自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

朋友一家3口,c6偷食,老婆想離婚,本身一直做ftm, 層居屋c6名下,請問如離婚可以分到層樓嗎?如自住咁不能賣出又會分? 小朋友8歲,贍養費會有嗎?如男唔比又耐佢唔何嗎?法律係點定義㗎相方財產?

伯爵府

hellomiki 發表於 18-8-16 10:27
朋友一家3口,c6偷食,老婆想離婚,本身一直做ftm, 層居屋c6名下,請問如離婚可以分到層樓嗎?如自住咁不能 ...

去區議員嗰度問下,佢會比到答案你

公爵府

朋友一家3口,c6偷食,老婆想離婚,本身一直做ftm, 層居屋c6名下,請問如離婚可以分到層樓嗎?如自住咁不能 ...

這種情況通常有3種做法,A出售居屋一人一半,(如果女方擁有孩子扶養權就向法庭申請收取對方善養費)
第2種做法,B居屋拍賣,一人一半,但擁有孩子扶養權的一方可申請要求對方一次過付清孩子直致18歲的善養費(趁岩岩賣左樓對方身上有錢馬上向法庭提出一筆過要求善養費,己有成功先例)
第3種做法,C 雙方同意不賣樓,由擁有扶養權的一方陪伴孩子繼續居住,直到孩子滿18歲,然後將此屋轉於孩子名下(孩子己18歲)夫妻2人誰也得不到此屋。(要白紙黑字向法庭保證)
以往的經驗來講,要小心間屋的業主提早賣樓轉移資產,一但發現有賣樓的跡象就立刻找律師向(對方樓宇承辦的律師)申請扣壓令。

公爵府

每個區都有民政事務處內有免費的法律資訊,如果你向私人律師資訊大約(幾百元~1000元/1小時)報紙上有很多這種律師樓廣告(個別的律師樓也有免費資訊半小時)

珍珠宮

美之選468 發表於 18-8-16 10:51
這種情況通常有3種做法,A出售居屋一人一半,(如果女方擁有孩子扶養權就向法庭申請收取對方善養費)
第2種 ...

謝謝你詳細資料!
另想問有無一種情況,我朋友擔心就算離婚,c6唔肯賣樓亦唔想分一半比你,輸打贏要,佢話層樓係佢供嘅,你無份分...(可以這樣嗎?) 香港法律有力去幫另一方嗎?

珍珠宮

美之選468 發表於 18-8-16 10:59
每個區都有民政事務處內有免費的法律資訊,如果你向私人律師資訊大約(幾百元~1000元/1小時)報紙上有很多這 ...

問私人律師要比幾百至一千㗎? 如果要辦離婚,係咪搵律師搞好d?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

層樓婚後買正常50:50 婚前買未必有得分

公爵府

hellomiki 發表於 18-8-16 11:00
謝謝你詳細資料!
另想問有無一種情況,我朋友擔心就算離婚,c6唔肯賣樓亦唔想分一半比你,輸打贏要,佢話 ...

這些不必擔心,香港法律是認為夫妻為一體的(財產是共同的)妻子雖然無工作,但對家庭也有一半貢獻(這叫家庭崗位,法庭不奇視主婦的放心吧!)雖然只有丈夫供樓,但妻子為他承擔家務,生兒有女,令他無後顧之憂,當然對家庭有供獻。

公爵府

hellomiki 發表於 18-8-16 11:02
問私人律師要比幾百至一千㗎? 如果要辦離婚,係咪搵律師搞好d?

私人律師當然要付錢(但通常頭半小時是免費的,你打電話問清楚)

公爵府

hellomiki 發表於 18-8-16 11:00
謝謝你詳細資料!
另想問有無一種情況,我朋友擔心就算離婚,c6唔肯賣樓亦唔想分一半比你,輸打贏要,佢話 ...

你可以Pm俾我,

珍珠宮

Poyau 發表於 18-8-16 11:05
層樓婚後買正常50:50 婚前買未必有得分

吓? 婚前買就無得分? 我朋友識佢c6時已買樓,結婚後就無?

珍珠宮

美之選468 發表於 18-8-16 11:06
這些不必擔心,香港法律是認為夫妻為一體的(財產是共同的)妻子雖然無工作,但對家庭也有一半貢獻(這叫家庭 ...

謝謝你

珍珠宮

美之選468 發表於 18-8-16 11:06
這些不必擔心,香港法律是認為夫妻為一體的(財產是共同的)妻子雖然無工作,但對家庭也有一半貢獻(這叫家庭 ...

相對,女方的財產需要同男方平分嗎?

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

hellomiki 發表於 18-8-16 11:13
吓? 婚前買就無得分? 我朋友識佢c6時已買樓,結婚後就無?

如果婚前物業,你朋友又冇分供樓,應該分唔到。
其實你朋友牌面好差,儘量平心靜氣傾下個仔日後生活安排,男人可能因為虧欠會俾個好少少既offer.否則反轉豬肚,都奈佢唔何。
你若盛開, 蝴蝶便來!

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

超級特務 發表於 18-8-16 11:23
如果婚前物業,你朋友又冇分供樓,應該分唔到。
其實你朋友牌面好差,儘量平心靜氣傾下個仔日後生活安排, ...

我問過律師,就算婚前買的,是可以分的。因為是婚後的居所,仲有婚期越長,是可以分佢一半。

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

美之選468 發表於 18-8-16 10:51
第2種 ...

勁,JM好叻

公爵府

hellomiki 發表於 18-8-16 11:21
相對,女方的財產需要同男方平分嗎?

公爵府

Bibibut 發表於 18-8-16 11:34
我問過律師,就算婚前買的,是可以分的。因為是婚後的居所,仲有婚期越長,是可以分佢一半。
...

對,香港是不論婚前婚后的

珍珠宮

Bibibut 發表於 18-8-16 11:34
...

謝解答! 我對法律一d都唔識,如可以分到都好d...但問題個男人衰起上嚟,話唔賣就唔賣,唔分就唔分,吹得佢賬嗎?我朋友好像對香港嘅法律無咩信心咁,話聽過唔少人離婚後無贍養費之類,平常百姓,要分身家容易嗎?

首頁

尾頁

跳至