在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

我好朋友得一個, 佢要返工好忙; 親戚, 吾想比人當茶餘飯後話題; 家人, 驚佢地嫌我煩。我係屋企湊住個細, 同佢講佢又吾會明, 照顧佢困身出吾到去行下識人, 自己一個睇書又睇吾到咁耐, 上網同人捉棋渡過又輸吾起, 慢慢個人好似愈走愈入。想搵下堂上, 全部係夜晚; 想做下義工, 又吾知做乜。我知講呢返說話實比人插話吾使返工已經好好等等, 所以我放左黎全職媽媽呢一版, 睇下有冇知音...

民房

Gunsche 發表於 18-8-15 17:16
我好朋友得一個, 佢要返工好忙; 親戚, 吾想比人當茶餘飯後話題; 家人, 驚佢地嫌我煩。我係屋企湊住個細, 同 ...

我都係呀,就快俾奶奶負能量迫死
佢成日話身邊既人唔好
自己屋企人都係咁講
自己既野就最好 成日俾說話我聽
成日將自己既諗法 放落人地想法
仲話埋我daddy 媽咪
明明我屋企人唔係咁諗
無對佢指指點點 無黑面
佢就覺得我屋企人有!
對自己仔囡就斤斤計較
最慘成日係我個b面前嘈嘈嘈!
我都唔可以同我屋企人講
驚佢地擔心,唉
寄人籬下 想走 又無錢
成日同我講 話佢老人家
照顧唔到bb..叫我做ftm..
我都唔想佢照顧……
一個係咁放負能量既人
對得佢多 都頂唔順

男爵府

陪月勳章

arsa711 發表於 18-8-15 17:26
我都係呀,就快俾奶奶負能量迫死
佢成日話身邊既人唔好
自己屋企人都係咁講

是, 有時就是吾可以同人講或講左都係無用, 最後都是要自行調解。就算出左去返工, 也難保你上司比你99更難頂... 人生活真是需要一顆強大的內心, 除非你係佛系, 否則真是愈來愈悲觀。最慘就是人地問你有冇野, 你要扮冇野...

民房

Gunsche 發表於 18-8-15 17:47
是, 有時就是吾可以同人講或講左都係無用, 最後都是要自行調解。就算出左去返工, 也難保你上司比你99更難 ...

係! 有時老公返工辛苦 佢媽咪又成日嘈
我都唔想再投訴d咩!
我宜家頂到 就繼續頂
我唔敢對bb講呀 雖然佢得一個月人仔
但我唔想佢睇到媽咪咁辛苦
我唔開心 都係心入面講
但聽到自己奶奶 誤會自己daddy 媽咪
真係喊出黎

男爵府

陪月勳章

arsa711 發表於 18-8-15 17:53
係! 有時老公返工辛苦 佢媽咪又成日嘈
我都唔想再投訴d咩!
我宜家頂到 就繼續頂

你99是咪又係冇乜朋友,個性固執又偏激?如果係其實佢都好慘,接收佢負能量的人也很慘,一大團負能量其實bb感應到,對住bb真心搞下笑玩下,佢的笑容笑聲可以治癒到人,我也是靠這份成功感混下去,當作平衡之路。人大左有時都好無奈,好多包袱要揹著,我就有時提自己,笑著黎揹,可能冇咁辛苦...

首頁

尾頁

跳至