自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主

佢令我諗起街上面賣小飾物啲聾啞人士,初頭都會幫佢買下,後來真係好煩結果最後冇哂人幫佢地買野

珍珠宮

yucl_hk 發表於 18-8-15 14:03
網店:按此

【星島日報報道】環保是近年全球大趨勢,除了飲管等餐具外,文具亦是環議題之一。本港一間賣環 ...

我覺得講緊2件事。
如果外表影響佢就業,開店都面對同樣問題。
生意多用營銷技巧&貨需求有興。

佢讀敎育,做網上功課老師可以嗎?

公爵府

回覆樓主

真心講,如果係自力更新,就唔會強調自己幾慘。想經營一盤生意,是要放心機的。
反而早幾日睇過一個單親媽開嘅食店,見到佢嘅誠意。可惜我唔喺嗰邊住/返工,否則一定去幫襯。

珊瑚宮

畀面勳章

aliceay 發表於 18-8-16 02:23
呢個店主既故事我舊年已經睇過,亦曾經同情過他,但like了他的Facebook page一排後發現他經常無限loop話自 ...

有同感,不過都會幫佢 share 出去,聽天由命。

子爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

我睇完報導,上FB搵到個page,自力更生係好事,但物品種類唔多,亦睇唔出又幾環保(無簡單介紹物品),所以睇完就算

珊瑚宮

畀面勳章

ricky0223 發表於 18-8-16 09:35
有需要就幫襯下吧,畢竟有佢難處,睇左價錢又唔係貴。

水晶宮

RT 發表於 18-8-16 10:14
佢令我諗起街上面賣小飾物啲聾啞人士,初頭都會幫佢買下,後來真係好煩結果最後冇哂人幫佢地買野
...

呢d 簡直係搶,我以前見親都會買,一隻公仔都3x蚊,跟住有一次,我攞兩張廿蚊俾佢,點知其中一張原來係50,我俾左佢先睇到,跟住佢即刻手快快質多個公仔俾我就走,我話我買一個咋,講多兩講又多個疑似佢地既領導人既聾啞人士又嚟掃我個頭又俾good 手勢我,最後都攞唔返d 錢,但之後冇再幫佢地買過

水晶宮

heilok 發表於 18-8-16 10:26
真心講,如果係自力更新,就唔會強調自己幾慘。想經營一盤生意,是要放心機的。
反而早幾日睇過一個單親媽 ...

係囉 第一次睇好感動,但搵返佢d 舊post,真係好經常話點唔掂,前所未有既困難,點節衣縮食,咁係用緊人地既同情心去幫佢買野

珍珠宮

畀面勳章

我有睇, 但唔太同意佢話比人聽自己有幾慘, 咩問題, 希望人去幫襯佢.
好多人冇表面殘疾, 但背後都有唔同故事, 都可以係好值得人同情.
好多人都背負唔同故事, 默默耕耘.

都會祝福佢的

珍珠宮

畀面勳章

brindlewin 發表於 18-8-16 10:24
我覺得講緊2件事。
如果外表影響佢就業,開店都面對同樣問題。
生意多用營銷技巧&貨需求有興。
補習老師都可以.
只要補得好, 一定唔少人會幫襯. 呢樣唔會受外表影響 (就算有, 都只會係一開始有影響. 最重要之後做得好)

水晶宮

yucl_hk 發表於 18-8-15 14:03
網店:按此

【星島日報報道】環保是近年全球大趨勢,除了飲管等餐具外,文具亦是環議題之一。本港一間賣環 ...

我好耐之前聽過,上網睇覺得佢D文具唔吸引,一成不變,幫唔落手,經營不善冇得攪

公爵府

2024年龍年勳章

aliceay 發表於 18-8-16 02:23
呢個店主既故事我舊年已經睇過,亦曾經同情過他,但like了他的Facebook page一排後發現他經常無限loop話自 ...

係,係佢自己經營不善
產品唔岩用就唔會買,唔會特別同情佢,而幫佢買野⋯

首頁

尾頁

跳至