自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LKK71 發表於 18-8-16 05:24
我現在食紧血清,食左3年,覺得幫助不大。
現在情緒無乜波動,大起大跌之類。之前纏繞我的事情,都一一解決 ...

我2012到2017年頭。
生完大仔開始,斷斷續續,到2015年生完細女最大獲,衰工人加埋屋企環境轉變,整個人跌入谷底,有想自殺,有自殘過,又有想帶埋仔女一獲熟。
無食藥,全程靠社工支持開解。

我覺得搵到一個真正可以傾訴既人好重要。當時屋企人,老公講乜我都聽唔入耳,覺得佢地講野好廢,只有社工姐姐同我傾時,我真係可以放鬆到。社工姐姐好在佢地有說話的技巧,唔會令你有Hard feeling ,同埋佢係有充裕既時間同你傾,令我覺得:我可以慢慢講,唔會有人迫我快d快d咁...

過來人經驗,好多事情都係兩面睇。真係唔好收埋自己,搵岩既人傾,雖然周圍既人有好多唔同嘅意見,即使唔啱聽,唔好覺得係自己嘅問題,只係觀點與角度既問題。

複式洋房

回覆樓主:

我大約20年前因失業問題出現抑鬱症,睇中醫及西醫,最後都係靠自己同依家嘅老公幫助下走出抑鬱症,我當時係處於極度低落,每又只係瞓,唔飲唔食唔見人唔沖涼,無人時才出房食少少嘢。

到08年因我爸中風過身抑鬱症再返嚟,無經期,嚴重失眠,每日要透過不停食同購物嚟平復,當年有睇西醫但無食藥,到咗一年後再轉婦產科專科才發現因情緒影響賀爾蒙導致腦下垂有個瘤影响生育,之後要食藥,。

而走出爸爸過身嘅感覺,我將自己抽嚟為第三者咁睇件事,當爸爸只係去咗第二個國家工作,我哋總有一天會重聚,咁可以令自己無任何因親人離去時嘅痛苦感受。

象牙宮

現在情緒無乜波動,大起大跌之類。之前纏繞我的事情,都一一解決 ...

https://trouble-care.com/collector_serotonin_happiness/

https://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5062404

自我檢測表

你有「血清素缺乏症」嗎?

請勾選以下20個問題發生的頻率,評分標準為:經常發生3分、偶爾發生2分、很少發生1分、幾乎沒有0分。最後再合計總分,最終目標是擺脫血清素缺乏症。

□1.早上無法頭腦清醒地起床

□2.從早上就感覺疲倦

□3.早上身體有某處感覺疼痛

□4.難以入睡

□5.入睡後,夜間會半途醒來

□6.作夢

□7.體溫低

□8.血壓低

□9.便秘

□10.表情無精打采

□11.無法久站,需要立刻蹲坐

□12.認為自己的咀嚼力很弱

□13.關節、肌肉產生慢性疼痛

□14.慢性的頭部沉重感

□15.容易暴怒

□16.容易感到沮喪

□17.無法集中注意力

□18.長時間使用電腦

□19.日夜顛倒的生活型態

□20.很少曬太陽、日光浴

解析:

0~8分:血清素的作用力沒有什麼問題。

9~20分:血清素缺乏症第一級,執行三個月以上或更久的血清素鍛鍊法。

21~40分:血清素缺乏症第二級,執行六個月至一年以上或更久的血清素鍛鍊法。

41~60分:血清素缺乏症第三級,血清素鍛鍊法+醫師諮詢。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

BK Milk勳章

潘高壽 發表於 18-8-16 05:43
但緊記:每件事情,原本是沒什麼意義、是你如何、賜結它意義、希望你想得通啦⋯⋯
凡事放下、捨完才有得!
...

受教,只是憂愁憤怒上來時什麼都不記得了

男爵府

纏繞的事都解決了,應該會漸漸復元,是嗎?

伯爵府

LKK71 發表於 18-8-16 09:46
冇方向走出這情況

我靠睇好多心靈既書,來調節自己抑鬱情緒。我都唔知有幾多年,無同人傾過心事。

亦都鍾意聽歌,較愉快或勁歌,來提高自己情緒。特別係春天,天氣好差,無陽光時心情更抑鬱對我來講。

另食維他命,對我都有幫助。

大宅

我食過年幾2年血清素
食到後尾有副作用, 右邊耳仔成日都有"ta"一聲
而且自己覺得再食藥, 睇醫生落去都唔係辦法, 所以慢慢減藥停藥
我覺得最重要係自己睇開啲, 放鬆啲
雖然呢樣野好難做到, 但可以慢慢去整頓一下心情
JM加油呀~~
我依家有時都會情緒低落, 好彩有另一半可以傾訴同開解
有咩可以搵朋友講下呻下, 會放鬆啲o家

侯爵府

Fishqqma 發表於 18-8-16 05:49
你話食咗藥之後幫助不大, 但係又話情緒冇大起大落, 你覺得點解幫助不大?

冇大起大落不代表好
我試過一段時間係長期情緒低落
完全無起伏冇動力

侯爵府

CGBB 發表於 18-8-16 10:29
我2012到2017年頭。
生完大仔開始,斷斷續續,到2015年生完細女最大獲,衰工人加埋屋企環境轉變,整個人跌 ...

你遇到好的社工真好彩
我遇過一個係踩多我2腳
之後我唔再去見佢

男爵府

sfuhsg 發表於 18-8-16 15:22
你遇到好的社工真好彩
我遇過一個係踩多我2腳
之後我唔再去見佢

我呢個社工真係好好好,到今年年頭我爸驗到有cancer, 我情緒都好差,我都有打電話比個社工(本身已經case closed), 佢都幫我reopen, 又幫我搵好多資料比我爸...

水晶宮

回覆樓主:

“現在情緒無乜波動,大起大跌之類。之前纏繞我的事情,都一一解決”

妹子,看,你自己都講左咁大的改善都唔覺藥物有幫助?

食藥係有用,好處你自己說了,但別心急,一個受傷的傷口合癒都要時間

食多d疏果,玩,睇開心的戲,開心令腦部釋放多巴胺這物質,這物質多了就快好1點,加油

男爵府

回覆 Whitechocolate 的帖子

請問你吃邊隻維他命?

子爵府

回覆樓主

你係咪食橙色果隻?

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

伯爵府

心語 發表於 18-8-16 18:03
回覆 Whitechocolate 的帖子

請問你吃邊隻維他命?

我自己食OMEGA 3, iherb 有得買。唔貴幾十蚊樽。
食完約半個鐘,就會覺得開心番,無咁沮喪,咁忟憎。

子爵府

回覆樓主:

我有,食緊藥,可能有D往事在深處,好似釋懷不到,同C6關係一般

複式洋房

白玫瑰 發表於 18-8-16 23:13
我有,食緊藥,可能有D往事在深處,好似釋懷不到,同C6關係一般
你有嗜睡吗?

你覺得藥幫唔幫到你呀?

子爵府

LKK71 發表於 18-8-16 23:18
你有嗜睡吗?

你覺得藥幫唔幫到你呀?

食完心情平復過去冇乜感覺

子爵府

白玫瑰 發表於 18-8-16 23:21
食完心情平復過去冇乜感覺

係个人冇乜感覺,晤想sex同成日攰

複式洋房