在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

屋企有3個人,一個星期都可能有3-4日想番屋企食但自己番工無時間煮,又唔想餐餐出街食
所以想搭隔離屋食
想問各位JM覺得俾幾多"代工費"算係合理? (唔計買餸錢)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

有冇試探過對方想唔想先?

洋房

其實對方平時都煮開,因為佢屋企人同個孫都係平日番屋企食飯。雖然話只係將個份量煮多D,但始終俾得$$少又唔係甘好,俾得多又好肉赤

公爵府

totoro122690 發表於 18-8-16 02:49
其實對方平時都煮開,因為佢屋企人同個孫都係平日番屋企食飯。雖然話只係將個份量煮多D,但始終俾得$$少又 ...

其實我煮开,我系唔会想煮埋你份黎我屋企食lor.

有冇谂过错鐘点?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

翡翠宮

totoro122690 發表於 18-8-15 15:08
屋企有3個人,一個星期都可能有3-4日想番屋企食但自己番工無時間煮,又唔想餐餐出街食
所以想搭隔離屋食
想 ...

估去人地屋企。別人未必想!熟的話問:可否比$煑理俄家份?意思煑埋你家份量。放工去拧返自己屋企食!

男爵府

開心吸收勳章

一個星期你計四餐啦.一餐每人就俾返50蚊吧.3人就系150蚊一餐.然後呢.600蚊一個.一個月就2400 不過肯定要人地同意好D.畢竟哩個系吃力不討好的事.
如果我系你隔離屋.我就唔多願意了.費事煩.

侯爵府

吓? 唔係幾好喎, 有錢唔係大晒喎, 人地未必想, 煮小又唔夠食, 煮多又靜係度唔通你地食咩? 你們有無諗清楚先? 有時好難預

侯爵府

回覆 totoro122690 的帖子

人地煮人地事, 關煮開乜事? 一家還一家

複式洋房

熱血勳章

totoro122690 發表於 18-8-15 15:08
所以想搭隔離屋食
想 ...

既然你想食住家飯,點解冇時間煮呢?可以用真空煲早上整定餸,放工回來簡單炒菜,煲飯等都可以。要煩鄰居煮你們果份唔係幾好囉!

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:38

洋房

回覆 Mrs.Kangaroo 的帖子

我心目中係想,佢地煮完拎番屋企食啦。如果請鐘點煮飯最少要請3個鐘啦,同埋好少肯煮夜晚..
我當$350一日, 差不多要$5000 - $6000一個月,仲要未計餸錢~ 太貴啦.

洋房

回覆 ngwong2 的帖子

係阿,就係想攞番去食~我煮餸唔係好叻..但我估煮多幾個人份量,除左準備工夫要做多少少之外,實際煮的時間應該唔會用多好多掛?

其實佢地食咩 我地就食咩..唔會要佢另外煮幾個餸俾我地GE
甘你覺得幾錢為止合理?

洋房

回覆 SUKI20062014 的帖子

如果搵到多2個家庭一齊夾,變$7200係咪會好D ? ($2400 * 3)

翡翠宮

totoro122690 發表於 18-8-16 20:56
回覆 ngwong2 的帖子

係阿,就係想攞番去食~我煮餸唔係好叻..但我估煮多幾個人份量,除左準備工夫要做多少 ...

你問左鄰居肯吾肯先吧?若系人地开$价你諗吓。你咪想吓一家三口去茶餐廳食幾$?上面jm都計得吾錯$50/位。你自己衡量吓。

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

唔止買餸錢,仲有人工燈油火蠟,準備同煮飯時間多左,拎餸都唔輕架,樓主你問左人肯唔肯先啦
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

翡翠宮

我係佢, 就一定最少收你$70/head
講明一餐3送, 可能有亦可能無湯, 無得要求, menu亦無得要求
既然係生意; 當然要賺錢
唔係做黎做咩

如果你要平, 就一定要自己煮

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

mini1204 發表於 18-8-17 11:52
我係佢, 就一定最少收你$70/head
講明一餐3送, 可能有亦可能無湯, 無得要求, menu亦無得要求
既然係生意; ...

無錯﹗

男爵府

回覆樓主:

你隔離屋ok 嘅話,我會建議你直接問隔離屋。因為買餸可平可貴,對方亦都唔想因為你夾得少錢搞到冇得食得好 d 。或者一日佢出錢一日你出錢。。 如果我係你隔離屋,我又有時間,又有乜所謂..... 飯錢以外,我會收多50%做代工,話晒搣菜,洗嘢,買餸全部都係功夫....

大宅

回覆樓主:

煮多3個人份量,絕對唔係煮多少少咁簡單
樓主,你諗得太簡單喇
摘菜,砌野,煲湯,呢啲全部都係功夫

水晶宮

回覆樓主

好佩服甘都諗到。。。
我連隔離屋姓乜都唔知,莫講話煮飯比我食。。。

男爵府

回覆樓主

同佢直接傾會好d。
不過如果係我會唔想,一來末必岩你口味,二黎食飯會傾計,始終外人,唔知點咁...

首頁

尾頁

跳至