat 發表於 18-8-15 17:11
其實我唔會行埋去同佢講囉,大陸人盲不講理,
小朋友食麵包我見到都唔會出聲,除非攪到一地係。
當然我都唔 ...

我唔好彩,企響佢前面。
唔係我特登行過去同佢講。

teresayan07
|
我有次見到地鐵一男一女.. 個男既係度食包..
有個乘客提佢地鐵唔可以食野.. 語氣係有禮貌既..
個男既都好合作.. 講左句唔好意思就收起..
點知個女既來料..
不停鬧個男既:”你做咩要聽人講?人地有權唔比你食咩?人地講咩你就要照做 ga?.......”
鬧仔咁鬧..
ellako99
|
shirley3801 發表於 18-8-15 12:36
如何身教

佢地身教咪就係唔識專重別人文化lor,每日都做 ga la
旦旦媽
|
eggcarol 發表於 18-8-15 17:23
好奇問一句,如果佢父母係惡人惡相樣,你會唔會出聲?
我冇特別意思,地鐵食野我唔會做,不過見好多人專蝦 ...

係我唔知死
佢啤住我個樣,唔覺有幾和善

timtim2013
|
pretty_cat 發表於 18-8-15 17:11
其實我唔會行埋去同佢講囉,大陸人盲不講理,
小朋友食麵包我見到都唔會出聲,除非攪到一地係。
當然我都唔 ...

我都同你一樣,自己唔會係車箱食嘢,但如果見到小朋友食包又唔係食到好污租我都唔會出聲!
TMC3012
|
好心咩, 提佢都咁答
agee
|
食一陣ok, 跌落地先出聲
jyjy1684825
|
大肉兒 發表於 18-8-15 18:14

地鐵wor

我手寫好慢,用殘字快D (我讀中国文学,参考書多数係大陸書所以識写識睇,考試答題写快D),剛剛装咗語音apps, 都係出简多过繁啫.

講真呀,MTR e個规例無乜人权可言,亦唔人道,連食嘢都無自由?日本都無ED规矩。
如果我有钱,可能会挑战E個规例.
旦旦媽
|
jyjy1684825 發表於 18-8-15 18:49
我手寫好慢,用殘字快D (我讀中国文学,参考書多数係大陸書所以識写識睇,考試答題写快D),剛剛装咗語音ap ...

嗯嗯,非常不人道
假如你有錢既話唔好挑戰呢啲規矩,應該買起港鐵,然後放寬車廂內可自由飲食,整埋廁所方便有三急既人,咁就了。
ccjelly
|
goat 發表於 18-8-15 13:21
估到有人話樓主正義使者、同細路計較、如果唔係大陸人樓主都唔敢出聲啦。
除非當事人有病, 例如食糖(血糖低 ...

係呀!
同埋我唔覺得關幾多歲事,細路仔餓起上黎?
咁我會覺得係父母安排不周,唔應該出現突然間搭緊地鐵黎肚餓,可以安排搭車前後食。

雖然我唔會出聲,但我唔覺得在地鐵飲食係岩。
如果出聲係正義,咁我唔出聲係唔正義?

BGCOME08
|
我手寫好慢,用殘字快D (我讀中国文学,参考書多数係大陸書所以識写識睇,考試答題写快D),剛剛装咗語音ap ...

車箱冇格厠所都好唔人道,急起上黎都冇得疴,咁不如你挑戰吓mtr個規例响車箱就地疴吖,罰咗我俾。
yubiwa310
|
咪就係話細路唔餓得,就下下係車食野,由細食到大,以為係車箱食野係啱既。

btw , 樓主,我見過人食花生成地殼,就打去下一個站(每個站都有個別聯絡電話) 搵職員去巡查, 隔了2-3個站就有職員上車睇。
ccjelly
|

如果對地鐵規例有不滿,有權選擇唔搭。唔搭就唔洗守例。

tttt709394
|
呢度有人話小朋友肚餓所以可以喺車廂食,咁如果小朋友急大便呢?就地解決都冇問題嗎?
jyjy1684825
|
BGCOME08 發表於 18-8-15 19:04
車箱冇格厠所都好唔人道,急起上黎都冇得疴,咁不如你挑戰吓mtr個規例响車箱就地疴吖,罰咗我俾。
...

唔得,都要顧及公共衛生架。太dirty边有人support.無理由揼錢落海架。
lam133
|
旦旦媽 發表於 18-8-15 13:13
無話蠃唔贏。
只係平時我有同我小朋友話車廂內唔可以食嘢
出左車廂後,我小朋友自己都有話佢媽媽唔乖,車 ...

有時我見佢肚餓,或放學後
也會比阿仔拎住餅或包佢食

我下次唔比阿仔拎住個包咬

知錯了,努力改變比糖唔好扭計
下次
要係街食完飲飽先坐車
jyjy1684825
|
ccjelly 發表於 18-8-15 19:07

如果對地鐵規例有不滿,有權選擇唔搭。唔搭就唔洗守例。

係囉,好似大陸一党專政,你唔鈡意就唔好返去。D食物做假品貭存疑就唔食made in China. 問題係無選择就要妥協,但唔代表我贊成佢!無奈架。