自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

大廚勳章

luvkaka 發表於 18-8-15 14:57
回覆 sabun 的帖子

同我一樣吖, 我都係癌, 食全餐, 手術電療化療加標靶, 我除咗手術後要休息一個月, 我電 ...

me too, 2003年發病, 我心態都好正面積極,面對自己嘅病接受治療, 除咗要化療嗰段時間 留家休息,其餘時間我都會出街返工揸車接女放學返學架.而家我好好呀

水晶宮

Nike2017 發表於 18-8-15 15:19
努力,加油!! 祝早日康復。我現在也在醫院治療中。
冇咩MA? 要努力堅信自己, 捱得過就得到光明...我都祝你身體健康開開心心!

水晶宮

babynetnet 發表於 18-8-15 15:02
厲害!之前見有幾位jm癌症舖……睇字都覺得辛苦,不過佢地很開舖講下自己既辛苦路,我覺得係好事!
...
係好鬼痛苦架, 我次次都一落完藥就話下次唔去唔醫啦由我啦, 要小朋友出聲媽媽你要加油, 我先捱得過, 過程係好鬼折磨人, 但後生捱咗佢, 當比多個機會自己重生.

珍珠宮

畀面勳章

子爵府

回覆樓主

手停口停,唔使做咩

水晶宮

sabun 發表於 18-8-15 15:51
你哋勁就勁在在吃緊藥治療中時啲藥或療程一定唔多唔少為身體或精神上帶來不適感,例如好虛好浮,作嘔、暈… ...
返工比到生存意義我, 好似普通人一個咁, 做返個人, 同人傾下計時間好快過, 唔返工其實我可能未必捱得過. 係屋企個人好易變負, 我做完手術果個月心知道點解D人會去自殺, 我明白到個人突然轉變唔係人人可以即刻接受到.

水晶宮

張胡太太 發表於 18-8-15 15:57
me too, 2003年發病, 我心態都好正面積極,面對自己嘅病接受治療, 除咗要化療嗰段時間 留家休息,其餘時 ...
叻女, 我要好似你咁叻先得. 一齊加油呀!!!!!!

水晶宮

二世龜 發表於 18-8-15 16:09
手停口停,唔使做咩
做咩鬼係到放負呀,

珍珠宮

回覆樓主:

我覺得在患病中仍能工作返工的人是最令人敬佩的!
我自己成日,甚至每天都緊喺有些少唔舒服,唔喺呢度就嗰度,就會把那種身體適感放大,成日focus住那種不適,搞到不能全神贯注同專注喺工作上,覺得自己好冇用 覺得自己好不堅强。

珍珠宮

luvkaka 發表於 18-8-15 16:10
返工比到生存意義我, 好似普通人一個咁, 做返個人, 同人傾下計時間好快過, 唔返工其實我可能未必捱得過. 係 ...

但想請問妳在治療緊或冶療後返工工作時會否都會有時身體上有些少適?即精力是太好的時候,如何克服面對,繼續工作呢?

複式洋房

2024年龍年勳章

luvkaka 發表於 18-8-15 16:00
冇咩MA? 要努力堅信自己, 捱得過就得到光明...我都祝你身體健康開開心心!

暫時仲堅持得到,多謝您的支持和鼓勵。我每次要留院做一星期治療,返到屋企已好攰,但有時間,有精神,都會睇公司的電郵,參與返公司一啲的工厰。

侯爵府

環保接龍勳章

好叻叻呀.
祝福大家

我表哥曾患鼻咽癌, 佢上午電療, 下午返工.
佢話有問過醫生話想攞全日假,
醫生叫佢返工好D呀.
無咁多空閒時間等你胡思亂想

子爵府

luvkaka 發表於 18-8-15 14:57
回覆 sabun 的帖子

同我一樣吖, 我都係癌, 食全餐, 手術電療化療加標靶, 我除咗手術後要休息一個月, 我電 ...

You're so tough! Salute

luvkaka    發表於 18-8-15 16:34

水晶宮

sabun 發表於 18-8-15 16:14
我自己成日,甚至每天都緊喺有些少唔舒服,唔喺呢度就嗰 ...
唔好覺得自己冇用啦, 有時係小病是福MA, 揾嘢distract 下自己.

水晶宮

回覆樓主:

祝福大家身體健康,早曰康復!加油呀!

複式洋房

2024年龍年勳章

sabun 發表於 18-8-15 16:14
我自己成日,甚至每天都緊喺有些少唔舒服,唔喺呢度就嗰 ...

唔好俾咁多壓力自己,最緊要喺專心養好個病。最緊要做自己能力範圍內可做的事。 不要勉強。祝早日康復

子爵府

luvkaka 發表於 18-8-15 16:13
做咩鬼係到放負呀, 龜

我真係講下點解病到死死下都要返工咋

之前病到醫生成日問我返唔返到工,個陣我真係有返,一來唔返怕無錢(雖然有積蓄),其實最怕唔返比人炒埋,個時個樣,我完全無信心搵到人請

除非諗住死硬,唔係我都唔敢唔返,一係就預左人地會養一世

水晶宮

sabun 發表於 18-8-15 16:19
但想請問妳在治療緊或冶療後返工工作時會否都會有時身體上有些少適?即精力是太好的時候,如何克服面 ...
我隻藥好勁但又慢, 落完藥第3 日黎料, 足足搞足7-10日, 一好D我就迫自己死返工, 打住升白針都照返, 不過頭幾日好易攰, 我都係lunch time係公司訓, 公司有canteen咁我唔洗出去食, 口苦都照食, 一唔食就燒自己能量, 我食得EVEN口苦都食, 用個腦諗住依D嘢既味道, 老麥我都食架. 食高能量食物(高升糖指數)都好啱我依D人, 食完真係精神好多. 所以我先冇變負. 係肚痾最煩, 食藥冇咁快STOP到, 要係公司捱幾日去POOPOO. 真係痾到冇力. 好彩我做OFFICE我可以行開行埋, 有時唔掂就同同事講聲去訓/抖一陣. 不過我都係覺得意志力最重要, 捱過幾日又正常返, 不過之後又落針LU....

水晶宮

二世龜 發表於 18-8-15 16:30
我真係講下點解病到死死下都要返工咋

之前病到醫生成日問我返唔返到工,個陣我真係有返,一來唔返怕無錢 ...
你公司冇有薪病假?

男爵府

回覆樓主

有啊,日本人全部都係,親人在日本生活,上午化療,下午返工到半夜,直到過身

首頁
12345...6

尾頁

跳至