自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

浩霆豬豬 發表於 18-8-15 22:57
仲乜加兩年呀?十六年就俾佢哋重逢啦,楊過等得好苦㗎

哈寫咗十八,即係,又係時候要翻煲溫書
依家翻煲笑傲,下一套到神鵰

男爵府

anyuser18 發表於 18-8-15 19:12
近日番煲,搵人吹吹水

全套睇哂好多次。近排睇時都好多唔記得。

笑傲江湖,覺得無一種武功夠獨孤九劍咁型

子爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

最愛只有笑傲江湖

令狐沖

任盈盈

水晶宮

rachel0316 發表於 18-8-15 20:03
喬峯係好陰功
一世大英雄最後結局甘慘
而我每次睇佢個腦入面都係出現梁家仁

我要睇鍾漢良版先投入到,仲搵返梁家仁飾演蕭峰生父

rachel0316    發表於 18-8-16 11:02

水晶宮

回覆樓主:

未有人提議天屠龍記嘅? 大家覺得點?

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主

最鍾意天龍八部
男角最愛喬峰,黃老邪
最愛橋段係張無忌光明頂獨戰群雄,每次睇都好正,好有畫面

大宅

艾菲BB 發表於 18-8-15 21:32
但黃蓉其實好寫真,射鵰係個任性少女,之後大個,做咗人媽媽,對楊過有偏見(楊康當年差D害死佢喎),偏幫 ...

但就係因為楊過比佢以前其實更真誠,為咩要追住個小朋友鬧。最恐怖係佢一個咁叻咁好咁聰明既人點會教到個女去斬人隻手架。。。

大宅

anyuser18 發表於 18-8-15 22:32
黃蓉射鵰時真係好吸引 神鵰係另一個人,但都算有啲合理嘅,不過梗唔想佢寫到佢咁
...

我睇神鵰時諗係咪因為要神化姑姑所以要揾黃蓉做個唔好既角色

黃蓉係射鵰時真係又靚又叻又為愛專一,男人既女神一樣

男爵府

回覆樓主:

第一本睇既書係神雕。亦最愛楊過。佢唔似張無忌見一個愛一個。專一深情反世族
不過張無忌性格先似係現代人。易變優柔寡斷。

子爵府

2018復活節勳章

heiyau88 發表於 18-8-16 00:00
最愛只有笑傲江湖

令狐沖

子爵府

2018復活節勳章

edutm 發表於 18-8-15 21:18
我唔鍾意陳家洛, 虛有其表, 實質乜大事都做唔到, 又見一個愛一個。

看過所有金鏞小說,最不喜歡陳家洛及張無忌,所以我唯獨沒有買書劍及倚天。

翡翠宮

畀面勳章

tinker1212 發表於 18-8-16 04:56

黃蓉係射鵰時真係又靚又叻又為愛專一,男人 ...

其實呢部份好寫實,試想像港女變港媽會係點

神鵰入面,黃蓉依然又靚又叻又為愛專一,但佢既缺點同時亦出哂黎,一個女人太叻,要統領群雄,又要相夫教子,幾十年見得人多,知道人心難測所以慣於算計,自然會討人厭。
日日是好日

伯爵府

hippoo 發表於 18-8-15 23:26
邊本啱小學生入門睇?

俠客行,較短,得一本半,易入門

hippoo    發表於 18-8-17 20:32

子爵府

我都算係個金庸迷既,以前a-level時開始睇射鵰,一睇就愛上…陸陸續續都睇左好多金庸作品
不過至今仍未睇曬全套,係所有長篇都睇過至少一次,短篇只睇過書劍恩仇錄。
我好老土,最愛都係神鵰俠侶的楊過和小龍女
人大左之後都有陸續再翻睇金庸小說,但最近無咩時間,又有其他書買左未睇,所以近兩年都無再睇金庸喇。
其實我一直係夢想要擁有成套金庸,但奈何屋企無位。所以次次要睇都唯有去圖書館借。出年會移去外國生活,到時屋企應該有位,離港之前會買齊一套過去,希望到時有時間慢慢睇!

子爵府

tinker1212 發表於 18-8-16 04:50

但就係因為楊過比佢以前其實更真誠,為咩要追住個小朋友 ...

因為楊過嘅父親係楊康呢個令到黃蓉有嚴重偏見
佢係好叻好聰明,但唔代表佢識做人媽媽,而且郭靖亦唔識做人爸爸,郭芙又係佢地第一個女,所以咪敎到佢又任性又盛囉

珊瑚宮

tinker1212 發表於 18-8-16 04:56

黃蓉係射鵰時真係又靚又叻又為愛專一,男人 ...

射鵰的黃蓉都唔討好, 乜都計算住, 郭靖唔會對佢反感才去做。

子爵府

ricecooking 發表於 18-8-16 00:33

倚天我都覺得好好睇呀
雖則我唔鍾意張無忌,但呢個故事d 情節真係好正
傷心位係張翠山同殷素素被逼死那段,真係睇到我喊...
另外好enjoy睇張無忌點樣無意中發現九陽真經那段,好神奇,完全估唔到咁既情節
呢套我喜歡的人物,當然係正義的張翠山
同埋喜歡明教的其他人物包括左右使同四大法王!佢地都好有情義!楊逍好癡情哈哈

男爵府

好媽媽勳章

浩霆豬豬 發表於 18-8-15 21:07

第一本
神鵰
最愛都係神鵰
最鍾意楊過,小龍女

最鍾意神鵰俠侶當年最鍾意劉德華所以第一本睇嘅係神雕俠侶
最鍾意是楊過
最鬼憎個死八婆郭芙,斬左楊過隻手臂,每次睇都想打巴佢。

琥珀宮

anyuser18 發表於 18-8-15 19:32
咦,話時話,令狐冲同陳家洛個最愛都係仙遊喎

令狐冲確係受歡迎

咁令狐沖幸運啲,最後都有美相伴,陳家洛就冇咁彩嘞,撇開感情方面,陳家洛能文能武又有勢,金庸小說中少見如此男主角。

對,《鹿鼎記》雙兒,我自己都唔明點解最鍾意佢,一向唔鍾意溫馴嘅女子,在我角度,雙兒聰敏而善良,而且武功上乘,所以蓋過佢絕對聽韋小寶話嘅缺點。

琥珀宮

ricecooking 發表於 18-8-16 00:33

我最唔鍾意係《倚天》,留到最後一部至睇,亦用最長時間去睇完,唔鍾意男女主角們,所以冇心機睇。

首頁
23456...7

尾頁

跳至