有冇肩筋膜炎嘅媽媽

Eggwong88
|
各位jm,我生左阿囡之後唔記得由幾時開始,肩部轉彎位條筋如去到一個點便十十十十分痛,痛到呼吸唔到咁, 隻手抬高, 向後伸都好好好痛, 我真係頂唔順啦,請問各位媽媽有冇咁嘅情況出現同可以睇咩醫生好呢?普通西醫?針灸?定專科好呢?謝謝各位幫忙。
我要做媽媽
|
你可以先睇下普通既西醫,如果覺得唔得既話,就去睇中醫喇。不過中醫肯定見效冇咁快
yannes1125
|
Eggwong88 發表於 18-8-16 08:19
各位jm,我生左阿囡之後唔記得由幾時開始,肩部轉彎位條筋如去到一個點便十十十十分痛,痛到呼吸唔到咁, 隻手 ...

我本身都有試過,要改番自己習慣,唔好成日烏低頭,就算痛都要輕輕拉番根,對手每日好似舉手咁,一上一下,慢慢做,做大約每邊10-15下都夠,如睇西醫多數會比你物理治療,中醫針灸都有幫助。不過都建議你快點睇西醫先。
我果陣都係咁樣做之後就好番,但都要小心因為好易番發
333s
|
Eggwong88 發表於 18-8-16 08:19
各位jm,我生左阿囡之後唔記得由幾時開始,肩部轉彎位條筋如去到一個點便十十十十分痛,痛到呼吸唔到咁, 隻手 ...

Eggwong88
|
我要做媽媽 發表於 18-8-16 08:56
你可以先睇下普通既西醫,如果覺得唔得既話,就去睇中醫喇。不過中醫肯定見效冇咁快 ...

咁我都係睇左西醫睇下點先,唔該哂。
Eggwong88
|
yannes1125 發表於 18-8-16 09:36
我本身都有試過,要改番自己習慣,唔好成日烏低頭,就算痛都要輕輕拉番根,對手每日好似舉手咁,一上一下 ...

謝謝你,我試下日日做10-15下拉根先同睇醫生。
Eggwong88
|
333s 發表於 18-8-16 10:56

真的有用嗎?但都謝謝你的建議。
yannes1125
|
Eggwong88 發表於 18-8-16 12:17
謝謝你,我試下日日做10-15下拉根先同睇醫生。

不過要盡做睇醫生,始終未知係咩事。安全起見。
Eggwong88
|
yannes1125 發表於 18-8-16 18:58
不過要盡做睇醫生,始終未知係咩事。安全起見。

知道。謝謝!