孕後運動

Jessicakyy
|
現正早孕期,為了長胎日日都 訓,令自己感到罪惡感,太小陏動了,請問何時開始有適量運動最安全。

明白人人情況唔同,問醫生最好,但一般而言,頭三個月係咪不適合運動~?
koalalee88
|
Jessicakyy 發表於 18-8-15 19:41
現正早孕期,為了長胎日日都 訓,令自己感到罪惡感,太小陏動了,請問何時開始有適量運動最 ...

如果你孕前冇運動習慣 建議三個月穩定後快走吧 我自己就一直有慢跑習慣 頭三個月都有堅持跑 直到24周先停
koalalee88
|
Jessicakyy 發表於 18-8-15 19:41
現正早孕期,為了長胎日日都 訓,令自己感到罪惡感,太小陏動了,請問何時開始有適量運動最 ...

鐘意嘅可以做瑜珈同游水都得
Jessicakyy
|
koalalee88 發表於 18-8-15 19:45
如果你孕前冇運動習慣 建議三個月穩定後快走吧 我自己就一直有慢跑習慣 頭三個月都有堅持跑 直到24周先停 ...

我。。。剛好孕前一個月勁運動過的。
而且加健康飲食後十一日減左三公斤。之後竟不經意地成功懷孕

唔知算唔算運動過。。再之前,都有一星期一次左右運動
koalalee88
|
Jessicakyy 發表於 18-8-15 20:16

我。。。剛好孕前一個月勁運動過的。

我有五年恆常運動習慣 慢跑 游水 重訓
你如果問醫生我諗佢會建議你瑜珈同游水
當然要適可而止
Jessicakyy
|
koalalee88 發表於 18-8-15 20:22
我有五年恆常運動習慣 慢跑 游水 重訓
你如果問醫生我諗佢會建議你瑜珈同游水
當然要適可而止

好呀
DoReMiFaSol
|
koalalee88 發表於 18-8-15 19:45
如果你孕前冇運動習慣 建議三個月穩定後快走吧 我自己就一直有慢跑習慣 頭三個月都有堅持跑 直到24周先停 ...

點解24周後便要停?
koalalee88
|
DoReMiFaSol 發表於 18-8-15 22:18
點解24周後便要停?

肚太大 跑吾郁了
wintermamamama
|
我一直都有做開運動的頭2個月驚陀唔穩,停左運動
之後就做返,日日運動,慢跑,會係GYM ROOM跑,跑街都試過,不過諗返覺得有少少危險,唔建議,因為街路面不平,可能會仆到
我一直KEEP住運動,直至生果一刻!!

不過人人唔同,真係視乎情況,同埋自己身體

wintermamamama
|
其實我個人覺得游水係最好的
不過懷孕咁耐我無去過游水因為公共泳池太多人,以前未大肚,都成日俾人踢到,大肚後唔敢去,驚俾人一腳踢落個肚到

同埋公共泳池好污糟,前排先有新聞話好多人小便

RubyYu07
|
頭三個月就乖乖唔好運動。中期比較舒適先可以適當運動下,不過都要視身體情況而定。
haha748494
|
我懷孕初期都系訓,成日覺得無精神。我運動就系散步咋。
Jessicakyy
|
RubyYu07 發表於 18-8-17 15:27
頭三個月就乖乖唔好運動。中期比較舒適先可以適當運動下,不過都要視身體情況而定。
...

嗯,知道了
RubyYu07
|
haha748494 發表於 18-8-17 15:29
我懷孕初期都系訓,成日覺得無精神。我運動就系散步咋。

我成個孕期都無運動,淨係散步。
San668
|
我都係散下步咁咋,醫生話可以游下水,但係我怕啲水吾乾淨
haha748494
|
回覆 RubyYu07 的帖子

系吖,又無時間去練瑜伽。