自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

好似我以前睇過嘅一位中醫;不過我為著健康著想,已經戒睇佢了
請勿打招呼~

子爵府

溫太 發表於 18-8-16 10:20
睇中醫調理身體,本身膽固醇偏高,所以經常食麥皮做早餐,話俾醫師知,佢叫我唔好再食麥皮,話西方國家嘅嘢 ...

我有見過文章寫過係有一派中醫是如此的,不過如果自己覺得唔可以就唔好睇佢就解決事情了

伯爵府

BK Milk勳章

我個中醫冇叫我戒曬生果,但有按我質體話比我知有邊D食得,邊D唔食得,
叫我一星期唔食我諗我會覺得DRY到爆

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

又唔話介晒既,總知唔好一面倒就得啦

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 18-8-16 10:24

我冇食生果年幾,只係啱時節就食少少榴槤,身體變熱,抗寒 ...
反而唔食生果身體仲好嗎?

子爵府

睇中醫調理身體,本身膽固醇偏高,所以經常食麥皮做早餐,話俾醫師知,佢叫我唔好再食麥皮,話西方國家嘅嘢 ...

不可信

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

真係無聽過話所有生果吾食得

大宅

認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

甄太太 發表於 18-8-16 10:21
為咗身體健康,飲食均衡,身心舒暢,我已經戒咗睇中醫!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

適量生果無問題,問題是你食得是否過量及要選擇適合自己體質既生果(如徧寒性/徧熱性)

大宅

溫太 發表於 18-8-16 10:38
我問佢蘋果得唔得,佢都話唔得!係任何生果都唔得
...

蘋果應該算較正氣啲水果,只要放室溫應該無問題,咁都唔食得?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

既然睇佢, 我會俾個期限佢(半年到LA), 信佢個套, 期限過咗, 身體無好到就唔睇佢!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

要跟佢個清單戒口, 比你100歲都唔開心, 寧願樣樣少食多滋味, 唔會全戒囉

珍珠宮

SandyKL 發表於 18-8-16 10:24

我冇食生果年幾,只係啱時節就食少少榴槤,身體變熱,抗寒 ...

其實以近年既天氣來講... 只會愈來愈熱... 熱既日子遠超凍既日子...
抗寒能力咁好... 夏天咪好辛苦?

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

笑左出黎

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

jeanne1120 發表於 18-8-16 10:33
我自己無戒食生果,只會極少食寒涼野如西瓜。但香蕉都會照食。
但因為配合運動,血氣完全無問題,反而比以 ...

多衣多寒很多時候細時俾阿媽up 壞強制穿衣

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

溫太 發表於 18-8-16 10:39
咁戒我都驚自己營養不良,本身都好瘦嘅啦 ...

找到瘦原因⋯⋯
脾胃虛弱更加要運動,運衡下副計

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

係戒一時定戒一世先? 戒一時咪跟吓囉...

有啲中醫費時解釋咩生果食得, 咩生果唔食得, 咪一刀切叫你唔好食生果囉, 可能係你嗰排唔食得涼嘢, 又可能係你個人濕, 咁你食完佢啲藥體質轉好就可以食返, 咪可以食返囉

我都試過有個中醫叫我咩生果都唔好食, 但原來後來再問清楚係唔好食涼嘅, 同埋唔好食雪櫃雪到凍冰冰嘅... 咁我以為龍眼、荔枝、車里子嗰啲熱嘅生果實冇死啦, 咪係咁食囉, 點知原來呢啲又會上火, 食多幾粒就生菲茲/喉嚨痛, 所以涼嘅又唔食得熱嘅又唔食得, 佢咪叫我咩生果都唔好食囉....

後來摸熟咗自己嘅體質, 涼嗰時咪食少少熱嘅生果, 上火嗰時咪食少少涼嘅生果

水晶宮

回覆 溫太 的帖子

唔好再睇個中醫啦, 依個醫師都唔進步, the world is changing. 唔可以一成不變

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至