唔好食生果

溫太
|
睇中醫調理身體,本身膽固醇偏高,所以經常食麥皮做早餐,話俾醫師知,佢叫我唔好再食麥皮,話西方國家嘅嘢唔適合我地體質,要食翻傳統嘅粥粉麵飯!又叫我要戒生果 !麥皮可以戒,但要戒生果真係好唔開心,本來好鐘意生果的!唔食得生果,營養都唔知點補充!!
甄太太
|
為咗身體健康,飲食均衡,身心舒暢,我已經戒咗睇中醫!
sushiroll    發表於 18-8-21 09:42
6299    發表於 18-8-16 21:56
APIGMA    發表於 18-8-16 20:08
yumui61    發表於 18-8-16 18:12
bb081090    發表於 18-8-16 16:12
SandyKL
|
溫太 發表於 18-8-16 10:20
睇中醫調理身體,本身膽固醇偏高,所以經常食麥皮做早餐,話俾醫師知,佢叫我唔好再食麥皮,話西方國家嘅嘢 ...

我冇食生果年幾,只係啱時節就食少少榴槤,身體變熱,抗寒力加大,見其他人著到一叠叠,雙手冰冷。以前中醫叫我戒生果都覺得匪異所思。
jeanne1120
|
我都聽過有d 中醫係咁講
但我就唔多信... 有咩理據先?而家中醫都可以好科學,有無研究證實呢個說法?

五穀係好有營養的食物,特別係各種麥如大麥燕麥黎麥蕎麥等,蛋白質同礦物質營養成份都高!唔好講咩西人啦,日本人食好多麥的食物架!人地民族幾長壽?日本人同我地體質近d 啦呱!反而粥粉飯那些,係精白米煮成,好多營養已無曬,同埋升糖指數係較高,長期大量食容易有糖尿!

戒生果都聽過,不過我當年個中醫淨係叫我唔好食太寒涼的生果而已。其他都可以食!生果更加係營養之源,我個人唔覺得應該戒!因為蔬菜那些通常都會煮下先食,熱力會破壞好多營養,但生果就真係可以生食,吸收返d 營養;同埋唔同品種、顏色的植物都有唔同的營養,係應該食多d 唔同種類好!

如果戒咁多野,小心會營養不良。好似個d 生酮飲食的人,為了減肥都係唔食呢d 野,但外國已有研究指出,長期唔食呢d 野,係會營養不良,同埋令身體開始出現毛病。
jeanne1120
|
我自己無戒食生果,只會極少食寒涼野如西瓜。但香蕉都會照食。
但因為配合運動,血氣完全無問題,反而比以前無咁怕凍!雖然手腳仍會冷但個人暖左。

講開又講如果想自己無其怕凍,我個時睇過文章講,就係在冬天時唔好著得過份溫暖,即唔係十幾度都著羽絨...咁樣可以令身體建立更多棕色脂肪,慢慢身體會適應寒冷,造成無咁怕凍的體質。
happybebebe
|
睇中醫調理身體,本身膽固醇偏高,所以經常食麥皮做早餐,話俾醫師知,佢叫我唔好再食麥皮,話西方國家嘅嘢 ...

最好咩都唔食,佢想你食佢開嘅藥方
溫太
|
jeanne1120 發表於 18-8-16 10:29
我都聽過有d 中醫係咁講
但我就唔多信... 有咩理據先?而家中醫都可以好科學,有無研究證實呢個說法?

我問佢蘋果得唔得,佢都話唔得!係任何生果都唔得
mcyw888    發表於 18-8-16 11:49
溫太
|
happybebebe 發表於 18-8-16 10:37
最好咩都唔食,佢想你食佢開嘅藥方

咁戒我都驚自己營養不良,本身都好瘦嘅啦
choc_choc
|
麥係西人食物? 大陸北方都係食麥㗎喎。
溫太
|
jeanne1120 發表於 18-8-16 10:33
我自己無戒食生果,只會極少食寒涼野如西瓜。但香蕉都會照食。
但因為配合運動,血氣完全無問題,反而比以 ...

我唔怕冷啊。我怕熱,成日覺得熱辣辣
溫太
|
甄太太 發表於 18-8-16 10:21
為咗身體健康,飲食均衡,身心舒暢,我已經戒咗睇中醫!

真理
laiyee6121
|
溫太 發表於 18-8-16 10:38
我問佢蘋果得唔得,佢都話唔得!係任何生果都唔得
...

有冇攪錯,蘋果都唔得,咪鬼再睇佢啦,離晒大普
cindy618
|
中藥都係藥,又唔知點處理,飲埋咁多都不見得好
HongV
|

你唔問返中醫唔食生果可以食什麼取代?
mini1204
|
轉另外一個中醫
72leelily
|
有個張介口紙
得豬肉可以食
蔬菜得幾樣
跟足好難生存
Nbs
|
跟中醫介口,無事都變營養不良。
無輪carbohydrates, 麥皮,生果等,人地研究過晒有咩營養有咩好壞處。
Poyau
|
生果全戒?!
甄太太
|
溫太 發表於 18-8-16 10:40
真理

基本上你喜歡吃,好吃的東西都叫你咪吃,查實係你個病佢地無本事醫得好,就賴你吃呢樣吃果樣,你肯定中一樣,無可能全部戒曬,所以,就話你好唔到是活該,好屈機下!!

Carriegerrard
|
我唔會全部聽晒中醫講嘅嘢
因為有啲太唔make sense
咩都話唔食得嘅