論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我話說之前在網上找了個工人 講到自己幾熱誠,幾鍾意小朋友,有個喺香港做咗10幾年個媽媽。神推鬼我咁信咗佢哋 ,又話介紹個相對平嘅雇傭公司俾我。姐姐嚟咗一夠星期就係咁喊話好掛住菲律賓。又係咁叫我簽嗰份termination letter. 我今朝打返去間雇傭公司問佢要寫咩手續同埋要簽乜嘢只保障下我。佢好好笑就,咁叫我買張機票比佢走就得,乜問題都冇

禁止訪問

別墅

回覆 tabo88888 的帖子

叫agent同佢傾下,請個工人,你和工人都付出唔少錢喎⋯⋯

別墅

yingmi 發表於 18-8-16 11:08

叫agent同佢傾下,請個工人,你和工人都付出唔少錢喎⋯⋯ ...

傾左無限次 ... 我個人覺得事情並非這樣簡單
去有個做咗好多年阿媽係香港
係咁叫我簽張termination letter 比佢

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

即刻利用你申請咗工人過來, 衰工人想揾份唔使做的工, 迫你炒佢有多個月。 混吉工人。

子爵府

tabo88888 發表於 18-8-16 11:10
係咁叫我簽張termination letter ...

你叫佢唔想做,就俾resign letter 你,你話你好like 佢,唔會terminate 佢。我之前偷嘢印,都成日叫我送佢返agency, 我話好like 佢,想佢係我屋企做10 年

佢之後resign, 話返屋企凑女,佢亞爸賣咗牛,買咗屋俾佢喎,原來佢係有錢女!

我投訴入境處工人偷嘢,兼跳工,工人返唔到香港

wcpcelia    發表於 18-8-17 08:58

子爵府

tabo88888 發表於 18-8-16 11:10
係咁叫我簽張termination letter ...

你叫佢唔想做,就俾resign letter 你,你話你好like 佢,唔會terminate 佢。我之前偷嘢印,都成日叫我送佢返agency, 我話好like 佢,想佢係我屋企做10 年

佢之後resign, 話返屋企凑女,佢亞爸賣咗牛,買咗屋俾佢喎,原來佢係有錢女!

我投訴入境處工人偷嘢,兼跳工,工人返唔到香港

別墅

叫佢自己RESIGN 啦, 俾返一個月代通知金俾你, 幫補下請工人錢都好。

禁止訪問

子爵府

jenniferlam428 發表於 18-8-16 14:17
回覆 細姐姐 的帖子

你真係有計,有膽色,但工人無心做,留佢係屋企成個月,好危險架喎。 想問 ...

佢偷戒指去當,俾我發現當票,我收起當票, 因當晚要出門,諗住回港去當舖求證,睇吓戒指係咪我嘅

我一返屋企。就俾信我辭職

我寫信去入境處,attach 當票copy, .投訴工人偷嘢,仲自己辭工断约,懷疑辭工理由不實(返去凑女),叫入境處如再收到工人work visa application, 要慎重考慮

入境處之後有officer 打電話俾我,問得好詳細,我諗當時係睇緊佢嘅application, 佢冇再返香港啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

jenniferlam428 發表於 18-8-16 14:17
回覆 細姐姐 的帖子

你真係有計,有膽色,但工人無心做,留佢係屋企成個月,好危險架喎。 想問 ...

投訴啦, 你一個投訴, 未理住, 咁工人以為得米, 去到下一家又博炒。 又博到。 因真係格衰, 又比人投訴。 甘Immigration就會留意。 再apply visa時, 未必批。

因我肥廢人就係咁唔批第三份visa.

首頁

尾頁

跳至