自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

anyuser18 發表於 18-8-15 19:12
近日番煲,搵人吹吹水

全套睇哂好多次。近排睇時都好多唔記得。

呢個話題屢見,但實在要分享,太喜愛金庸武俠小說。

第一本係《射鵰》
最愛係《天龍八部》
男主角最鍾意令狐沖,其次陳家洛
女主角最鍾意阿雙

琥珀宮

anyuser18 發表於 18-8-15 19:32
咦,話時話,令狐冲同陳家洛個最愛都係仙遊喎

令狐冲確係受歡迎

咁令狐沖幸運啲,最後都有美相伴,陳家洛就冇咁彩嘞,撇開感情方面,陳家洛能文能武又有勢,金庸小說中少見如此男主角。

對,《鹿鼎記》雙兒,我自己都唔明點解最鍾意佢,一向唔鍾意溫馴嘅女子,在我角度,雙兒聰敏而善良,而且武功上乘,所以蓋過佢絕對聽韋小寶話嘅缺點。

琥珀宮

ricecooking 發表於 18-8-16 00:33
未有人提議天屠龍記嘅? 大家覺得點?

我最唔鍾意係《倚天》,留到最後一部至睇,亦用最長時間去睇完,唔鍾意男女主角們,所以冇心機睇。

琥珀宮

ricecooking 發表於 18-8-16 13:51
我是睇台版電視劇咋,當年覺得勁好睇

我睇鄭少秋汪明荃果齣咋,都好睇,係講蛛兒果部份悶啲啫,同埋唔鍾意張無忌嘅優柔寡斷,對個個女人都好嘅,趙敏又專橫,睇書都帶住同樣感覺,唔多爽。5晚睇哂《天龍八部》,《倚天》好似用咗最少一個月去睇。

琥珀宮

ricecooking 發表於 18-8-16 18:42
估唔到咁多人鐘意天龍同埋蕭峰 我睇電視劇,覺得人物唔吸引,愛情線投入唔到
...

雖然只睇少少《天龍》劇場版,但肯定拍唔出原著真髓,3個男主角,3個故事,人物眾多,又有相連,天生童姥刁鑽古怪,迫虛竹和尚食肉又碰女色,呢段幾好笑,非文字版能表達。

而喬峰呢個人物性格頗似令狐沖,我鍾意,但佢始終太悲劇,得不到應得回報,仲縱容阿紫,所以取唔到我心中最喜愛男主角。

琥珀宮

anyuser18 發表於 18-8-16 22:47
我又想唔到喬峰和令狐沖似,除咗大家都好鍾意飲酒,同埋都有豪俠一面之外
...

「除咗大家都好鍾意飲酒,同埋都有豪俠一面之外」,哈哈!呢兩樣仲唔足以係芸芸金庸筆下男主角中,是雷同性格? 仲有一樣非性格,佢兩人同樣有寛闊肩膀與一雙大手,書中係咁寫,所以在睇《笑傲》於後時,腦中有喬峰嘅重影。

首頁

尾頁

跳至