自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

下圖9200元經濟艙到底是下面那一種呢?
1. 來回算一套 因此四套来回等於8張機票

2. 来回算二張機票, 因此這9200元包括四張機票
最耐人尋味是: 1人1張及1人3張、即是只去不回?

侯爵府

bks2014 發表於 18-8-16 08:22

補圖

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

9200共包四張
可以一個人揀香港飛去兩個地方,來回飛
可以兩個人揀一個地方,包來回

總之飛就四張
單程x2 兩人,自己要來回
自由组合

男爵府

回覆樓主

即喺只可落一個或兩個乘客名。
來回兩程喺一張來回機票。
明白味?

男爵府

回覆樓主:

咪寫左個價包4套(來回為之一套/張機票)
組合可以係一人獨享4套飛(來回×4)
或者同朋友仔每人2套 or 你1套呀,我3套 ………… 咁囉!

男爵府

回覆樓主

好易明,仲好抵(emoji),邊間?

大宅

2018復活節勳章

bks2014 發表於 18-8-16 08:22

佢咪寫咗每套=4張機票囉
option 1: 你1個人用晒4張機票
option 2: 你同朋友每人2張
option 3: 你同朋友, 其中1個人要1張, 另1個人要3張, 至於點解會單程... 可能你想轉坐遊輪返嚟呢...

我覺得寫得好清楚

侯爵府

chiliwu 發表於 18-8-16 09:01
佢咪寫咗每套=4張機票囉
option 1: 你1個人用晒4張機票
option 2: 你同朋友每人2張

以上回覆個個都自認睇得明.

option 3, 出現單程 、即係你認同9200元可以飛四次( 其中一個人飛一次, 第二個人飛三次)

總有人得出相反的結論, 下圖來回x4= 飛8次, 不會出現單程的情況

象牙宮

2024年龍年勳章

YY1101 發表於 18-8-16 08:27
9200共包四張
可以一個人揀香港飛去兩個地方,來回飛
可以兩個人揀一個地方,包來回

唔難理解。

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

2024年龍年勳章

應該係4張,唔係8張

男爵府

好清楚, 每套4張, 自由組合, $9200起

寶石宮

2023年兔年勳章

bks2014 發表於 18-8-16 09:17

option 3, 出現單程 、即係你認同9200元可以飛四次( 其中一個人飛一次, 第二 ...

係喎

大宅

2018復活節勳章

option 3, 出現單程 、即係你認同9200元可以飛四次( 其中一個人飛一次, 第二 ...

我覺得佢係睇得唔夠細心, 睇頭冇睇尾, 睇到"4套"就以為 1套=來回機票。

正如D細路考試, 明明一條好簡單嘅數學題都可以計錯, 好多時就係大意, 睇頭唔睇尾, 將自己認知套咗落去。
咁你話佢唔明咩? 又唔係喎, 再叫佢哋重新&認真睇多次, 又唔錯o架喎

伯爵府

$9200係一套,每套包括四張「來回機票」喎。
可以係
方法一) 1人用晒四張
方法二)2人共享四張, 可以係:
每人二張(合共四張)
其中1人一張,另1人要三張(合共四張)

每一張都係來回機票,何來出現單程?

子爵府

嫁過去日本囉!香港識一齊返日本,女仔又一個人返下香港,又返日本...

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

1套4張來回機票喎, 有問題嗎?

即係4個人來回.
2個人來回2次.
1個人來回4次.第1個人來回1次, 第2個人來回3次.

大宅

回覆樓主

唔....如果係寫每套1張來回機票,大家又覺得包唔包回程哩

如果$9200 係指4張單程機票,$4600一個人來回日本,唔係特別扺咋喎

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 BB_Baby 的帖子

1張來回機票← 即係有去有回囉.
除非佢寫 "1張單程機票" 姐.

侯爵府

goo_littlebb 發表於 18-8-16 12:32
回覆 BB_Baby 的帖子

1張來回機票← 即係有去有回囉.

真係勢均力敵:
覺得可以 單程飛4次:3、7、11樓
覺得可以單程飛8次:4、5、15,17樓

18,19樓看出問題了, 而家最重要的問題是:
有没有一樣東西叫做“ 一張來回機票”?

我覺得冇, 來回機票當作二張, 不是一張.
如果要講一張, 就是“一張單程機票”
如果要講來回機票,就是”二張来回機票”

因此我的理解四張來回機票等於四段單程機票, 可以飛四次

4、5、15,17樓則覺得四張來回機票等於八段單程機票, 可以飛八次.

首頁

尾頁

跳至