懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身瘦低好甜,飲糖水驗倒9.7開始左篤手指既日子,開始左食唔飽既日子,有時好成功,有時好氣餒

今日午餐清湯米線半碗,大量菜,雞肉兩大舊,唔飽,返到公司keep住行黎行去,都7.3
今晚食半碗飯,大量瓜,兩大啖蛋,d餸冇落糖煮,完全唔飽,休息左15分鐘就行下,都7.8

已經食超級都超,咁食法阿B會唔會唔夠營養?我仲可以點?好好好好氣餒

大宅

missmarswai 發表於 18-8-15 22:36
本身瘦低好甜,飲糖水驗倒9.7開始左篤手指既日子,開始左食唔飽既日子,有時好成功,有時好氣餒

今日午餐 ...

我本身糖尿。9個月來特別depressed。怕自己控制唔好、血糖唔好、影響唔只係自己,係bb。

你要加油啊!你本身9.3,如果控制仍唔好,可能落藥打針都是幫到你的方法。

要正面啊!

子爵府

回覆樓主

我個人領略,減澱粉質。

記得營養師說意粉係升糖低。點知食左一碟,自己煮的,少少肉碎咋,乜醬汁都無。兩個鐘後都8.6,震驚!

後來每餐只食細半碗飯或粉。唔飽就食多幾條菜和極清啖的肉。咁d數字就好靚。徘徊在6.5以下

水晶宮

今日午餐 ...

米線可能升糖指數高。湯通粉可能會好啲。

如果在家煮,可試用糙米代替白米,或先試試用兩者混合。

碳水只係提供能量。不妨食多啲蛋白質(肉/魚/蛋/豆腐等等),蔬菜就一定啦,加埋孕婦綜合維他命,BB唔會唔夠營養。

男爵府

今日午餐 ...

米線係好升糖㗎
盡量唔好選擇白色嘅精緻食品。
如果飯加紅米得唔得?
血糖高真係要慢慢試自己邊啲嘢食 okay

肚餓可以食芝士同 nuts,幾時食都得,唔會升糖的

加油

男爵府

回覆樓主:

JM, 其實我而家都有打針
但係我寧願打針,都想BB有足夠營養。
我都係完全搞唔掂澱粉質嘅升糖
但係因為營養師話過我食唔夠澱粉質,對BB都唔好
所以我決定接受醫生意見,打針都唔想唔夠澱粉質
尋日照BB時見到佢好活潑,咁我做咩都好值得...
你都要加油呀

大宅

小驚 發表於 18-8-16 00:55

打姨島素?你指數超好多?咁對將來生完自己身體有冇影響?我怕如宜家唔好好keep將來真係患糖尿就真係長手尾呀

男爵府

missmarswai 發表於 18-8-16 11:00
打姨島素?你指數超好多?咁對將來生完自己身體有冇影響?我怕如宜家唔好好keep將來真係患糖尿就真係長手 ...

我住醫院時食醫院餐,飯後都升到 7.6
所以住到第二日,醫生就要我打胰島素

姑娘話大部分有妊娠糖尿嘅媽咪,生咗之後都唔駛再打
呢個控制血糖方法只係暫時
只要生完後開始做返恒常運動,都可以防止第日有糖尿病。
妊娠糖尿係因為bb嘅生長荷爾蒙影響你嘅胰島素對血糖升降唔夠敏感

我唔怕對我身體唔好,我只係怕而家唔打針會影響到 bb
你食完飯後,做啲會出汗嘅exercise 對降血糖好有幫助
喺冷氣地方行係爭啲

大宅

小驚 發表於 18-8-16 11:11
我住醫院時食醫院餐,飯後都升到 7.6
所以住到第二日,醫生就要我打胰島素

I see,升咁少都要打?我今日醫院覆診喇,睇下醫生點講先

別墅

回覆樓主

我16週就入院食糖尿餐一星期,岀院keep住篤手指打胰島素,每日打4次,每次覆診都要加劑量。係屋企自己煮個餐無問題,食白米溝16穀米,正常肉魚菜食到飽都不會超,係岀街食就會高。臨生之前私家話B岀世接近6磅中碼,於是我開刀前2-3星期開始唔戒口啦,最後BB岀世6.4磅,而我一個月後再飲糖水也沒有超標。我覺得打胰島素其實幫左我好多,起碼可以食得飽,好過餐餐食唔飽無營養比BB。

男爵府

chuimei.wan 發表於 18-8-16 13:35
我16週就入院食糖尿餐一星期,岀院keep住篤手指打胰島素,每日打4次,每次覆診都要加劑量。係屋企自己煮個 ...

你喺屋企食唔超都要加劑量?
因為成日要出街食?

JM 我好認同你呀...
我都覺得寧願打針都唔會俾 bb 餓。

珍珠宮

回覆樓主

用粗糧飯代替白米飯會唔會好D?醫生有無點講吖?

大宅

chuimei.wan 發表於 18-8-16 13:35
我16週就入院食糖尿餐一星期,岀院keep住篤手指打胰島素,每日打4次,每次覆診都要加劑量。係屋企自己煮個 ...

一日打4次姨島素係自己打?

公爵府

回覆樓主:

米線米粉腸粉饅頭全部升糖指數高,我大肚時轉食麵(一包包壽x牌蝦子麵),出街食意粉通粉麥當勞包,食炸雞据扒飽到上心口,餐餐數字都靚喎

複式洋房

回覆 emimi 的帖子

過來人, 已生完,7lbs, 試過過10比威院捉留院2晚唔好成包, 飯 (只可食1/3)
柯華田唔好飲
食肉可以
我試過食炸脾, 熱奶茶走糖, 無事

公爵府

yee198211 發表於 18-8-16 17:48
回覆 emimi 的帖子

過來人, 已生完,7lbs, 試過過10比威院捉留院2晚唔好成包, 飯 (只可食1/3)

我以前大肚重成50磅,個b係3.幾kg,今胎要控糖,重左10kg,個b都有3.3kg,仲好快回復大肚前體重(但我本身唔瘦),到後期仲輕左俾營養師鬧但個b keep住大我冇理。我肚餓最中意去食m記包加炸雞翼,不過要健康應該食烚雞好d,我食韓燒打邊爐開心到不得了,生左b就冇時間出街食
控制血糖最蠢方法係捱餓,我太中意食米粉,生左日日食就肥左啦

伯爵府

小驚 發表於 18-8-16 00:55

我都係咁樣,大家一齊加油

男爵府

missmarswai 發表於 18-8-16 11:47
I see,升咁少都要打?我今日醫院覆診喇,睇下醫生點講先

因為醫院餐已經係清淡到無得再清淡,都唔合格
我頭一日住院係無一個數合格

同埋我飲糖水後升到 11. 3
醫院係已經即刻列咗我做高危

大宅

emimi 發表於 18-8-16 17:05
米線米粉腸粉饅頭全部升糖指數高,我大肚時轉食麵(一包包壽x牌蝦子麵),出街食意粉通粉麥當勞包,食炸雞 ...

原來米粉都血得多?等我都試下轉蝦子麵同通粉先

別墅

小驚 發表於 18-8-16 14:38

你喺屋企食唔超都要加劑量?

加劑量係醫生睇你早午晚睡前血糖數值,例如見你午餐後多數超過7就會午餐個次加劑量,我每月覆診都要加,晚餐多數可以在家食,所以晚餐劑量會低過午餐。

首頁

尾頁

跳至