自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

最近發生左一件超無奈又無助的事。希望請教下大家,睇下事到如今可以點做,同埋比大家認清楚貴公司處事手法。

五月嘅時候拎左件moncler 羽絨 ( $7xxx) 去乾洗,佢話洗完會打比我,當時收左我$7x 乾洗費。事到六月,都無電話打黎,於是請工人姐姐落去睇下有得拎未,一心怕自己miss 左佢地個call又擺係到阻住人。誰不知,當時的答覆係,未有呀,如果有會打比你。咁我都追佢,因為可能夏天多單去乾洗我都明白。所以,只好一心等佢地電話。

到七月頭都無電話,我就打電話落去。佢話都未有。到七月中我再打電話,佢話未揾到件衫(emoji)咁個個洗衫姨姨,話會再揾下,我就又只好等佢覆。因為佢話未揾到我件羽絨,我都擔心,因為我好喜歡同埋已經停左產。接著幾個星期,我都有打電話跟進。佢地開始表示不耐煩同埋態度開始差,話會call back我地,但最後都無。

到七月尾,我再追問。貴公司正式同我承認,話我件外套唔見左,話會以洗價十倍價錢(即$700)作賠償。我當然唔接受,於是同佢傾,負責人(1)話: 「你唔好同我係到街市買菜討價還價。」呢句說話真係令我好嬲,我拎件外套落黎係相信你公司會提供清洗服務比我。結果,你承認公司有問題但就話我街市買菜。我無得到服務亦件外套的屍骨都拎唔返? 我絕對無獅子開大口,我只係要求公司賠返件外套的原價比我(我有單據,證明係半年前買。)依家係專門店,用呢個價錢只可以買到最薄的羽絨。負責人(1)話佢要同公司商量,再call back 我。接著,負責人(1)係有call back,不過當中又話「講野無你咁叻,唔夠你講。」無提供過解決方案。之後我問佢拎佢上司電話,我想直接聯絡。

(事情發展太長,我係留言繼續。)

複式洋房

shoppingmami 發表於 18-8-15 23:06
最近發生左一件超無奈又無助的事。希望請教下大家,睇下事到如今可以點做,同埋比大家認清楚貴公司處事手法 ...

負責人(2)相當唔客氣,亦無商量的餘地。我問佢點解會見左。佢話: 唔見左就係唔見左。一陣又話聯絡唔到上司,我問點解會聯絡唔到,佢話聯絡唔到就係聯絡唔到,更反問我放假會唔會聽公司電話。可見,佢地有幾負責任,根本就係推卸責任。 之後我問佢: 你話揾過, 你經過咩程序揾過?

負責人(2) 回答: 「我地已經揾過,公司個廠好大,跌左落去洗就好似個海一樣。唔見左就係唔見左。」大家留意,原來拎衫去貴公司洗,就相等於跌入大海,未必會揾到。作為一間有幾十年歷只的公司,咁樣嘅回覆,避免太不負責任。

之後我向佢重申我的要求賠償,亦表示可向佢提供單據。佢話無可能做到,更說「我地收的洗費已經好平。所以無可能賠到咁貴。」作為顧客,我從來無要求你收平我,但你依家承認唔見左我件外套就話收得我平,合理嗎?

我向負責人(2) 再重申我的要求,佢就話: 「你依家我同你講咩都聽唔入耳。我有電話響。」之後就cut左我電話。

佢係半小時內有打返比我,話負責人(3) 即放緊假的負責人會係兩星期前的星期五call back比答覆我。至今,音訊全無。

我真係感到好無助,亦好憤怒。希望大家有所警惕之餘亦可教下我可以點做。謝謝

公爵府

牛年勳章

有無攪錯呀! 咁不負責任既, 一d認錯的悔意都無, 眼白白咁就無左, 仲要俾氣妳受, 妳一定氣難下了, 好同情妳的遭遇, 可唔可以再仔細找下, 唔講錢呀! 只想找番, 薄酬200元

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

間鋪咁都得,
黑店嚟架

係咪見人係貴野落格咋

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

shoppingmami 發表於 18-8-15 23:22
負責人(2)相當唔客氣,亦無商量的餘地。我問佢點解會見左。佢話: 唔見左就係唔見左。一陣又話聯絡唔到上司 ...

去消費者委員會或者小額錢債得唔得呢

複式洋房

CMMANDY 發表於 18-8-15 23:22
有無攪錯呀! 咁不負責任既, 一d認錯的悔意都無, 眼白白咁就無左, 仲要俾氣妳受, ...

佢話跌左落海,唔會再揾到。你話係咪嬲爆,大家都係想解決件事,但佢地就無呢個心。你係圖書館整唔件本書,有無得只賠幾頁呀?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

去消委會問下可以點做吧!

複式洋房

洛婷 發表於 18-8-15 23:26
間鋪咁都得,
黑店嚟架

我就話七千幾,如果人地件係皮草你話一句整唔見,賠一千比人,貴公司都

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 23:29
去消委會問下可以點做吧!

我已問過,佢地有免責條款,有損失,洗價十倍。所以,我先想提提大家但咁樣,其在太唔公平,我依家連屍骨都無。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

shoppingmami 發表於 18-8-15 23:33
我已問過,佢地有免責條款,有損失,洗價十倍。所以,我先想提提大家但咁樣,其 ...

哩間算唔算大? 再唔係入小額錢債告佢

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 23:40
哩間算唔算大? 再唔係入小額錢債告佢

算大型架,196x年創立。如果佢唔肯賠,我估最後都要行到呢步。其實咁大間公司,又認自己整唔見,點樣仲可以打橫黎講?仲話我街市買菜

大宅

回覆樓主:

咁衰,係邊區?

象牙宮

shoppingmami 發表於 18-8-15 23:44
算大型架,196x年創立。如果佢唔肯賠,我估最後都要行到呢步。其實咁大間公司,又認自己整唔見,點樣仲可 ...

佢真係好衰

珍珠宮

回覆樓主:

好無良
其實幫趁得洗衣店既乾洗服務,就係信佢地既專業同器材嘛
家用機邊有咁既轉速同技巧

洗衣店正常都有處理好多呢啲貴價衣物啦
我真心唔相信咁容易就整唔見
相信有員工手腳唔乾淨
真係好冇保障

複式洋房

chocolate.ki 發表於 18-8-15 23:47
咁衰,係邊區?

美孚

複式洋房

DoReMi媽媽 發表於 18-8-15 23:50
佢真係好衰

大家都要小心呀

象牙宮

shoppingmami 發表於 18-8-15 23:52
大家都要小心呀

謝謝通知

複式洋房

yurijm 發表於 18-8-15 23:51
好無良
其實幫趁得洗衣店既乾洗服務,就係信佢地既專業同器材嘛
家用機邊有咁既 ...

你真係講得好岩,真係得個信字。但轉個頭唔見就話我收你嘅洗費好平,大家名碼實價,但點知你反咬話收得平。真係嬲呀。

複式洋房

回覆樓主

真係好不負責任!

洋房

不如報俾傳媒啦等佢地跟

首頁
12345...12

尾頁

跳至