論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我同工人姐姐講小朋友係屋企時儘量唔好燙衫,但我哋好多時無人喺屋企幾個鐘,次次我哋返到屋企嘅時候佢就喺度燙衫,我哋屋企真係唔多衫要燙,一星期只需要一兩小時已經可以搞掂,但就係要咁懶,無人喺屋企就完全唔做嘢,到我哋返嚟就扮做緊嘢

大宅

gilgil39 發表於 18-8-16 08:25
我同工人姐姐講小朋友係屋企時儘量唔好燙衫,但我哋好多時無人喺屋企幾個鐘,次次我哋返到屋企嘅時候佢就喺 ...

大同小異

象牙宮

我同工人姐姐钅講小朋友係屋企時儘量唔好燙衫,但我哋好多時無人喺屋企幾個鐘,次次我哋返到屋企嘅時候佢就喺 ...

工人大比例 "扮勤力"。來避開, 被雇主叫來做 另外事。
慢吞吞做, 迫雇主自己做返。
三不知, 唔識, 唔知, 唔明, 逃避工作,令工作更少D。雇主做。
理由多多的民族

鬼計多的不得了。需要被上司"督察"的民族。
目的是雇主無法 安排佢做另一件事。 找千万借口。
菅理工人, 是一世都要學。是玩心理的。對事要認真, 抓緊, 能提供方法。

example
衫不收, 一路晾干, group 一起。 待我想叫她做另外事, 她就去燙衫。明白未。

除非令她明白, 當我在家時, 你執好整齊, 干淨, 衫也燙完。廚房見不到油漬, 浴室見不到污漬。你不用做都干淨,
我檢查時, 清結。我是當你做的。明白未。才有D改觀。

我提供她方法, 令他明白用我方法, 工作更輕松, 條件真正干淨。整齊。

** 沒老人, 小孩, 用自動家電, 廚房小家電, 更合作。少肺話。成本低。
做N十年人的體驗。

家有工人, 用心去体會, 也可記錄下。

MABOMA    發表於 18-9-5 12:08
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

好媽媽勳章

如果星期六我唔洗返工, 我姐姐有時係等我起了身, 佢先開始做家務, 有時真係覺得佢阻住, 我想食早餐, 佢就抺緊個廳.

我已同佢講過, 佢做咗D咩, 我會知, 唔係等我係到先做.

子爵府

我同工人姐姐講小朋友係屋企時儘量唔好燙衫,但我哋好多時無人喺屋企幾個鐘,次次我哋返到屋企嘅時候佢就喺 ...

個個都一樣,月頭出門10 日,睇親cam, 唔會見到工人

回港前嗰日,就見佢係廳抹抬

返到香港入咗屋,就搬晒d 鞋出嚟,抹鞋柜,好討厭

平時一樣,我一返屋企,就出房去花園掃樹葉

子爵府

回覆樓主:

係,阿媽話齋個個屎忽都係臭,只要一冇人喺屋企就會偷懶、hea,我出門口時開始抹地,兩粒鐘返來時依然仲抹緊。閒日啲功夫成日hea住唔做,唔叫唔做,我行出廳佢就避入廚房,我行入廚房佢就匿入廁所,唔想你分附佢做嘢但又唔想俾你見到佢hea(我已講明佢有休息時間),成日「買漏嘢」要落街買,一買又起碼一粒鐘,星期六屋企齊人佢就扮勤力,全日匿在廚房抹抹抹,但抹來抹去都係咁污糟

MABOMA    發表於 18-9-5 12:10

子爵府

YanYan0116 發表於 18-8-16 11:48
如果星期六我唔洗返工, 我姐姐有時係等我起了身, 佢先開始做家務, 有時真係覺得佢阻住, 我想食早餐, 佢就抺 ...

佢哋真係當啲雇主儍架

水晶宮

回覆樓主:

我最唔 like 我放假在家, 工人就大清潔廚房、吸麈。要我出聲同佢講 要做就在我返工時間佢做晒d 工作; 佢有幾多野做, 我唔在家、唔洗睇住佢做, 我一樣會知。

wcpcelia    發表於 18-8-17 08:49

別墅

回覆樓主:

.

子爵府

細姐姐 發表於 18-8-16 11:58

我都係冇一次響cam 到見到佢

民房

回覆 lmlm650 的帖子

我個菲傭都係咁,日日扮做野,又唔識煮飯 最嬲係夜晚講電話嘈住我個仔訓覺! 想換過個工人但又怕新嘅都係一樣

侯爵府

回覆樓主

我吾喺屋都會做吓清潔,按既定程序工作表。

男爵府

回覆樓主

正常打工仔老闆唔係度都放慢手腳hea d 啦,香港人都一樣

珊瑚宮

通常是玩电話。
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 18-8-17 19:40
通常是玩电話。

不離手,智能電話的禍害!

大宅

一入屋我已經定好晒daily task, weekly task,monthly task. 我限佢要早過先生起身,因預佢整早餐,但其實老公習慣左返公司先食,依家姐姐習慣好早起身,會自動自覺做好晒每日要做既task,再揀weekly monthly task去做。其實佢做晒我每日要佢做既我就唔理佢,我出左街佢都會問返我做晒野有無其他野比佢做。 so far都仲ok, 如果我係屋企,佢做好晒野都會問,如果無野做我就比佢返房,我比左好多書佢睇,見佢周不時都係係度睇書,睇晒我又再去圖書館借,比佢學煮新餸。

子爵府

tcl2016 發表於 18-9-4 00:36
一入屋我已經定好晒daily task, weekly task,monthly task. 我限佢要早過先生起身,因預佢整早餐,但其 ...

似乎係你工人比較乖;我嗰個懶精一到步已經俾咗佢邊啲係daily, weekly, monthly work 個list, 除咗daily work, 其他真係唔叫唔做

大宅

gilgil39 發表於 18-9-4 08:57
似乎係你工人比較乖;我嗰個懶精一到步已經俾咗佢邊啲係daily, weekly, monthly work 個list, 除咗daily w ...

我都希望佢可以keep住,甘到bb出世我就可安心返工。如果佢唔掂,我都無得返工,要睇住佢又睇住呀b

別墅

細姐姐 發表於 18-8-16 11:58

冇錯,cam係全日完全不見人,即使女兒在家,她也坐在廚房睇手機,唔做任何嘢!早上未出門佢就扮做小小,每天只是做二至三個鐘嘢,真是嘆過僱主……

子爵府

ChungMelody 發表於 18-9-5 12:08
冇錯,cam係全日完全不見人,即使女兒在家,她也坐在廚房睇手機,唔做任何嘢!早上未出門佢就扮做小小,每 ...

一路都叫佢食完午飯之後就準備晚餐啲餸,尋日下晝我三點幾先返,佢竟然等我返嚟之後先準備洗菜,即係之前又響度嘆啦

首頁

尾頁

跳至