有無介紹? 學生哥電話plan, 無需上網功能, 最平就ok

tell-me-y
|
平時出街,保持聯絡之用
Poyau
|
up
馬爾太
|
買張電話儲值卡咪得囉
LoveFamily
|
電話儲值卡!
只係講電話用,無上網功能,之前48蚊可以用到半年! 如果要番個電話號碼就50蚊增值!
不過你會發現 如果同學嘅群組入面加唔到你個小朋友嘅,其實佢都會好 難融入 班內!
通常仔仔返到屋企先收到whatsapp嘅訊息!
馬爾太
|
LoveFamily 發表於 18-8-16 02:51
電話儲值卡!
只係講電話用,無上網功能,之前48蚊可以用到半年! 如果要番個電話號碼就50蚊增值!
不過你 ...

呢啲群組,入唔入都罷!好多時攪出事就係呢啲。
loklok286
|
tell-me-y 發表於 18-8-15 17:55
平時出街,保持聯絡之用

club sim,每月28
birdbird
|
個學生幾大? 如是中學, 最好要有data, 因為課外活動、比赛, 老師、教練都會用whatsapp 跟學生聯絡。
tell-me-y
|
birdbird 發表於 18-8-16 06:28
個學生幾大? 如是中學, 最好要有data, 因為課外活動、比赛, 老師、教練都會用whatsapp 跟學生聯絡。
...

回家接通wifi 便可取得data 了
tell-me-y
|
馬爾太 發表於 18-8-16 02:32
買張電話儲值卡咪得囉

就是用緊這種卡, 逾期忘記增值又要換電話號碼, 比較麻煩囉
birdbird
|
tell-me-y 發表於 18-8-16 08:27
回家接通wifi 便可取得data 了

我仔初中時都好似你的安排就係手機只有voice calls, no data, 靠學校及家中的wifi 上網。但日子久了, 佢要自行坐車到外比赛的日子多了, 我覺得有個data plan 比佢係需要, 起碼佢即時收到老師及教練的指示、收到mtr 服務受阻, 用到google map.

不過如果你家中的學生仍然細及少有外出的課外活動, 部手機冇data 亦不是問題。

最後, 儲值電話卡的增值, 你可用手機set alarm 定時提示檢視電话卡的餘額及增值, 養住個tel no.
oiyau2005
|
平時出街,保持聯絡之用

比埋data佢啦,自由鳥$48/500mb
https://www.birdie.com.hk/birdie/88964/jsp/share.jsp?go=subscribe&ref=LVATU&lang=zh

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
tell-me-y
|
birdbird 發表於 18-8-16 08:47
我仔初中時都好似你的安排就係手機只有voice calls, no data, 靠學校及家中的wifi 上網。但日子久了, 佢要 ...

他升中二, 我就是想訓練他自己manage 睇返到期日子提返我增值, 唔好下下靠晒家長, 但好明顯係失敗左喇。睇來都係要靠返自己管理個號碼。
tell-me-y
|
oiyau2005 發表於 18-8-16 08:50

到真係非常需要時我會開呢隻plan 比佢
gracelam
|
tell-me-y 發表於 18-8-16 08:29
就是用緊這種卡, 逾期忘記增值又要換電話號碼, 比較麻煩囉

增值唔洗換号碼, 阿女張卡用左2年了。
森永牛乳
|

联通自由組合

$14

https://www.cuniq.com/hk/services-plan/flexi-bundle-plan.html
superb8868
|
tell-me-y 發表於 18-8-16 09:11
他升中二, 我就是想訓練他自己manage 睇返到期日子提返我增值, 唔好下下靠晒家長, 但好明顯係失敗左喇 ...

照計到期前會收到幾次sms提你張卡就快到期, 連咁都唔理就真係無得講

由得佢自己管理啦,畢竟都升中二囉。如果冇咗個號碼,都係佢自己責任,當比個教訓佢!
oiyau2005
|
tell-me-y 發表於 18-8-16 09:13
到真係非常需要時我會開呢隻plan 比佢

都中二啦,有data plan都好正常
tell-me-y
|
gracelam 發表於 18-8-16 09:16
增值唔洗換号碼, 阿女張卡用左2年了。

但要記得到時到侯去增值, 你幾耐增值一次?
Reminder
|
平時出街,保持聯絡之用

聯通。移動。

幾十元個月
tell-me-y
|
Poyau 發表於 18-8-16 02:21
up

唔該晒你幫手up