自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

學費就第日睇出黎做野點先諗邊個還,佢搵到咪佢搵,搵唔到食咪幫下佢,再唔係一人一半都得。零用就真係唔比喇,個個都做PT搵錢㗎啦,除非佢真係日日比我見到好勤力溫書冇時間做PT啦。

子爵府

回覆樓主

我一早應承咗,讀書錢就父母比(即我們比)始終希望他們努力,我話:知識係最大的財富,是父母給你的禮物

不過各個家庭的情況不同

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

11111 發表於 18-8-15 17:46
政府借錢大學學費,學生自己還?定父母幫他還? 原本叫他自己還但他說個個同學都是父母比的。
學生有做part ...

現在到個仔讀大學二連級,都係自己借錢自己還錢,零用錢都係幫人補習,自己出錢。

瑪瑙宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

政府借錢大學學費,學生自己還?定父母幫他還? 原本叫他自己還但他說個個同學都是父母比的。

我兩個仔你都係自己搞掂

子爵府

回覆樓主:

我大學時第一期學費父母出,第二期開始借左Grant loan,唔洗比學費啦!零用錢就冇啦!因為開始幫人補習,夠晒自己用,仲可以每月比返少少家用媽咪,暑假又可以同朋友去旅行,完全冇問過父母攞。不過畢業後第一期要還Grant loan就爸爸幫我還,佢知我初初返工要用錢買衫,但由第二期開始就自己還直至還完。

伯爵府

自己搵Pt啦!

除左首$5000父母俾,non means load 都係自己做野還咋!邊有父母俾咁開心

水晶宮

~緣~ 發表於 18-8-15 17:54
返緊學仲要做part time會唔會妨礙學習?

大多數part time
因為洗費大,唔part time
唔夠洗

子爵府

2024年龍年勳章

我家case, 我地要女伸請政府的免入息審查, 將來畢業自己還款, 如果真是失業至幫佢還, year 1 零用錢, 每月$2000 全包, 6,7,8月做intern, 吾會俾任何零用, year 2 因為投宿, 每月$2,500 全包, 而家一樣暑假intern, 零用免問。另外, 其實佢地有時會有student helper 做, 有hourly rate, 所以應該比上不足, 比下有餘, 佢有同學教琴仲搵得多。

大宅

我自己自從上左大學後,屋企一蚊都無比過我, 樣樣都自己搞掂,有辛酸。

到咗做人父母,我會選擇幫仔女畀大學學費,及基本車+飯錢, 想佢可以好好享受大學生活, 唔使掛住博命賺錢 。但就吾再比零用, 要豪華花費就要靠自己。

miranda0311    發表於 18-8-16 10:24

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

Sumyeema1 發表於 18-8-15 17:48
視乎家庭經濟環境吧。

同意

男爵府

回覆樓主:

我哋係幫佢交學費,零用照舊比。
佢自己搵叫佢儲起。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女學費申請貸款,C6有俾零用錢.佢有做PT.一年去兩次旅行,其實學費俾埋都得.但想佢負D責任.

大宅

回覆樓主

今年大學第二,因家庭經濟問題,今年先開始借loan . 佢平時幫人補習,暑假做埋part time . 返學時有比飯,車錢冇比零用。 因一些問題閙交,佢就數晒出來,說朋友同學唔使自己交學費和有零用錢。 佢話揾日要平心靜氣坐下來傾。 我應該點同佢講?

子爵府

回覆樓主

我自己還
無零用做part time

男爵府

Suncloud 發表於 18-8-15 18:14
我自己自從上左大學後,屋企一蚊都無比過我, 樣樣都自己搞掂,有辛酸。

到咗做人父母,我會選擇幫仔女畀 ...

我都差不多,我當年住宿舍都係自己比,但日子過得好開心,返part time又識到朋友,擴闊自己圈子。

有能力一定會幫仔女比啦,大學費咁多年都好似無加過?仲係$42100??咁少錢,現在幼稚園學貴仲貴過大學,借咩鬼呀,就係無能力比先會咁問,既然grant loan個計劃係畢業後先還,無理由仲要父母幫啦。

禁止訪問

回覆樓主

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當年,父母比學費,借嘅錢就自己用,自己還

佢有冇返pt??

珍珠宮

11111 發表於 18-8-15 18:20
今年大學第二,因家庭經濟問題,今年先開始借loan . 佢平時幫人補習,暑假做埋part time . 返學時有比飯, ...

呢個似係價值觀問題多啲
怨恨自己家境比朋友、同學差
仲怨恨埋父母

男爵府

11111 發表於 18-8-15 18:20
今年大學第二,因家庭經濟問題,今年先開始借loan . 佢平時幫人補習,暑假做埋part time . 返學時有比飯, ...

咁有無同佢解釋經濟有困難?成年人了,要學識體諒人同唔好成日同人比較,要怪就係佢daddy唔係李+ x

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

~緣~ 發表於 18-8-15 17:54
返緊學仲要做part time會唔會妨礙學習?

唔會架,大個啦,自己平衡時間

首頁
12345...9

尾頁

跳至