請問,失聲有冇得醫

kc_01k
|
例如之前唱倒好多歌,突然唱唔倒高音,有冇得醫或有冇偏方?thx
kc_01k
|
冇人知
蕃薯仔媽媽
|
睇下耳鼻喉科醫生,用喉鏡睇下聲帶,會晤會生瘜肉or生'揀'
Moti
|
唱唔到高音唔係失聲喎。失聲係完全講唔到嘢好似啞咗咁㗎。
kc_01k
|
Moti 發表於 18-8-16 00:29
唱唔到高音唔係失聲喎。失聲係完全講唔到嘢好似啞咗咁㗎。

咁我即係點?完全以前唱倒嘅聲音係沙晒,醫倒嗎?
kc_01k
|
蕃薯仔媽媽 發表於 18-8-16 00:24
睇下耳鼻喉科醫生,用喉鏡睇下聲帶,會晤會生瘜肉or生'揀'

咁我搵吓保險agent 先
twotigers
|
kc_01k 發表於 18-8-15 21:58
例如之前唱倒好多歌,突然唱唔倒高音,有冇得醫或有冇偏方?thx

你敢唔敢飲鹹竹蜂水?啲人話真係幾好架

去藥材舖執:

胖大海+咸竹蜂+甘草 (叫藥材舖同你分5-6份)

每份用保暖杯焗水, 當開水飲. (D咸竹蜂個樣幾恐怖下, 最好唔好望落個杯入面, GOOD聲飲左佢就算).
Moti
|
kc_01k 發表於 18-8-16 00:35
咁我即係點?完全以前唱倒嘅聲音係沙晒,醫倒嗎?

歌要練的,聲帶要「養」的。長時間唔練歌唔養聲帶,容祖兒都唔掂。
kc_01k
|
twotigers 發表於 18-8-16 00:37
你敢唔敢飲鹹竹蜂水?啲人話真係幾好架

去藥材舖執:

敢呀!我就係等你呢啲偏方 多謝
kc_01k
|
Moti 發表於 18-8-16 00:44
歌要練的,聲帶要「養」的。長時間唔練歌唔養聲帶,容祖兒都唔掂。

咁我唔係歌星嘛。可能我老了掛。。。。。
Moti
|
kc_01k 發表於 18-8-16 00:49
咁我唔係歌星嘛。可能我老了掛。。。。。

對,聲帶會老化的。你睇吓條link能唔能夠解答你疑問。

https://voicebeautysu66.pixnet.net/blog/post/450427841-聲帶與聲音的退化老化與回春
maywong288
|
kc_01k 發表於 18-8-15 21:58

https://www.bilibili.com/video/av18317842/?p=2

22:45 開始睇,我有跟住做過,聲有冇變後生唔多覺,但真係上到小小高音

如果一直做落去應該會上到更高既音(我估)可以試試,但好慢,用左一個多月時間先上到小小高音,我本身聲帶已經變到好沙,一上高音果時把聲拆到聲都出唔到
twotigers
|
kc_01k 發表於 18-8-16 00:48
敢呀!我就係等你呢啲偏方 多謝

唔好客氣