心聲留言

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

現在懷孕六個月,感覺時刻關注胎兒的發展,會經常留意撫育嬰兒的相關文章,有時會幻想BB出世後嘅種種快樂,開始感覺同BB有心連心嘅感覺。
可能因為工作同懷孕嘅原因,少佐同個女傾計,再加上個女放棄學芭蕾舞,令我頗氣結,好聲好氣咁同佢分析,佢都係堅持唔學,仲發我脾氣。佢已經學佐6年芭蕾舞,令我覺得可惜,唔想佢放棄,但佢好硬頸。可能因為咁,我對個女有少少失望,對準備出世嘅BB多一份盼望。
我好擔心自己會變得偏心,我對個女承諾過一生最愛佢,好擔心BB出佐世後,自己會食言!

瑪瑙宮

meichankwan 發表於 18-8-16 09:34
現在懷孕六個月,感覺時刻關注胎兒的發展,會經常留意撫育嬰兒的相關文章,有時會幻想BB出世後嘅種種快樂, ...

唔學芭蕾舞有佢的原因, 佢可以落此決定都係諗過度過, 即係佢成長了, 識用腦.

我諗你對小朋友無乜商量餘地, 你想佢咁行就要咁行. 你要適應佢唔同成長階段的變化. 唔係淨諗你自己果套套落佢度. 你係為佢好, 佢放棄左, 將來後悔係佢自己的事.

你顯得偏心, 佢更會同你作對.

複式洋房

Nancy20090615 發表於 18-8-16 11:53
唔學芭蕾舞有佢的原因, 佢可以落此決定都係諗過度過, 即係佢成長了, 識用腦.

我諗你對小朋友無乜商量餘 ...

明白,謝謝!
我擔心佢係個做事容易放棄嘅人,
其實作為父母都好難阻止兒女,是好是壞,真係佢哋嘅造化。

瑪瑙宮

meichankwan 發表於 18-8-16 12:01
明白,謝謝!
我擔心佢係個做事容易放棄嘅人,
其實作為父母都好難阻止兒女,是好是壞,真係佢哋嘅造化。

學果樣野, 學得唔 enjoy/專心, 都係晒時間/金錢. 佢好鈡意的就不會話唔學的. 佢將來發現原來都係好鈡意學, 咪自己比錢學.

或者佢話唔學乜野, 你話比多一個星期佢諗清楚再決定, 同埋寫低咩理由唔學.

水晶宮

回覆樓主:

我做你個女咪實激死你?我學過鋼琴,結他,中國笛,小提琴,古箏,琵琶都係冇1項好叻的,原因2個,第1個我只想明各種音器的感覺,第2我未搵到1項我覺得直得委身去學的樂器

放鬆,佢學左咁耐佢知想要走怎樣的路,路始終係要小朋友自己去走父母不能揹住佢去完成

男爵府

興趣不是永恆實屬很平常,
成功不是多少年的代表,而是學習多少的過程。
除非夢想明日之星,否則多年學習沒有白費的!
無論什麼學習班都與小朋友一起成長,感恩她努力過!
不要添加壓力給自己和孩子,
徧不徧心就從新出發,好好思考吧!加油!

首頁

尾頁

跳至