懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果湯放得太多,適合食用嗎?

不小心誤導老公保魚湯時,過量用薑。怕自己原來不能飲太辣,浪費老公公一番心機><’.....

大宅

Jessicakyy 發表於 18-8-16 05:39
如果湯放得太多,適合食用嗎?

不小心誤導老公保魚湯時,過量用薑。怕自己原來不能飲太辣,浪費老公公一番 ...

太多即係幾多啊? 我d中藥中醫都有落少少薑, 係咪真係好辣?

大宅

dolldollk 發表於 18-8-16 10:24
太多即係幾多啊? 我d中藥中醫都有落少少薑, 係咪真係好辣?

嘻嘻。。剛飲左,好在不辣的,因為好多料和湯水。
謝謝回覆

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

中醫叫食生薑止嘔, 同埋我啲中藥都有放薑. 應該無事ge

大宅

luv_miyuko 發表於 18-8-16 12:28
其實懷孕唔食得薑,子宮會收縮,唔關辣唔辣事,一碗湯應該冇野既,下次都係避左佢。
...

oooh

網上有教用教解孕吐

大宅

sasa_mui 發表於 18-8-16 14:35
中醫叫食生薑止嘔, 同埋我啲中藥都有放薑. 應該無事ge

好的 謝謝。

我係早過三個月的,妳呢?

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-8-16 14:48
好的 謝謝。

我係早過三個月的,妳呢?

我依家17週. 12週之前都有睇中醫安胎, 因為勁嘔, 所以中醫叫我帶啲生薑喺身, 作嘔就啪生薑, 我一日可以食成十片生薑架.

大宅

sasa_mui 發表於 18-8-16 14:56
我依家17週. 12週之前都有睇中醫安胎, 因為勁嘔, 所以中醫叫我帶啲生薑喺身, 作嘔就啪生薑, 我一日可以食 ...

明白。

另外,我唔知自己好無食中藥安胎。。。
其實作過小產,自己有信心,就適合用中藥安胎嗎?

禁止訪問

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-8-16 14:58
明白。

另外,我唔知自己好無食中藥安胎。。。

我今次有食中+西藥安胎.

西藥係黃體素, 食到12週.
中醫, 我就由第二次少産之後睇, 食咗半年, 之後傷風感冒都係睇中醫. 個人覺得, 有咗之後食中藥, 無咁多唔舒服, 同埋安心啲. 而且, 我睇嗰個係煲好一包包藥, 畀我自己坐熱飲, 勁方便.
當係買個安心又好, 阿B 依家都好好就得.

只要話畀中醫知你有咗, 佢會就住開藥, 唔怕ge.

大宅

luv_miyuko 發表於 18-8-16 15:14
咁可能我資料唔岩, 我上次為食食左dd薑醋, 第二日流啡流到落地下, 但就你所說再上網Search 又好似真係冇野 ...

明白,謝謝妳 真的,會嚇怕。。。人人身體情況唔同

大宅

sasa_mui 發表於 18-8-16 15:15
我今次有食中+西藥安胎.

西藥係黃體素, 食到12週.

好多爭托,有朋友極力不想我中藥,但我上次不幸致今次成孕前找到一位夾我既中醫,好快就有左 ,佢唔係無學歷果啲中醫嚟,佢好有料。
不過見自己上兩星期流既血好少。。。卧床多日無咩事,心底都有點不敢食藥。

複式洋房

Jessicakyy 發表於 18-8-16 16:22
好多爭托,有朋友極力不想我中藥,但我上次不幸致今次成孕前找到一位夾我既中醫,好快就有左 ,佢唔係無學 ...

咁你有無睇西醫? 流血可大可少, 但係有前科, 有咩風吹草動, 我都好驚.
其實, 你可以去睇返中醫返畀佢知你ge 情況, 聽下佢點講都好.

你睇開, 佢知你身體狀況都唔驚ge. 睇咗都可以唔食藥, 買個安心啫.

我自己就睇開浸大中醫診所ge 中醫. 西醫話大學中醫知道西醫做緊乜, 唔怕, 但係出面藥房嗰啲就可能唔係咁好.

加油 ! 你同BB 都要努力呀 !

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

薑有止嘔功效,每樣嘢都要適量食用。

大宅

sasa_mui 發表於 18-8-17 14:36
咁你有無睇西醫? 流血可大可少, 但係有前科, 有咩風吹草動, 我都好驚.
其實, 你可以去睇返中醫返畀佢知你 ...

有西醫,已經無流了,已經卧床多日。
謝謝

大宅

luv_miyuko 發表於 18-8-16 15:14
咁可能我資料唔岩, 我上次為食食左dd薑醋, 第二日流啡流到落地下, 但就你所說再上網Search 又好似真係冇野 ...

有左係唔食得薑醋架⋯⋯

首頁

尾頁

跳至