請支持殘疾人士自力更生!

yucl_hk
|

網店:按此

【星島日報報道】環保是近年全球大趨勢,除了飲管等餐具外,文具亦是環議題之一。本港一間賣環保文具的文具店因銷情低落,自稱殘疾人士的店主昨在Facebook發文,指家中流動現金已少過2000元,若一星期內再沒有任何生意,很快要問朋友借錢度日。
店主自我介紹稱是香港中文大學小學教育系的畢業生,出生由於嚴重醫療失誤,以致外表與常人有所不同,所以一直都找不到教師工作,「我現時僅靠出售文具為生,出售文具的收益亦是我唯一的收入來源。」他在Facebook成立「海星的文具」賣環保文具,他昨晚發文,指文具店開了四年,曾經歷不少低谷,但銷情從未如此低落,希望大家支持殘疾人士自力更生。
https://hk.news.yahoo.com/%E7%92%B0%E4%BF%9D%E6%96%87%E5%85%B7%E5%BA%97%E7%94%9F%E6%84%8F%E4%BD%8E%E8%90%BD-%E6%AE%98%E7%96%BE%E5%BA%97%E4%B8%BB%E6%B1%82%E6%95%91-%E5%86%8D%E7%84%A1%E7%94%9F%E6%84%8F%E8%A6%81%E5%95%8F%E6%9C%8B%E5%8F%8B%E5%80%9F%E9%8C%A2%E5%BA%A6%E6%97%A5-033200002.html

Poyau
|

cedarcone
|
支持自力更新 !
JD930
|
yucl_hk 發表於 18-8-15 14:03
網店:按此

【星島日報報道】環保是近年全球大趨勢,除了飲管等餐具外,文具亦是環議題之一。本港一間賣環 ...

aliceay
|
呢個店主既故事我舊年已經睇過,亦曾經同情過他,但like了他的Facebook page一排後發現他經常無限loop話自己店貨物銷情慘淡,家中流動現金已所淨無幾,呼籲人幫幫手,支持殘疾人士自力更新。但我想講既係你既貨唔賣得同你係殘疾人士無關係咯,係facebook邊個睇到你個樣?多一隻手少一隻腳?他的店問題根本就在於他的貨千篇一律而且缺乏經營手法。他讀到教育學院畢業,應該有足夠能力去自修點樣做生意,好好改善自己的經營手法先係出路,而唔係一味強調自己係殘疾人士,要人同情佢幫佢買嘢。
knifesheep    發表於 18-8-16 09:41
jandk
|
支持自力更新
但隔幾個post就話銷情欠佳,無現金流,自己殘疾,無人請佢等等。睇多幾個post令人反感,不喜勿插
另外賣d嘢真係唔吸引,如果想多d客幫趁,應該轉下賣d好dd 嘅產品或增加產品
fb 咁啱見有朋友2015年share 佢間鋪,已經講以上說話,佢自己訪問話受到歧視,但佢又好似利用緊佢呢點去令人幫趁佢
aliceay
|
jandk 發表於 18-8-16 02:49
支持自力更新
但隔幾個post就話銷情欠佳,無現金流,自己殘疾,無人請佢等等。睇多幾個post令人反感,不喜 ...

係,所以睇左一排已經unlike左
neversaynever
|
我之前買過一堆捐咗去山區,佢D貨係好抵,但來來去去得幾款,同唔太啱個市場
佢真係要認真諗諗點去經營得好D
RT
|
aliceay 發表於 18-8-16 02:23
呢個店主既故事我舊年已經睇過,亦曾經同情過他,但like了他的Facebook page一排後發現他經常無限loop話自 ...

煽情亦都係經營手法嚟
tsung
|

維尼仔
|

aliceay
|
RT 發表於 18-8-16 07:46
煽情亦都係經營手法嚟

都係既,耐唔耐會吸引到一D唔知底蘊既人去幫佢咯,但咁樣做生意可以維持得幾耐?佢咁做法真係會令人覺得佢好討厭。

小肥兔
|
咁樣做已經係唔正路,。利用人既同情心
crt1234
|
aliceay 發表於 18-8-16 08:17

都係既,耐唔耐會吸引到一D唔知底蘊既人去幫佢咯,但咁樣做 ...

可能因為佢由細到大既不愉快經歷
自卑心作崇
ricky0223
|
有需要就幫襯下吧,畢竟有佢難處,睇左價錢又唔係貴。
我要做媽媽
|
支持自力更新 !
|
jandk 發表於 18-8-16 02:49
支持自力更新
但隔幾個post就話銷情欠佳,無現金流,自己殘疾,無人請佢等等。睇多幾個post令人反感,不喜 ...

無錯,我之前都share過,又係類似說詞
yucl_hk
|

佢都算有做野, 值得支持

點都好過大隻累累生幾件攞綜援果d人
secretrose
|
ricky0223 發表於 18-8-16 09:35
有需要就幫襯下吧,畢竟有佢難處,睇左價錢又唔係貴。

係,佢可能有難處,又唔係偷又唔係呃,幫到米幫。
heilok
|
我第一次睇已經覺得呢個係佢嘅經營手法。