小心韓國關愛座

櫺囹桼
|

近日在韓國媒體上流傳一張驚人照片,有位年輕人坐在博愛座上,而老人疑似不滿此舉動,竟然直接朝著年輕人的頭部踢過去,這張照片也引起廣大討論。
據《국민일보》網站指出,有位年輕人坐在博愛座上,而老人似乎不滿年輕人坐在博愛座,兩人因而起了爭執,此時老人竟然兩手抓著吊環來個引體向上,雙腳朝年輕人的頭部直接來一記飛踢,猝不及防的重擊使年輕人滑落座位,然而年輕人的座位後方明明就有個空位。
此張照片引起韓國網友激烈討論,有人認為年輕人不該坐在博愛座上,但也有另一方認為,能做到這個高難度攻擊動作的老人可能也不需要博愛座,何況暴力行為本來就不該被允許。然而雙方的爭執原因其實不明,是否因博愛座而起衝突無從得知。

小心~聽講韓國老人家係好野蠻的!

Irene_Lo
|

hhmum
|
係,韓國上左年紀既男人好野蠻
快樂鳥    發表於 18-8-16 11:39
greenpea
|

其實從來韓國人都唔係溫柔出名的

「暖男」係韓劇產物 only 不是真的

呢個阿伯真的不需要關愛座吖,個年青人可能有隱疾呢
tiffany0620
|
櫺囹桼 發表於 18-8-15 20:04
近日在韓國媒體上流傳一張驚人照片,有位年輕人坐在博愛座上,而老人疑似不滿此舉動,竟然直接朝著年輕人的 ...

呢個社會變得好恐佈,不論是不是博愛座,關愛座,個個都唔敢坐,怕比人影,怕比人鬧,我同囝囡上車都選擇逃避,有位都不敢坐(emoji)
BBJOJO
|
greenpea 發表於 18-8-15 20:15
其實從來韓國人都唔係溫柔出名的

agree
BBJOJO
|

Sumyeema1
|
近日在韓國媒體上流傳一張驚人照片,有位年輕人坐在博愛座上,而老人疑似不滿此舉動,竟然直接朝著年輕人的 ...

韓國長幼尊卑好嚴,又有敬語,睇韓劇,今時今日,上司都可以打踢下屬。
真的假不了
|
個伯伯都好壯健下
lam133
|

寶都未老
Nbs
|
我記得以前睇旅遊書講,喺韓國就算無人都唔可以坐關愛座,老人家先坐得 (我唔記得孕婦/傷殘/受傷得唔得),如果唔係會比人鬧的。

禁上發言
|
有報應
SUMMER581
|
Sumyeema1 發表於 18-8-15 20:28
韓國長幼尊卑好嚴,又有敬語,睇韓劇,今時今日,上司都可以打踢下屬。
...

睇過一個綜藝節目 (唔記得名) 個女長輩主持係咁鬧個後生主持, 鬧到後生眼濕濕
tansyneko
|

咁好身手駛咩坐

都唔知邊個人發明關愛座,細個無依樣嘢根本無依d咁偏激的問題,成日為咗個位嘈嘈閉,咁鍾意坐咪帶摺椅,去到邊坐到邊囉
happyty
|

tsung
|
咁暴戾
小倩
|
後生時應該跆拳黑帶
caryfox
|
阿伯⋯⋯後面有個位比你坐㗎!唔洗跳咁高⋯⋯
肥豹