請問有無人參加過bb醫生的義工活動?

朱古力小b
|
例如探訪老人院呢類,覺得點啊?值得參加嗎?我見要俾錢的
咁求琪
|
朱古力小b 發表於 18-8-15 18:22

怕唔怕多細菌會病?
朱古力小b
|
咁求琪 發表於 18-8-15 20:21
怕唔怕多細菌會病?

um咁又唔知呢
Poyau
|
咁求琪 發表於 18-8-15 20:21
怕唔怕多細菌會病?

hontari
|
我有朋友個女參加過,探訪老人院同班公公婆婆玩
原本都想帶阿女去,但見到做義工探訪竟然要自己俾錢。。。。。心諗唔係嘛
C.Humphrey
|
要俾錢做義工真係有點兒那個
我記得仲唔係十零廿蚊咁平
tsung
|
hontari 發表於 18-8-16 02:36
原本都想帶阿女去,但見到做義工探訪竟然要自己俾錢。。。 ...

Oh
秋天與楓葉
|

Sorry
我只覺得係一盤生意
老人家抵抗力弱,bb抵抗力亦弱,傳染到任何一方都唔好
個人認為一個年紀咁細嘅小朋友唔適合去老人院做義工
做善事有好多方法,想呢個年紀小朋友學識關懷、助人,最重要係家長身教
我小學開始有去老人院做義工/表演(學校舉辦)

幾年前已經有討論過bb義工
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=12783700

cholewong29
|
去探下屋企長輩更有意義
choco_soup
|
我唔會比bb 去老人院做義工,老人家好多都有社區病和傳染病,佢地又唔識衛生,touch wood 遇到個肺癆或有金黃葡萄菌,惹到個b 就一世。
irismamabbkwok
|
有諗過去,但見到要比錢,唔明點解要比錢
Ytfc
|
我都覺得bb甚至幾歲嘅小朋友唔應該無啦啦去老人院,對兩邊都冇好處。

老人家真係可能有肺癆呢啲潛伏幾廿年嘅病,小朋友都唔弱,又手足口又傷風感冒,細得滯打乞痴又未必識掩口,是但一邊中招都唔好啦
Ashleycorina
|
原本都想帶阿女去,但見到做義工探訪竟然要自己俾錢。。。 ...

之前都想參加,但係見到佢收費幾百蚊一個人平時我去NGO/慈善機構做義工都無收錢,我都會做義工同直接捐錢捐物資。
但係呢間我就係想知收咁多錢用來做乜?d錢係俾有需要人士?問過佢地但無答。

我有朋友攪慈善義務工作,佢都無收過人錢,仲要貼錢做,有人捐款都直接交㗎

dikfeimama
|

我想參加這類型的義工 ,請問可否給我資訊
Jnam
|
我又唔介意義工係唔係要俾錢, 籌辦人都係義工, 如冇籌款計劃其實都係由義工自己貼番, 有相信理念, 俾幾百蚊做義工冇乜所謂.

問題係你認為值唔值得做, 呢樣義工有冇意義. 我見好多老人家真係好鍾意BB同小朋友, 好多根本冇機會接觸小朋友, 見到小朋友心情係好開心. 但就因為好似呢度咁,話老人家又污糟又有傳染病, 乜嘢害咗個BB一世, 生人勿近咁
mandy952
|
朱古力小b 發表於 18-8-15 18:22

去賣下旗好過啦,咁細真係唔好去醫院老人院
Charlotte_mom
|
義工要俾錢我又覺得ok,一黎義務工作都有成本,二黎減少pat pat痕報完唔去
不過bb去老人院醫院我就唔多接受到,始終菌多
emt1314
|
做義工探訪竟然要自己俾錢? 不如探訪下自己啲長輩先啦! 或去公園同啲老人家傾下偈,唔一定要去老人院架。
醫院同老人院都病菌好多,唔適宜bb去.