自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 18-8-16 09:38
射鵰的黃蓉都唔討好, 乜都計算住, 郭靖唔會對佢反感才去做。

都唔係嘅,其實係射鵰嘅黃蓉都唔係心地好嘅姑娘,佢只對佢爹同郭靖好,就算洪七公,最初佢都係因為想郭靖學武功先對七公好,佢妒忌心重疑心大,而且無乜同情心,手段都幾毒辣,順住呢個性格進化到神鵰,其實都好合情合理。原著小說係佢性格上描述得深入啲,所以幾時都係睇書最好

水晶宮

jeanne1120 發表於 18-8-16 09:39
倚天我都覺得好好睇呀
雖則我唔鍾意張無忌,但呢個故事d 情節真係好正
傷心位係張翠山同殷素素被逼死那段 ...

最難忘是楊逍那段

水晶宮

SandyKL 發表於 18-8-16 11:19
我最唔鍾意係《倚天》,留到最後一部至睇,亦用最長時間去睇完,唔鍾意男女主角們,所以冇心機睇。
...

我是睇台版電視劇咋,當年覺得勁好睇

男爵府

睇第一本係連城訣,最鍾意係天龍八步,最唔鍾意陳家洛同香香公主.

子爵府

咁多人鍾意天龍八部… 但我個人只係覺得一般
咁睇個時都係覺得好睇既,劇情都係好令人欲罷不能
但人物實在太多太多了,搞到有d 混亂
同埋無一個角色令我好鍾意
喬峰好有情義,但有關佢既劇情實在太慘,令人不忍再睇
其餘角色都唔太喜歡…
同埋當中有好多奇幻的情節,如有關天山童姥等,直情好似睇緊古裝版科幻小說
有關游坦之的情節簡直係有些恐怖,同埋佢癡戀阿紫真係無眼睇
唯一我印象較深比較好睇一段,係講馬夫人同白世鏡點樣鬼拍後尾枕,講出自己謀害馬大元的經過,呢兩條友最後不得好死都算係大快人心。

子爵府

ricecooking 發表於 18-8-16 13:50
最難忘是楊逍那段

電視劇美化咗楊逍果段,小話係講佢強奸咗紀曉芙

伯爵府

回覆樓主

最鍾意天龍八部
阿紫

琥珀宮

ricecooking 發表於 18-8-16 13:51
我是睇台版電視劇咋,當年覺得勁好睇

我睇鄭少秋汪明荃果齣咋,都好睇,係講蛛兒果部份悶啲啫,同埋唔鍾意張無忌嘅優柔寡斷,對個個女人都好嘅,趙敏又專橫,睇書都帶住同樣感覺,唔多爽。5晚睇哂《天龍八部》,《倚天》好似用咗最少一個月去睇。

侯爵府

回覆樓主

全部都有睇

水晶宮

SandyKL 發表於 18-8-16 17:22
我睇鄭少秋汪明荃果齣咋,都好睇,係講蛛兒果部份悶啲啫,同埋唔鍾意張無忌嘅優柔寡斷,對個個女人都好嘅 ...

估唔到咁多人鐘意天龍同埋蕭峰 我睇電視劇,覺得人物唔吸引,愛情線投入唔到

大宅

Froggy_joe 發表於 18-8-15 19:26
最愛天龍八部

講好多人性,三條線都好好睇

天龍八部都係我favorite!
唔同階段都有唔同得著!

大宅

cbeyond 發表於 18-8-16 09:38
射鵰的黃蓉都唔討好, 乜都計算住, 郭靖唔會對佢反感才去做。

我接近討厭黃蓉,侍住自己有個勁老豆、靚、聰明就亂嚟,佢所有行為都係個人私慾出發,去到神雕直頭係怪獸家長

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

ricecooking 發表於 18-8-16 18:42
估唔到咁多人鐘意天龍同埋蕭峰 我睇電視劇,覺得人物唔吸引,愛情線投入唔到
...

好記得這句"書中的人物情節,可謂無人不冤,有情皆孽" 如果想响天龍八部睇愛情, 注定失望.

睇天龍八部, 我覺得一定要睇埋附錄 陳世驤先生書函 同佛教(?)中天龍八部的介紹, 睇完好有感受

侯爵府

anyuser18 發表於 18-8-15 19:12
近日番煲,搵人吹吹水

全套睇哂好多次。近排睇時都好多唔記得。

最先睇:射鵰英雄傳
最愛:笑傲江湖
最愛女角:阿朱 (第二最愛:任盈盈)
最愛男角:令狐冲

水晶宮

Jnam 發表於 18-8-16 18:55

好記得這句"書中的人物情節,可謂無人不冤,有情皆孽" 如果想 ...

所以我覺得係最唔好睇

子爵府

Hehehahaho 發表於 18-8-15 20:09
最愛:笑傲江湖

其次係 射鵰 天龍八部 倚天屠龍記

最慘係佢親手殺死阿朱

琥珀宮

...

雖然只睇少少《天龍》劇場版,但肯定拍唔出原著真髓,3個男主角,3個故事,人物眾多,又有相連,天生童姥刁鑽古怪,迫虛竹和尚食肉又碰女色,呢段幾好笑,非文字版能表達。

而喬峰呢個人物性格頗似令狐沖,我鍾意,但佢始終太悲劇,得不到應得回報,仲縱容阿紫,所以取唔到我心中最喜愛男主角。

子爵府

jjson 發表於 18-8-16 09:45
最鍾意神鵰俠侶當年最鍾意劉德華所以第一本睇嘅係神雕俠侶
最鍾意是楊過
最鬼憎個死八婆郭芙,斬左楊過 ...

郭芙都真係乞人憎女角榜高位!
仲有阿紫,都屬於任性妄為自我中心,郭芙直情自我澎漲

子爵府

浩霆豬豬 發表於 18-8-16 13:27

都唔係嘅,其實係射鵰嘅黃蓉都唔係心地好嘅姑娘,佢只對佢 ...

其實係㗎,只不過書中佢成日對付的係壞人,咪唔覺佢個人都幾狠囉,同佢細個又靚又聰明,覺得佢調皮多啲。

子爵府

...

電視劇好難同小說比。小說係有小說嗰種精采

首頁

尾頁

跳至