懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

澱粉質真係升糖主因, 要全戒澱粉質, 唔飽就真係食多兩條菜食啲瓜食啲肉,甚至可以食烚蛋, 烚蛋比較飽肚而且烚蛋只有蛋白質,唔會升糖,所以唔怕食, 只要唔好超過兩隻便可以 。媽媽在嚟緊嘅日子真係要同澱粉質講再見, 加油呀 !為咗你為咗阿b ,辛苦埋呢幾個月

男爵府

sandyiphk 發表於 18-8-25 09:04
澱粉質真係升糖主因, 要全戒澱粉質, 唔飽就真係食多兩條菜食啲瓜食啲肉,甚至可以食烚蛋, 烚蛋比較飽肚 ...

全戒係好唔健康㗎...
如果身體無糖份,身體會 burn fat 作為熱量
呢個時候身體會發出酮體,而輸出太多酮體係會令 BB 中毒。
無一個營養師會叫孕婦戒澱粉質...
可以揀低 GI 嘅澱粉質,而唔應該全戒

大家都加油

大宅

melon67 發表於 18-8-22 21:43
試吓食三哥嗰隻破壁靈芝孢子,控制血糖都幾得

孕婦食得咩?

洋房

回覆 missmarswai 的帖子

食意粉只要有汁都係會超, 我都係成日超標, 發覺如係出街食的話, 食雲吞麵最穩陣, 食完都係6 頭, 加杯無糖奶茶都唔過7 。 夜晚最好減少食澱粉質, 多茶多肉都冇問題。加油呀!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

營養師有比本書仔,有咩可食有咩吾可食,多數係屋企食就吾會出事,出街食好易超

男爵府

missmarswai 發表於 18-8-15 22:36
本身瘦低好甜,飲糖水驗倒9.7開始左篤手指既日子,開始左食唔飽既日子,有時好成功,有時好氣餒

今日午餐 ...

要試自己食邊樣無升咁多,我晚上食飯升得多,我盡量少食,同散步45分鐘可以落好多,但lunch無辦法。
我一直有咗胃口都唔好,無重過仲輕左少少,但阿b size好正常,揀牛肉,蛋同奶來食可以長胎。
BTW,你要一星期篤幾多次??
我一星期一次,盡量跟餐,有時為食左就下餐食少啲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

siuball 發表於 18-10-6 19:27
營養師有比本書仔,有咩可食有咩吾可食,多數係屋企食就吾會出事,出街食好易超
...

係喎!我都發現左係咁,睇唔出街d野咁高糖高油?食落又唔覺甜/油利架喎!其實我喺99度食飯,我覺得佢煮d野都幾油,但未試過超標,但出街食,明明就係食差不多的野,都會超喎!所以係街食d野真係唔知佢落d咩,同埋原來真的幾唔健康咁.....
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-10-7 11:24
係喎!我都發現左係咁,睇唔出街d野咁高糖高油?食落又唔覺甜/油利架喎!其實我喺99度食飯,我覺得佢煮d野 ...

我覺得係唔可以喺茶餐廳食... 超晒都唔知自己食過咩
我每星期六都會去中餐廳食晚飯。
我嘅數字都係維持喺 5.X。
反而我鐘意出街食,至少出街就迫住要行返屋企。飯後運動又完成

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

小驚 發表於 18-10-7 12:47
我覺得係唔可以喺茶餐廳食... 超晒都唔知自己食過咩
我每星期六都會去中餐廳食晚飯。
我嘅數字都 ...

係呀係呀,我都係咁,食過幾次中菜酒樓,主要食餸無食飯,雖然都好多汁,但都仍然合格,但衰過幾次都係衰係茶餐廳手上 我記得有次豆腐火腩飯超哂標,但d飯我已經係只食半碗份量.... 應該係d汁好勁,我老公話佢個獻汁落好多糖,但我又唔覺甜架喎⋯⋯ 但酒樓d 獻汁都應該一樣啦,但又唔超架喎.....

男爵府

kmbb519 發表於 18-10-7 13:57
係呀係呀,我都係咁,食過幾次中菜酒樓,主要食餸無食飯,雖然都好多汁,但都仍然合格,但衰過幾次都係衰 ...

茶餐廳真係過晒份,可以唔到就唔好去了。
其實我唔建議人唔食飯。
我要驗埋尿酮俾醫生check,我只要出少少尿酮,佢地就會話我食唔夠澱粉質俾 bb,我唔知有幾大影響,不過佢地咁緊張,我諗真係唔可以亂 cut 澱粉質

男爵府

餐後两小時驗,中間可不可以飲水?

男爵府

chuimei.wan 發表於 18-8-16 23:19
加劑量係醫生睇你早午晚睡前血糖數值,例如見你午餐後多數超過7就會午餐個次加劑量,我每月覆診都要加,晚 ...

嗯... 我出街食都有時會超,我一高就會 mark 低食過啲咩,所以升到咁高。
醫生都睇完,就會話:咁食就梗係超,就無理我。
我暫時打咗針都覆咗兩次診,都未需要加針同加劑量。

(sorry... 我原來覆返咁耐之前嘅回覆)

男爵府

she811 發表於 18-10-8 23:24
餐後两小時驗,中間可不可以飲水?

當然可以飲水... 係食第一啖飯開始計嘅兩小時後驗...

珍珠宮

小驚 發表於 18-10-8 18:12
茶餐廳真係過晒份,可以唔到就唔好去了。
其實我唔建議人唔食飯。
我要驗埋尿酮俾醫生check,我只要出少少 ...

唔怪得啦... 我見營養師果陣,佢好執著我食少左飯,書仔教 5匙,我話我食大約3匙,佢就不停話我咁樣唔得,飯一定要食夠5匙 不過我就無驗尿酮......

男爵府

kmbb519 發表於 18-10-9 09:37
唔怪得啦... 我見營養師果陣,佢好執著我食少左飯,書仔教 5匙,我話我食大約3匙,佢就不停話我咁樣唔得, ...

其實我對 5匙飯好疑惑,話 5 匙飯有一個平口碗咁多,但我筆嚟筆去都無一個平口碗咁多
我不嬲唔好飯, 5匙真係食唔到。
我唯有每晚食麵做消夜啦。

洋房

本身瘦低好甜,飲糖水驗倒9.7開始左篤手指既日子,開始左食唔飽既日子,有時好成功,有時好氣餒

今日午餐 ...

我都係血糖高既媽媽,醫生要我隔日吉手指,吉到無哂心機,而家三、四日先吉一日。仲有22日開刀,醫生話個B大咗一周,好驚會早產。
大家一齊加油(emoji)(emoji)

侯爵府

今日午餐 ...

個人經驗,食一般中餐都ok,忌汁

米線升糖勁

大宅

PhoebeSou 發表於 18-10-12 21:58
我都係血糖高既媽媽,醫生要我隔日吉手指,吉到無哂心機,而家三、四日先吉一日。仲有22日開刀,醫生話個B ...

我29週早產左呀,但唔關血糖事,個人經驗,唔知係咪因禍得福,好彩我陀早期食太多甜野谷大左個B,佢出世時重量比好多週齡大幾週既B都重,所以各方面發展都唔太差,所以你B大左一週唔洗擔心啦,就算唔好彩早產佢會更有體力更強壯學呼吸學食奶,加油!

首頁

尾頁

跳至