自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

少上人屋企為妙。偶一為之。上人屋企係打擾人地生活

呢入人地间房係無礼貌
玩具萬歲!

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

點解要專登討好男朋友媽媽,佢又唔係討厭你

珍珠宮

Fishqqma 發表於 18-8-16 07:30
用"愛"呢個字好好多,用討好呢個字比較負面!

因為自知處境失禮,所以有“投機”之心咪係~~討好~~咯。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

吾使刻意經營
依心而行先長久
你有心在這家庭
自然知点做

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

話題都係圍繞佢個仔,讚下佢個仔,暗示佢教子有方
或者買啲野食,叫佢一齊試吓,講下野食經
佢有冇咩興趣?投其所好會容易啲打開話題

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

入到屋企唔好即入房,大忌,好冇禮貌

子爵府

禁止發言 發表於 18-8-16 01:20
我同佢媽好似成日都好似冇乜話題
有時候去到就入男朋友房少岀黎見佢
有時候單獨同佢係屋企 又冇乜傾

見少啲好。 佢媽媽在觀察你。

男爵府

回覆樓主

婚前唔好係男朋友屋企過夜,間唔鐘上去食飯,入屋叫人。
其實男朋友都唔係度,你留響人地屋企做咩?男朋友係度,哩係房做咩?
其實拍拖去街䏲戲食飯都夠啦,係男朋友屋企又有長輩係度,唔會唔自在架?

子爵府

回覆樓主

唔好兩手空空上去。唔好入男朋友房。更加唔好係人地屋企過夜。你已經係佢心目中是個識大體嘅女仔。

水晶宮

回覆 禁止發言 的帖子

問D佢鐘意食既生果上去打開話題?

大宅

Mnbvcxdsa 發表於 18-8-16 04:41
認同,難得男朋友媽媽唔8野,唔問長問短,好過查家宅,問私隱,我結婚前62,99多多野問,查家宅,問私隱, ...

Yes
我朋友成日話好多阿媽好鍾意問長問短、查家宅、問私隱個D,就如同佢媽媽,所以我第一次見99之前我朋友同我講要有心理準備,可能咩都會問。我仲話有無可能咁8呀?
結果真係一開始就問好多野,連我阿爸阿媽點去都會問。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

brindlewin 發表於 18-8-16 02:26
你點算怕醜呀,去到人地屋企就躲入人地個仔個房
...

珍珠宮

回覆樓主:

其實你keep住禮禮貌貌,入屋叫人,客客氣氣咪得囉~
點解一定要有野傾先叫好呢~

琥珀宮

禁止發言 發表於 18-8-16 01:20
我同佢媽好似成日都好似冇乜話題
有時候去到就入男朋友房少岀黎見佢
有時候單獨同佢係屋企 又冇乜傾

唔識講野就買下野比人,臨中秋買盒月餅,禮多人不怪,入屋叫人

子爵府

回覆樓主

其實都唔需要刻意討好,只要做足禮節,保持禮貌就得。又未去到談婚論嫁,況且,就算佢結婚前對你客氣,唔代表結婚後一樣,好多都變晒面,所以唔好期望太多,順其自然算

珍珠宮

ricky0223 發表於 18-8-16 09:19
婚前唔好係男朋友屋企過夜,間唔鐘上去食飯,入屋叫人。
其實男朋友都唔係度,你留響人地屋企做咩?:igiveu ...
住係度都講得通,
客人去人地屋企入房, 極之無禮

珍珠宮

回覆樓主

Btw, 有句話好適合樓主case, 面斥不雅

子爵府

回覆樓主:

咁咪唔好上男友屋企囉 仲要呢埋 其實幾無禮貌

水晶宮

回覆樓主:

上去買d嘢,唔好兩手空空。入屋叫人,多d笑容,有禮貌。盡量唔好躲入房關埋門,好似唔知做d乜。你友善d、大方d,伯母都比較容易接受你。

睇到d留言批評樓主,其實而家好多後生都會上男友屋企……樓主想討好男友亞媽,算係有心人。更多係自我中心到不得了,態度惡劣ga。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

試吓買d嘢食返去,坐係廳大家一齊食,講吓食物傾吓計

首頁

尾頁

跳至